Milanović želi da inauguracija bude skromna i na Pantovčaku, nekim političarima se to ne sviđa

Odluka Milanovića da inauguraciju s Markovog trga preseli u Kabinet na Pantovčaku - dakle da predsedničku zakletvu položi bez velike pompe, brojnih stranih i domaćih gostiju, kostimografije, raskošne scenografije i muzičkog programa - nije se baš dopala svima

  • 0
Zoran Milanović Foto: Tanjug/AP

Odluka izabranog hrvatskog predsednika, Zorana Milanovića, da njegova inauguracija bude obavljena skromno i bez pompe u krugu neophodnog broja ljudi na Pantovčaku, naišla je na različite reakcije u javnosti, većina je podržava a nije se dopala nekadašnjem stranačkom kolegi i bivšem predsedniku Ivi Josipoviću, koji kaže da to nije predsednikova fešta, već državni ritual.

Josipović je reka da ne zna ni da li će Ustavni sud pristati na to što je Milanović najavio.

- Biće zanimljivo videti hoće li Ustavni sud doći na Pantovčak i na takav način će učestvovati jer to nije rođendanska proslava u kojoj svako sam odlučuje. Kada sam ja imao inauguraciju, takođe sam imao ideju da se ona održi negde na drugom mestu - kaže Josipović i dodaje da je od te ideje odustao kada je čuo kako Ustavni sud gleda na tu ceremoniju.

To je, kaže, deo ustaljenog rituala države koji nosi određenu simboliku.

Ivo Josipovic Josipoviću se ne sviđa da inauguracija bude skromna Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Taj ritual ne mora da košta kao prošla inauguracija, ali tu nije reč o novcu, već je reč o simbolici - rekao je Josipović za zagrebačku N1 tv.

Josipović smatra da treba držati do tradicije te da se ovde ne radi o novcu.

- Treba videti kako će država izgledati nakon inauguracije ako bude takva kakvu je Milanović najavio - poručio je Josipović.

Odluka Milanovića da inauguraciju s Markovog trga preseli u Kabinet na Pantovčaku - dakle da predsedničku zakletvu položi bez velike pompe, brojnih stranih i domaćih gostiju, kostimografije, raskošne scenografije i muzičkog programa - nije se baš dopala ni nekim poslanicima.

- Skomnost je vrlina. Međutim, Hrvatska je parlamentarna demokratija i ne bih imao ništa protiv predsedničke inauguracije na Markovom trgu - rekao je predsednik Kluba poslanika Hrvatske narodne stranke, Milorad Batinić.

Politički sekretar Mosta, Nikola Grmoja, je na Milanovićevu najavu reagovao rečima da bi predsednička inauguracija ipak trebalo da bute svečani čin s obzirom na činjenicu da se predsednik još uvek bira na opštim, neposrednim izborima.

- Ako vam neko da toliko poverenje, onda bi inauguracija trebalo da bude svečani čin. Mislim da je ovo dobar trenutak da Hrvatska odluči kako bi ubuduće trebalo birati predsednika i koja ovlašćenja bi on trebalo da ima. Ako hoćemo predsednika države bez ovlašćenja koji se bira posredno, u Saboru, onda je ovakav način (inauguracija u Kabinetu predsednika na Pantovčaku) primeren - rekao je Grmoja, preneo je zagrebački Jutarnji list.

SDP-ov potpredsednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić vrlo je zadovoljan izmeštanjem inauguracije s Markova trga na Pantovčak. Kaže da je to u skladu s Milanovićevom kampanjom.

- To će biti skromna inauguracija, u skladu s Ustavom i ovlašćenjima predsednika Hrvatske. Dobro je da nema velikog igrokaza, ne treba praviti pompu i pompezno pokazivati neke stvari - rekao je Hajdaš Dončić.

Sanja i Zoran Milanović Milanović želi da polaganje zakletve bude bez velike fešte Foto: Tanjug/AP

Poslanik SDP, Joško Klisović, blizak saradnika Milanovića kaže da je takva odluka izabranog predsednika ispravna i smatra da će to, kako kaže, biti ''decentna, primerena svečanost'' tom trenutku i činu preuzimanja predsedničke dužnosti.

- Predsednik je hteo da pošalje poruku hrvatskim građanima da nije tamo samo zbog ceremonijala, nego zbog obavljanja posla. Ceremonijal je sastavni deo njegovog posla, ali svešćemo ga na minimum jer se od njega u ovoj državi ne živi - kazao je Klisović.

- Izabrali smo predsednika sa stavom. Predsednik ima svoj stav i javno ga je u jučerašnjem intervjuu (Novoj TV) komunicirao. Njegova predizborna obećanja ostvaruju se već u prvim potezima - ocenio je Klisović.

HDZ-ov politički sekretar Ante Sanader kratko je komentirao da je to odluka izabranog predsednika.

- Narod je izabrao predsednika i dao mu ovlašćenja da odluči o tome - rekao je.

GLAS-ovoj Anki Mrak Taritaš inauguracija na Pantovčaku je odlična ideja.

- Kroz celu kampanju predsednik Milanović je pokazivao da želi biti normalan, pristojan predsednik, da ne želi estradizaciju te uloge i pompu. To je izuzetno dobro jer tako već prvim potezom pokazuje da će biti pristojan predsednik koji će predstavljati Hrvatsku u onom delu gde mu je uloga i zadatak, što je već i najavio, a inauguracija je prvi stvarni čin kojim pokazuje ''ja ću biti takav'' - rekla je Mrak-Taritaš.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA