Deda Rade ispričao svoju jezivu sudbinu: "Lagali su vas u partizanskim filmovima i školama"

Deda Rade iz Banjaluke još pamti Jasenovac

  • 20

Jedan stanovnik iz Bosne i Hercegovine, Rajko Đ., opisao je kratki susret sa starcem Radetom, koji je u njegovu firmu svratio sa molbom da iskopira saobraćajanu dozvolu. Trenutno poznanstvo ostavilo je na Rajka dubok utisak, koji je potom podelio na društvenim mrežama.

Priču prenosimo u celosti:

- Danas mi dođe ovaj dedica u firmu, pita: "Dijete, da ne idem u centar, imate li vi ovdje fotokopir da mi kopirate saobraćajnu. Star sam, a imam neko auto. Ne mogu više voziti, pa sam ga prodao". Naravno deda, sad ćemo naći i iskopirati...

Deda Rade R, pokaza mi ovo i kratko....

Jasenovac, deca Deca u NDH logorima Foro: Profimedia/Zuma Press - News

- Ja sam ti dijete još jedan od danas preostalih živih tada preživjelih logoraša iz Jasenovca. U proboju sam ranjen u kuk. Molio sam Boga da me uzme još u Jasenovcu. Nije. Кad me ranilo, nije opet. I tu me neko spasio.

Izašao sam sa 13 godina i 11 kg iz logora. (ako to neko može zamisliti). Nama nisu Švabe na Кozari pobili porodice i preživjele odveli u logor, već ustaše. Hrvati i muslimani.

Oni su vas, dijete, u onim partizanskim filmovima i u školama lagali.

Baba mi je umrla, djeca daleko, ostali smo ja i moj pas. I to je sudbina. Ne možeš na onaj svijet kad ti hoćeš, već kad ti Bog odredi. A On ima svoje razloge. Zašto mene nije htio uzeti kad sam Ga molio? Vjerovatno da bi ostao neko da ispriča to sve. Film dokumentarni je snimljen po onome šta sam im ispričao. Кako živeo, kako preživeo..."

Tako deda Rade ispriča i još mučenik, vadeći novčanik, pita: "Кoliko sam ti dijete dužan što si mi iskopirao ovo?" Dužan si mi, deda, da nam još u zdravlju poživiš - napisao je on uz sliku dede iz Banjaluke.

Šta vi mislite o ovoj priči? Javite nam u komentarima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    18. januar 2020 | 11:10

    To stalno i govorim, u ustašama su bili hrvati i muslimani, i najstrašnija zverstva izvodili nad Srbima,čist genocid, dokazano planiran i organizovan...i na kraju oni Srbe tuže za genocid da bi oprali sebe i Hrvati i Bošnjaci i govore da RS genocidna tvorevina, a RS je nastala kad počelo promovisanje ustaštva,da bi sačuvala Srbe od ponovnog genocida, tako da je ona nastala zbog genocida nad Srbima...

  • FANTOM

    18. januar 2020 | 11:11

    I koji je sad razlog ovog teksta? Pa i Hrvati i muslimani a i ptice na grani znaju da su ustaše osnovale Jasenovac i pogubili oko 700 000 osoba. Ovaj čiča očeličio u Jasenovcu pa doživeo devedesetu. Postavi li iko pitanje odakle on i njegovi u logoru. Isto kao Srbi u Sarajevu. Čuvali kuće i stanove i verovali komšijama. E zato su ostavili kosti u raznoraznim kazamatima poput Kazana, Tarčina i sličnih stratišta.

  • СУ

    18. januar 2020 | 11:15

    Памтимо док им не наплатимо.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA