Hrvatski pomorci spasli jedriličare i psa: Pet puta prekidali akciju zbog oluje i talasa od 4 metra

Brod MV Sunda dobio jje obaveštenje da jedrilica dužine 11,4 metra s četiri člana posade i malim psom francuskim buldogom pluta zbog gubitka pogona

  • 0
akcija spasavanja na Atlantiku

Foto: Facebook/Seastar Team

Brod čiji je kapetan Riječanin Ivan Veršić spasio je četvoro jedriličara od oluje na Atlantiku blizu brazilske obale, prenose hrvatski mediji.

Akcija spašavanja odigrala se 10. januara kada je brod MV Sunda dobio obaveštenje da jedrilica dužine 11,4 metra s četiri člana posade i malim psom francuskim buldogom pluta zbog gubitka pogona.

Kako se navodi, jedrilica je nošena jakim istočnim vetrovima i talasima visine četiri metra, prenosi hrvatski Novi list.

- Uspostavili smo kontakt putem VHF radija i saznali da je s posadom sve u redu, jedino što su umorni. Dogovorili smo odlaganje spašavanja za sledeće jutro zbog vremenskih neprilika i noći - objasnio je kapetan Veršić.

Zbog lošeg vremena posada je bila prisiljena da pet puta prekida akciju

 

Spaseno je troje francuskih državljana: majka, otac i 16-godišnje dete, kao i portugalska državljanka koja je bila i kapetan jedrilice. Jedrilica je napuštena, a posada se u petak popodne iskrcala u obližnjoj brazilskoj luci, posle čega je brod MV Sunda nastavio putovanje Amazonom uzvodno.

Osim kapetana Veršića, na brodu su još dvojica hrvatskih oficira, koji su zajedno s filipinskom posadom učestvovali u spasavanju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA