≫ 

Raspop Dedeić objašnjava: Za SPC Crnogorci su Srbi, e pa tu ste se prevarili...

Zanimljive izjave raspopa iz SPC, bilo bi dobro da nam objasni onda kako tom logikom su poseban narod i Vojvođani, i Hercegovci i Šumadinci...

  • 65

Miraš Dedeić poglavar takozvane „Crnogorske pravoslavne crkve“ rekao je da u Crnoj Gori lako može doći do građanskog rata, uz ocenu da su „Srbi remetilački faktor na Balkanu i da bi trebalo malo da se spuste na zemlju, jer više nema velike Srbije", pišu Novosti.

Gostujući na zagrebačkoj televiziji 31, on je rekao da je „novac Srpske pravoslavne crkve, izvučen iz Crne Gore, korišćen za finansiranje bega srpskih ratnih zločinaca od Haškog suda. Prema njegovim rečima, neki od njih su se skrivali u manastirima pod upravom SPC u Crnoj Gori, pa čak i u Ostrogu“.

Komentarišući Zakon o slobodi veroispovesti, on je kazao da je crkvena imovina vlasništvo crnogorske države, kojoj se sada vraća.

Govoreći o dešavanjima u Srebrenici, Dedeić je rekao da je „to bio stopostoni genocid, ali manji od genocida koji je Srbija uradila u Crnoj Gori 1918. i 1920. godine“

"Da ne misle tu imovinu da daju na korišćenje Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, ne bi je ni vraćali. Od 600 crkava i manastira mi nemamo nijednu, sve je okupirala srpska crkva, kojoj i nije stalo do crkava i manastira, već do rušenja vlasti u Crnoj Gori", ocenio je Dedeić.

Dodao je da bi u Crnoj Gori lako moglo doći do građanskog rata ako odredbe tog zakona ne bi bile primenjene.

"Za Srpsku pravoslavnu crkvu Crna Gora nije država, već srpska pokrajina, a Crnogorci su Srbi, ali tu su se prevarili" poručio je Dedeić.

On je osporio i nedavnu proslavu 800. godišnjice autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, rekavši da to nije istina.

"Srpska pravoslavna crkva postoji, postoje i verujući ljudi, ali bez tomosa, koga nema do Berlinskog kongresa. Kasnije je dobila drugi tomos i prisajedinila Crnu Goru i ostale pravoslavne crkve u jednu i za to je platila carigradskom patrijarhu milion i po zlatnih švajcarskih franaka", rekao je Dedeić.

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • onkel

    18. januar 2020 | 16:47

    Odgledao sam tu emisiju sa oduševljenjem jer mi je pomogla da korigiram svoja razmišljanja o pravoslavlju. Vidim i da ima pravoslavaca na Kristovom putu i da se ne smije pravoslavlje procijenjivati kroz prizmu srpskog pravoslavlja. Rekao je i par zanimljivih činjenica o Pavlu, tzv svecu srpskom.

  • Srbin

    18. januar 2020 | 16:30

    Ovog Miraša su isterali iz crkve, da ima obraza ćutao bi ko zaliven, ali nema, pa propoveda neke neistinite teorije istorije srba iz Crne Gore koji su dobili nadimak po geografskom položaju gde žive. I ja sam srbin iz Vojvodine pa sam srbin a ne vojvodjanin. Crnogorska, vojvodjanska, kosovska, dalmatinska, hercegovačka nacija NE postoje, to su sve srbi plus ostale nacije koje žive na tom geografskom području. Naučite prvo šta znači nacionalnost.

  • Rile

    18. januar 2020 | 15:40

    Bolest ne bira.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA