≫ 

"Ne damo svetinje" zagrmelo je u Herceg Novom, uz upaljene baklje, a onda su uskočili u vodu

Na Bogojavljenje se tradicionalno pliva 33 metara sa jedne na drugu stranu obale, u čast Hristovih godina života na zemlji

  • 5

Plivanje za Časni krst tradicionalno se održava širom Srbije, ali i Crne Gore. Obeležavanje velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja, organizovano je i u Herceg Novom gde je prvo održana protestna litija za odbranu svetinja koja je iz hramova krenula u 9.30 časova, a pola sata kasnije na Škveru je osveštano i more gde je održano takmičenje za Časni krst.

Nekoliko desetina plivača takmičilo se u ovom crnogorskom gradu za Časni krst, a mnogobrojni okupljeni podržavali su sa obale uz povike "Ne damo svetinje". Oni koji su bodrili plivače u "borbi" za Časni krst upalili su i nekoliko baklji i time obeležili ovaj svečani trenutak. 

Plivanje Časni krst, Herceg Novi

Pobednik u plivanju - Foto: Printscreen/Facebook/Indira Štelović

Tradicija plivanja za bogojavljenskim krstom je, nakon 65 godina pauze, u Herceg Novom obnovljena 2013. godine, na inicijativu hercegnovskih crkvenih opština.

Na Bogojavljenje se tradicionalno pliva 33 metara sa jedne na drugu stranu obale, u čast Hristovih godina života na zemlji.

Kako je to izgledalo jutros u Herceg Novom pogledajte u videu na početku teksta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA