U protekloj godini 420 očeva iz Crne Gore uzelo porodiljsko odsustvo

Stručnjaci ocenili da je ovakvo pravljenje balansa bilo neminovno

  • 4

U Crnoj Gori poslednjih godina sve više očeva koristi porodiljsko odsustvo, a prošle godine to pravo ostvarilo je preko 420 očeva.

Najviše ih je u Podgorici, dok je najmanje bilo prijavljenih u Petnjici i Gusinju, podaci su Poreske uprave, piše Nova M.

Milica Vuletić iz Poreske uprave kaže da je to cifra koja je značajno veća u odnosu na prethodne godine, imajući u vidu da je 2018. godine bilo 199 takvih lica, a da je u 2017. godini ovaj broj takođe bio niži u odnosu na godinu koja je za nama.

Iz Ministrstva rada i socijalnog staranja kažu da su zakonska prava očevima koji uzimaju porodiljsko odsustvo ista kao i ženama.

Da je reč o preraspodeli tradicionalnih uloga po kojima je žena čuvala decu, a muškarac zarađivao za život, kaže i psihološkinja Adriana Pejaković.

Dodaje i da je neophodno bilo da se napravi takva vrsta balansa, jer je deci potrebna ljubav oba roditelja.

- Niste mogli pre tridesetak godina da vidite muškarca koji gura kolica. Čini mi se da su očevi bili manje uključeni u ono što je bio pravi porodični život. Sada nije tako i dosta se toga promenilo - kaže ona.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Komita od niksica

    19. januar 2020 | 19:35

    E jadovi..pii..

  • Gaga

    19. januar 2020 | 22:03

    Sjedis kuci i zaradjujes.. crnogorska posla

  • Zorka

    19. januar 2020 | 21:03

    Sto su ljudi emancipovaniji i obrazovaniji,posveceniji su porodici i treba da koriste porodiljsko odsustvo. Bravo za brizne tate!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA