≫ 

Skrnavljenja srpskih crkava i grobova u Sarajevu: "Smetaju im i živi i mrtvi Srbi"

Malobrojne Srbe koji su ostali da istraju na zemlji predaka uznemirili su napadi na njihove hramove

  • 9
uništeni grobovi u Srajevu

Printskrin:Youtube/ RTRS vijesti

Tokom proteklih prazničnih dana, kada su iz preživelih srpskih pravoslavnih crkava u Federaciji Bosne i Hercegovine potekle poruke praštanja i mirenja, napadnute su dve srpske bogomolje u Sarajevu pod federalnom upravom BiH.

Prva u Blažuju, imenovana prvim srpskim svetiteljem Savom, druga u Hadžićima, posvećena apostolima Petru i Pavlu.

Crkvama su obijena vrata, polupani prozori, pokupljeni prilozi vernika. Živoj blažujskoj crkvi koja je već preživela nekoliko napada, pre ovog poslednjeg, uništili su oltar, pokupili ikone i svete sasude, a na zidovima ostavili uvredljive poruke, uprkos tome što se u ovom hramu godinama bogosluženja obavljaju uz zaštitu policije.

uništeni grobovi u Sarajevu

Printskrin:Youtube/ RTRS vijesti

Malobrojne Srbe koji su ostali da istraju na zemlji predaka uznemirili su napadi na njihove hramove.

– Posetili smo odmah te ljude, potreseni su – prenosi utiske Dušan Šehovac iz Udruženja istina i pravda.

Shvatili poruku

 

Oni, ipak, ni trenutka ne sumnjiče svoje komšije za ovo nedelo, ali su poruku shvatili.

– Deceniju pratim, dokumentujem i javno reagujem, tražeći istinu i osudu ovakvih incidenata. Došao sam do zaključka da postoji pravilo u njihovom ponavljanju: vreme oko 9. januara, kada se obeležava Dan Republike Srpske, dan obeležavanja opsade Sarajeva, početak jula i srebreničkih događaja, uoči izbora i formiranja vlasti na svim nivoima. Mada među napadačima, verujem, ima i sitnih lopova, bez ikakve ideologije u pozadini. Suština je međutim organizovano paljenje i rušenje viševekovnog postojanja srpskog naroda na teritoriji grada Sarajeva u kome su verski objekti prvi na udaru. Poražavajuće je da se ponavljaju i poruke da ovde nisu dobrodošli i preporučuje im se: Srbi u Srbiju – kaže Šehovac.

On podseća da, samo, parohija blažujska danas broji jedva stotinak srpskih domaćinstava, uglavnom staračkih. Pre građanskog rata u BiH, ovde je živelo više od 10.000 Srba.

Smetaju i mrtvi

 

Ne smetaju im samo oni. Samo živi Srbi. Smetaju i mrtvi. Njihova groblja i njihovi belezi – navodi Šehovac primer komšijskog, ilidžanskog Osijeka.

Dodaje da su im porušili spomenike, palili grobljansku kapelu.

– Koliko je kapela odolevala, toliko su vandali bili uporniji. Palili su je nekoliko puta godišnje. Na udaru je i srpska imovina onih domaćina koji se od nje ne odriču. Primer je porodice Vujičić, domaćinstvo im je više od deset puta napadano, tokom četvrt veka dejtonskog "mira" – kaže on.

Na pitanje zašto su baš sada probuđeni duhovi zla, Šehovac odgovara: "Ovo što se Srbima događa u Sarajevu u delu grada pod upravom Federacije BiH, odnos je većine prema živim i mrtvim Srbima."

– Prema dokazima, belezima našeg vekovnog postojanja i to je, zaista deo globalnog odnosa prema našem narodu, našoj pravoslavnoj veri koji je na sceni u Crnoj Gori, na Kosovu, u Hrvatskoj… cilj je potpuno ogoljen: da se zatru dokazi postojanja pravoslavlja, poništi i preimenuje naš identitet – ističe on.

Video: Katolički sveštenik snimao odvezanu decu u kolima dok su pevala ustaške pesme

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    20. januar 2020 | 20:45

    Tako bi bilo u Republici Srpskoj da imaju moc i kontrolu. Ovo je za nauk da se zna kakvi su

  • Salko

    20. januar 2020 | 20:51

    Ovi moji muslimani su bez vijere neka ih alah kazni.

  • Miki

    20. januar 2020 | 20:46

    A mi ih dovlacimo u Srbiju i pevaju i glume itd More napolje iz Srbije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA