≫ 

Preti joj 10 godina za ubistvo bebe, Hrvatica u suzama: Rodila sam je čučeći, možda sam sela na nju

Trudnoću krila od svih, živela u vanbračnoj zajednici; mrtvo novorođenče pronašla baka u kanti

  • 0

- Porodila sam se u jutarnjim satima, oko 6.30 sati. Tad još nisam znala ni pol deteta, saznala sam ga tek iz izveštaja koji mi je pokazala advokatica. Porodila sam se u sobi, gde je na krevetu spavao moj tadašnji vanbračni suprug. On ništa nije čuo, jer je stalno bio pijan - kroz suze je govorila majka kojoj sude za teško ubistvo tek rođene bebe.

Terete je da je u oktobru 2017, neposredno nakon što se bez ičije pomoći porodila u spavaćoj sobi, rukom prekrila nos i usta bebe i ugušila je. Naime, veštaci su utvrdili da je beba rođena živa, te da je uzrok smrti gušenje. Dete je pronašla majka vanbračnog supruga optužene, koja je živela sa njima.

Majka iz središnje Hrvatske na sudu je objašnjavala da je sin, kojeg ima s istim vanbračnim suprugom, u to vreme bio u prizemlju kuće s bakom i dedom.

- On se probudio, pa sam ga odvela u prizemlje baki, koja se takođe probudila. U prizemlju mi je pukao vodenjak, pa sam otišla na sprat. Dok sam se porađala, glavu sam naslonila na dvosed, pa sam bila u čučećem položaju. Htela sam da se pridignem, al' zbog bolova sam se dvaput spustila. Nakon što je izašla posteljica čula sam svekrvu kako me zove. Drugi put sam pokušala da ustanem i spustila se i tad sam valjda sela na bebu, ali se toga ne sećam - pričala je ridajući.

Bebu zamotala u pantalone

Dodala je kako je bebu zamotala u svoje crvene pantalone u kojima je spavala i telo ostavila u uglu sobe. Nakon porođaja obukla se i spustila u prizemlje jer su svekar i svekrva morali negde da odu, pa je sina dovela na sprat i stavila ga da spava. Većinu dana provela je odmarajući u krevetu, a poslepodne je pokušala da opere krvavu mrlju s poda sobe. Sledećeg dana je telo bebe stavila u crnu vreću i bacila u kantu za smeće.

- Beba nije davala znakove života, uopšte nije plakala. Poslednja dva ili tri dana pred porođaj, nisam osetila ni da se miče - tvrdila je majka, koja iz prve veze ima još dvoje dece smeštenih kod udomitelja.

U međuvremenu se udala i rodila četvrto dete.

Optužena je ispričala da je tadašnjeg supruga upoznala u psihijatrijskoj bolnici gdje je bila nakon što ju je prvi vanbračni suprug s kojim ima dvoje dece ošamario i usred noći po kiši s decom izbacio na ulicu. I on je bio sklon konzumiranju alkohola i nasilan, zbog čega je jedno vreme provela u sigurnoj kući. Iako je izgubila roditeljska prava u odnosu na prvo dvoje dece, redovno ih posećuje, kao i trećeg sina, koji je takođe trenutno kod staratelja.

Branila se da nije krila trudnoću zato jer je planirala ubistvo već je, kaže, htela da pobegne od teške porodične situacije. Mnogo je radila i puno izlazila iz kuće zbog čega su je optuživali da ima ljubavnika.

I prvo dete rodila kod kuće

- Saznala sam da sam trudna u aprilu. Nisam dobila menstruaciju pa sam uradila test za trudnoću. Bio je pozitivan. Nisam se javila lekaru niti pripremala za prinovu, jer sam želela da ostavim vanbračnog supruga i odem s detetom u stan. Čak sam stavljala sa strane po 200 kuna od svake plate, ali na kraju nisam stigla ništa da realizujem - ispričala je žena.

Rekla je i da je prvo dete takođe rodila kod kuće, ali da se odmah kasnije javila u bolnicu, dok je troje rodila u bolnici.

Majka njenog vanbračnog supruga ranije je ispričala da je primetila da snaja više nema stomak, pa da je želela da istraži šta je bilo. Dete je našla u plastičnoj vreći u kanti za smeće.

- Na dnu kante videla sam čudnu crnu vreću. Izvukla sam je i videla u njoj krvavu tkaninu. Povukla sam je i videla dečiju glavicu. Prvo sam pomislila da je neka lutka, a kad sam povukla tkaninu još jednom, videla sam telo bebe. Bila je skvrčena - ispričala je.

Tokom istrage sprovedeno je i psihološko-psihijatrijsko veštačenje optužene koja se branila ćutanjem. U konkretnom slučaju ona nije bila, utvrdili su veštaci, pod odlučujućim uticajem psihičkog, porodičnog ili socijalnog opterećenja. Takođe su utvrdili kako je bila smanjeno uračunljiva, ali ne bitno. Utvrdili su i kako su kod nje prisutna naznaka zavisnog poremećaja ličnosti koji karakteriše osećaj bespomoćnosti, submisivnosti, potreba da drugi preuzmu brigu za nju, zatim nesposobnost donošenja odluka i potreba za stalnom podrškom. Osobe koje pate od ovog poremećaja, naveli su veštaci, karakteriše izbegavanje lične odgovornosti i svih zadataka u kojima je potrebno samostalno funkcionisanje ili preuzimanje odgovornosti.

Bude li proglašena krivom za teško ubistvo preti joj najmanje 10 godina zatvora. Promeni li se optužba u usmrćenje, oblik "privilegvanog" ubistva pri kojem majka usmrti svoje dete pod uticajem jakog duševnog opterećenja zbog trudnoće ili porođaja, preti joj kazna od šest meseci do pet godina.

Video: Policajci spasili bebu koju je majka monstrum stavila u kesu i bacila

(Telegraf.rs/ 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA