≫ 

Srpski školarci u Sloveniji konačno će učiti srpski: Dobijaju tri nova predmeta

Slovenija daje prostor u školama i pokriva potrošenu struju, vodu i grejanje. Nastavnike će plaćati i odabrati Srbija

  • 1

Nakon povezivanja brojnih organizacija Srba u Sloveniji u jednu krovnu, a zatim i dogovora vlada Srbije i Slovenije, srpski jezik će od naredne školske godine biti dostupan u osnovnim školama, kao dodatna aktivnost. Zbog velikog broja dece koja žele da pohađaju časove srpskog, rok za prijavu je produžen do 1. marta.

Predsednik Saveza Srba Slovenije Marko Sladojević kaže da će se nastava srpskog jezika sastojati od tri predmeta - srpski jezik; Srbija, moja otadžbina i istorija i - kultura srpskog naroda.

Slovenija daje prostor u školama i pokriva potrošenu struju, vodu i grejanje. Nastavnike će plaćati i odabrati Srbija. Ovu priliku već godinama koriste mnoge zajednice, osim srpske.

Sladojević ističe da zna da je više dece u Sloveniji učilo holandski, ukrajinski, kineski jezik kao maternji jezik.

- To sugeriše da u ovoj zemlji živi više Ukrajinaca, Holanđana i Kineza što, jednostavno, nije tačno - naglašava Sladojević.

Najviše dece do sada je prijavljeno u ljubljanskoj školi "Livada" - blizu 30. Direktor koji je svoje prosvetno iskustvo gradio u Beogradu, kaže da je hiljadu do sada prijavljenih izvanredan broj i da se nada da će projekat biti dobro isplaniran i održiv.

- Samo želim da država Srbija istraje u tom programu, a ne da posle godinu-dve iz ovih ili onih razloga kaže "ma ne", ističe Goran Popović, direktor te osnovne škole.

Smatra da bi se, u tom slučaju, teško sve ponovo pokrenulo.

Ambasadorka Srbije podseća na odlične veze dve države, potrebu da se one neguju, te da je i učenje maternjeg jezika jedan od načina da se grade novi mostovi. Organizacija nastave, kaže, ide po planu.

- Mi smo poslali već dobar deo prijava koje su do sada stigle Ministarstvu prosvete kako bi se organizovao konkurs - naglašava ambasadorka Srbije u Sloveniji Zorana Vlatković.

Vlatkovićeva navodi da treba da se izaberu nastavnici koji u skladu sa propisima mogu biti poslati iz Srbije, a mogu biti, ukoliko neko ispunjava uslove, angažovani među ljudima koji žive u Sloveniji.

Otvaranjem slovenačkog tržišta za radnike iz Srbije očekuje se da u 2020. broj naših državljana u Sloveniji značajno poraste. Uz već veliki broj Srba iz Bosne i Hercegovine, nema sumnje da nastavnici koji budu došli da rade, treba da planiraju da ostanu duže vreme.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA