≫ 

"Rodila sam čučeći, verovatno sam sela na bebu i ugušila je": Verujete li u ovu odbranu Hrvatice?

Ona se porodila sama u sobi, dok je na krevetu spavao njen tadašnji vanbračni suprug, koji ništa nije čuo jer je bio pijan

  • 2

Majka iz Hrvatske, koja se tereti za teško ubistvo svoje tek rođene bebe u oktobru 2017. godine, rekla je da ju je verovatno ubila slučajno. Prema njenim rečima, porodila se bez pomoći u svom domu, a trudnoću je skrivala od drugih.

- Porodila sam se u jutarnjim satima, oko 6.30 sati. Tad još nisam znala ni pol deteta, saznala sam ga tek iz izveštaja koji mi je pokazao advokat. Porodila sam se u sobi, gde je na krevetu spavao moj tadašnji vanbračni suprug. On ništa nije čuo jer je stalno bio pijan - kroz suze je govorila majka kojoj sude za teško ubistvo.

Terete je da je u oktobru 2017., neposredno nakon što je bez ičije pomoći rodila u spavaćoj sobi, rukom prekrila nos i usta bebe i ugušila je. Naime, veštaci su utvrdili da je beba rođena živa te da je uzrok smrti gušenje. Dete je pronašla majka vanbračnog supruga optužene, koja je s njima živela u istom domaćinstvu.

Majka iz središnje Hrvatske na sudu je objašnjavala da je sin, kojeg ima s istim vanbračnim suprugom, u to vreme bio u prizemlju kuće s bakom i dekom.

- On se probudio pa sam ga odvela u prizemlje baki, koja se takođe probudila. U prizemlju mi je pukao vodenjak pa sam otišla na sorat. Dok sam rađala glavu sam naslonila na dvosed, te sam bila u čučećem položaju. Htela sam da se podignem, ali zbog bolova sam se dvaput spustila. Nakon što je izašla posteljica čula sam svekrvu kako me zove. Drugi put sam pokušala ustati i spustila se i tad sam valjda sela na bebu, ali se toga ne sećam - pričala je ridajući. Dodala je kako je bebu zamotala u svoje crvene pantalone u kojima je spavala te telo ostavila u uglu sobe.

Nakon porođaja obukla se i spustila u prizemlje jer su svekar i svekrva morali negde ići pa je sina dovela na sprat i stavila ga na spavanje. Većinu dana provela je odmarajući u krevetu, a poslepodne je pokušala oprati pod sobe.

Trudnica, trudna žena Foto: Shutterstock

Sledećeg dana je telo bebe stavila u crnu vreću i bacila u kantu za smeće.

- Beba nije davala znakove života, uopšte nije plakala. Zadnja dva ili tri dana pred porođaj, nisam osetila ni da se pomera - tvrdila je majka, koja iz prve veze ima još dvoje dece smeštenih kod udomitelja. U međuvremenu se udala i rodila četvrto dete.

Optužena je ispričala da je tadašnjeg supruga upoznala u psihijatrijskoj bolnici gde je bila nakon što ju je prvi vanbračni suprug s kojim ima dvoje dece ošamario i usred noći po kiši s decom izbacio na ulicu. I on je bio sklon konzumiranju alkohola, te je bio nasilan zbog čega je jedno vreme provela u sigurnoj kući. Iako je izgubila roditeljska prava u odnosu na prvo dvoje dece, redovno ih posećuje, kao i trećeg sina, koji je takođe trenutno kod udomitelja.

Branila se da nije krila trudnoću zato jer je planirala ubistvo već je, kaže, htela pobeći iz teške porodične situacije. Mnogo je radila i puno je bila van kuće zbog čega su je optuživali da ima ljubavnika.

- Saznala sam da sam trudna u aprilu. Nisam dobila menstruaciju pa sam napravila test za trudnoću. Bio je pozitivan. Nisam se javila lekaru niti pripremala za prinovu jer sam želela ostaviti vanbračnog supruga i otići s detetom na stan. Čak sam stavljala sa strane po 200 kuna od svake plate, no na kraju nisam stigla ništa da realizujem - ispričala je žena. Rekla je i da je prvo dete takođe rodila kod kuće, no da se odmah kasnije javila u bolnicu, dok je troje rodila u bolnici.

beba ruke, rucice, mrtva beba Foto-ilustracija: pixabay.com

Majka njenog vanbračnog supruga ranije je ispričala da je primetila da snaja više nema stomak te išla istražiti šta je bilo. Dete je našla u plastičnoj vreći u kanti za smeće.

- Na dnu kante videla sam čudnu crnu vreću. Izvukla sam je i videla u njoj krvavi čaršaf. Prvo sam pomislila da je neka lutka, a kad sam povukla čaršaf još jednom, videla sam telo bebe - ispričala je.

Tokom istrage sprovedeno je i psihologijsko-psihijatrijsko veštačenje optužene koja se branila ćutanjem. U konkretnom slučaju ona nije bila, utvrdili su veštaci, pod odlučujućim uticajem psihičkog, porodičnog ili socijalnog opterećenja. Takođe su utvrdili kako je bila smanjeno uračunljiva, ali ne bitno. Utvrdili su i kako su kod nje prisutna obeležja zavisnog poremećaja ličnosti koji karakteriše osećaj bespomoćnosti, submisivnosti, potrebom da drugi preuzmu brigu za nju, nesposobnošću donošenja odluka i potrebom za stalnom podrškom. Osobe koje pate od ovog poremećaja, naveli su veštaci, karakteriše izbegavanje vlastite odgovornosti i svih zadataka u kojima je potrebno nezavisno funkcionisanje ili preuzimanje odgovornosti.

Bude li proglašena krivom za teško ubistvo preti joj najmanje 10 godina zatvora. Promeni li se optužba u usmrćenje, oblik "privilegovanog" ubistva pri kojem majka usmrti svoje dete pod uticajem jakog duševnog opterećenja zbog trudnoće ili porođaja, preti joj kazna od šest meseci do pet godina.

Video: Policajci spasili bebu koju je majka monstrum stavila u kesu i bacila

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Poligraf

    21. januar 2020 | 16:12

    Ja ne verujem,i tačno da nas sve ubedi i slaže i makar da je oslobodi i sud ne vredi joj ništa jer Bog je taj koji zna i on ce suditi

  • Bot

    21. januar 2020 | 13:47

    Izgovor nula bodova, kriva je

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA