"Pazi, oštar četnik u blizini": Hrvatskom novinaru preti zatvor zbog govora mržnje

U optužnici se navodi da je Jurič u svojoj emisiji 12. januara 2016. Zagrepčanima i svima koji šetaju Cvetnim trgom poručio "da budu oprezni jer je u blizini crkva u kojoj stoluje četnički sveštenik"

  • 1

Državno tužilaštvo je nakon četiri godine podiglo optužnicu protiv novinara Marka Juriča, kojom traži njegovo kažnjavanje u trajanju od jedne godine zatvora, uslovno tri godine zbog toga što je u svojoj televizijskoj emisiji javno podsticao na mržnju prema srpskoj manjini i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj.

Pored toga, tužilaštvo za firmu "Plava produkcija", čiji je Jurič direktor, traži novčanu kaznu od 30.000 kuna (oko 474.000 dinara).

Kazna za Juriča se traži zbog načina na koji je odjavio dve emisije "Markov trg", prikazanih u produkciji Juričeve firme na zagrebačkoj televiziji Z1 u januaru 2016. godine.

Godinu dana zatvora, uslovno na 3 godine

Opštinsko državno tužilaštvo u Novom Zagrebu zatražilo je da on bude kažnjen na godinu dana zatvora, uslovno na tri godine. Jurič ne bi išao u zatvor ako u te tri godine uslovne kazne ne počini novo krivično delo.

Sporne emisije "Markovog trga" iz januara 2016. široj su javnosti postale poznate kada je Veće za elektronske medije zbog Juričevih izjava na tri dana oduzelo koncesiju televiziji Z1, prenela je Hina.

To je pokrenulo protest par hiljada ljudi, okupljenih oko zagrebačkog udruženja vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDRA), koji su zatražili ostavke članova Veća za elektronske medije Hrvatske i predsednice tog tela Mirjane Rakić kojoj su uručili i kapu s četničkim obeležjima.

Prijavio ga i Pupovac

Veće je ceo slučaj prijavilo Državnom tužilaštvo, a isto je prethodno učinio i tada predsednik Srpskog narodnog veća, Milorad Pupovac.

U optužnici se navodi da je Jurič u svojoj emisiji 12. januara 2016. Zagrepčanima i svima koji šetaju Cvetnim trgom poručio "da budu oprezni jer je u blizini crkva u kojoj stoluje četnički sveštenik".

- Dakle, dragi moji Zagrepčani, kada šetate Cvetnim trgom, pogotovo majke s decom, pripazite da ne bi koji od tih četničkih sveštenika istrčao iz crkve i malo u svom najboljem maniru klanja izveo svoj krvavi pir na našem najlepšem zagrebačkom trgu - rekao je tada Jurič.

Predložio je da bi taj trg trebalo obeležiti tablama: "Pazi, oštar četnik u blizini".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Titty Mcboob

    23. januar 2020 | 01:33

    Ustasa nasao da prica o krvavom piru?? Ali bez brige svako dobije svoje na kraju dana pa cete tako i vi Ustase u vasoj drzavi napravljenoj na srbskoj krvi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA