≫ 

"Ko si ti? Ne mešaj se, šta hoćeš?": Snimljen policajac u Hrvatskoj kako oduzima telefon migrantima

Znali su koliko migranata ima u vozu i tačno gde će ih naći. Na stanici u Velikoj Gorici ušli su u voz, a kolovođa je zatvorio sva vrata osim onih na koja su policajci ušli - kaže jedan od putnika

  • 2
oduzimanje telefona, voz, migranti Foto: Printscreen/Index.hr

Hrvatski mediji objavili su video snimak na kome se vidi kako je policajac migrantima oduzeo tri mobilna telefona u vozu koji se saobraćao iz Siska za Zagreb.

- Sad samo pazi da ti tu ne izađu - čuje se kako jedan policajac na snimku govori kolegi dok u ruci drži zaplenjene mobilne telefone.

- Znali su koliko migranata ima u vozu i tačno gde će ih naći. Na stanici u Velikoj Gorici ušli su u voz, a kolovođa je zatvorio sva vrata osim onih na koja su policajci ušli. Jedan migrant nije bio u vagonu u tom trenutku pa su otišli da ga traže - rekao je za "Indeks" putnik iz voza koji je krišom snimio policijsko postupanje i ustupio klip hrvatskom portalu.

Putnik je rekao da je pitao policajca za broj značke, što je ovaj odbio.

- Bio je jako grub, rekao mi je: '"Ko si ti? Ne mešaj se. Šta hoćeš?", i poslao me da sednem na svoje mesto - kazao je putnik.

Hrvatski portal navodi da se policija zatim oglasila saopštenjem.

- Po dolasku voza stanicu u Velikoj Gorici, prvo stajalište, pola sata kasnije, policijski službenici Policijske stanice Velika Gorica potvrdili su informaciju i ulaskom u vagon utvrdili da se radi o pet stranih državljana bez dokumenata. Iste su izveli iz voza radi daljeg postupka, i odvedeni su u policijsku stanicu gde je utvrđeno da se radi o ilegalnim migrantima, državljanima Maroka - navodi se u odgovoru policije.

Mobilni telefoni oduzeti "zbog bezbednosti"

Policija je istakla da je oduzela telefone "kako ne bi nekoga povredili".

- S obzirom na to da osobe tokom postupka nisu izrazile nameru da podnesu zahtev za međunarodnu zaštitu, niti su zatražili pomoć lekara, policija je preduzela mere za osiguranje njihovog povratka. Prilikom privođenja osoba, policijski službenici su osobama oduzeli sve predmete pogodne za povređivanje koje su imale kod sebe, što je uobičajeni postupak - poručila je zagrebačka policija.

Organi reda tvrde da su vratili mobilne telefone.

"Pošto je postupak okončan, oduzeti predmeti su vraćeni osobama. Policijski službenici postupali su isključivo u skladu sa zakonom... Napominjemo da niko od putnika im se nije obraćao ili je tražio broj službene značke", stoji u odgovoru policije hrvatskom portalu.

Video: Migranti logoruju pod Kalemegdanom: Zapalili vatru, sede na ofucanoj fotelji, u smeću i gareži

(Telegraf.rs/index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA