Markovića i Amfilohija čeka razgovor: Za dogovor Vlade i Mitropolije potrebni obostrani ustupci

Premijer Duško Marković najavio je da će se do kraja sedmice zvanično obratiti mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju za nastavak razgovora, ali juče iz Vlade nije odgovoreno na pitanja - šta se od njega očekuje ako su obe strane ukopane na početnim pozicijama

  • 4
Duško Marković - Amfilohije (Radović) Foto: Gov.me/Bojana Ćupić

Duško Marković najavio poziv Amfilohiju za razgovor oko Zakona o veroispovesti, Episkopski savet MCP iskazao spremnost, ali “na način koji će potpuno uvažavati obe strane”. Dijalog između Vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske oko Zakona o slobodi veroispovesti, ako do njega dođe, podrazumevao bi određeni kompromis, rekao je analitičar Dragiša Janjušević.

On je za “Vijesti” procenio da bi to mogao biti novi zakon, koji bi poništio postojeći ili amandmani koji će neutralisati sporne članove, ali da je važno da postoji otvorenost dve strane da sednu za isti sto.

Premijer Duško Marković najavio je da će se do kraja sedmice zvanično obratiti mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju za nastavak razgovora, ali juče iz Vlade nije odgovoreno na pitanja - šta se od njega očekuje ako su obe strane ukopane na početnim pozicijama.

Episkopski savet sinoć je saopštio da “i ovoga puta iskazuje svoju punu spremnost da se o Zakonu razgovara, ali na način koji će potpuno uvažavati obe strane u dijalogu”.

- Ukoliko crnogorske vlasti smatraju da mogu samostalno da nameću teme i rešenja, kao što su to ranije radili i danas čine, pozivajući na dijalog samo o primeni Zakona - sa pravom ćemo smatrati da se radi o fingiranju poziva za dijalog, što će biti odgovornost Vlade. Pravoslavna Crkva je zainteresovana da Crna Gora u svom pravnom sistemu ima najbolji mogući zakon koji uređuje pitanja verskih sloboda i pravnog položaja verskih zajednica - objavljeno je na sajtu Mitropolije, nakon sednice episkopa u Nikšiću. Oni su demantovali da je do sada bilo razgovora sa državnim zvaničnicima.

Paljenje Badnjaka u podgorici  u prisustvu policije Montenegro Orthodox Christmas Foto: Tanjug/AP/Risto Bozović

Analitičar Janjušević ocenio je da je, ukoliko dođe do pregovora, najvjerovatnije rešenje formiranje amandmana koji bi sporne članove ili ublažili ili neutralisali.

Na osnovu takvog inoviranog zakona, bi se, kako je istakao, radilo na temeljnom ugovoru koji bi Vlada trebalo da potpiše sa Mitropolijom.

On je naglasio da je utisak javnosti takav da su obje strane toliko “tvrde” u stavovima i nepomične. Rekao je da Vlada zbog izborne godine verovatno pokušava da dobije na vremenu i da skrene pažnju javnosti sa gorućih tema.

Ambasador Crne Gore pri Savetu Evrope Zoran Janković juče je generalnoj sekretarki Saveta Evrope Mariji Pejčinović Burić predao pismo ministra sponjih poslova Srđana Darmanovića, u kome je informiše o situaciji u Crnoj Gori nakon usvajanja zakona. On se osvrnuo se “na neprihvatljive političke poruke iz zemlje neposrednog susedstva, slučajeve ugrožavanja nacionalnih simbola, svakodnevno plasiranje lažnih vesti usmerenih protiv Crne Gore, kao i pokušaje izazivanja panike, nereda i nestabilnosti u zemlji”.

Generalna sekretarka SE kazala je da prati razvoj događaja i istakla da deli zabrinutost zbog postojanja primera zloupotrebe slobode izražavanja, te ocenila pozitivnim puštanje na slobodu novinara koji su privedeni zbog plasiranja lažnih vesti, sa ciljem, kako su utvrdili nadležni organi, da ugroze javni red i mir.

(Telegraf.rs/Vijesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wtf

    23. januar 2020 | 14:52

    Valjda treba da pregovara sa SPC PATRIJARHOM IRINEJOM

  • PANTAGANA

    23. januar 2020 | 15:11

    Dogovor je odavno postignut, ovo su samo predstave za narod. Crkva u CG biće samostalna, a Amfilohije na čelu i to je to.

  • beli

    23. januar 2020 | 14:24

    Каkvi ustupci?! Samo povlačenje zakona i ostavke odgovornih!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA