I večeras protest u Crnoj Gori: Građanima Cetinja samo moleban, policija u pripravnosti kod crkve

Mitropolija uvažila sugestiju Uprave policije - bez litije

  • 9
Protest, Zakon oslobodi veroispovesti, Beograd, Crna Gora

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

U više crnogorskih gradova i večeras su održani protesti zbog usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti, dok je u Cetinjskom manastiru održan moleban.

Nekoliko stotina metara od Cetinjskog manastira, kod crkve na Ćipuru, okupila se grupa građana, protivnika litije, da bi, kako su rekli, bili sigurni da će biti poštovan dogovor da litije neće biti. Kako prenose "Vijesti, između manastira i crkve na Ćipuru je grupa policijaca.

Na Cetinju je juče održana šetnja protiv litije koju je za danas bila najavila Mitropolija crnogorsko-primorska. Mitropolija je juče uvažila sugestiju Uprave policije i poručila da litije na Cetinju zasad neće biti održavane.

Rektor Bogoslovije na Cetinju Gojko Perović pozvao je "braću koja su juče išla drugim ulicama da im se pridruže u borbi za bolju i pravednu Crnu Goru", navodeći da će prva litija na Cetinju biti zajedno sa njima.

Litiji u Bijelom Polju koja je večeras posle molebana krenula iz ckrve Svetih apostola Petra i Pavla do crkve Svetog Nikole u Nikoljcu, pridružili su se građani koji su jutros u 6.30 krenuli iz manastira Bliškovo, udaljenog od Bijelog Polja 50 kilometara.

Pored njih, građani su pešice pristizali iz Majstorovine, Grančareva, Zatona i drugih sela bjelopoljske opštine.

U Podgorici su sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske i građani krenuli od crkve Svetog Ðorda u naselju Donja Gorica u litiju prema Hramu Hristovog Vaskrsenja.

Litiji su se pridruzili građani koji su iz Krusa krenuli u 16 časova do crkve u Berima, a potom do Donje Gorice, kao i građani koji su u 17 časova krenuli iz manastira Uspenija Presvete Bogorodice na Dajbabskoj gori.

Pre polaska, građanima je poručeno da su se skupili da posvedoče da hramovi nisu samo građevine i kulturna dobra, nego i izvori blagodati, navode "Vijesti".

Učesnici litije uzvikivali su: "Ne damo svetinje".

Nekoliko hiljada građana Berana, predvođeni crkvenim velikodostojnicima, prošetalo je u mirnoj litiji od centra grada do manastira Đurdevi stupovi.

Policija je kao i ranije regulisala saobraćaj i omogućavala nesmetan prolazak na svim raskrsnicama.

I u Andrijevici je oko 2.000 gradana, noseci transparent "Samo sloga svetinje spasava" prošetalo u litiji od mosta na reci Zlorečici dužinom čitave varoši, do hrama u parku na Knjaževcu, gde je moleban služio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Litije u Beranama i Andrijevici protekle su mirno, uz povike "Ne damo svetinje".

Litije i molebani u znak protesta protiv Zakona o slobodi veroispovesti se od Božića održavaju četvrtkom i nedeljom.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad čanović

    23. januar 2020 | 22:55

    Sto ne napisete da je u podglrici veceras 40.000 ljudi

  • Aca

    23. januar 2020 | 22:01

    Nema predaje i ne nasedajmo na Amfilohijeve fore ne verujem ja njemu nista!!!

  • Marko Predator

    23. januar 2020 | 21:42

    Napred braćo odbranimo svoje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA