Počelo uklanjanje navijačkih grafita sa pravoslavne crkve u Sarajevu

Stara pravoslavna crkva u prestonici BiH, izgledom i vrednošću predstavlja arhitektonsko, versko i kulturno bogatstvo grada

  • 1
Stara pravoslavna crkva, Sarajevo

Foto: Klix.ba/T. S.

Sa fasade Stare pravoslavne crkve, jedne od najstarijih sakralnih objekata u Sarajevu i nacionalnim spomenikom BiH, danas je započelo uklanjanje grafita.

- Ovim projektom štitimo i čuvamo naše bogato kulturno-istorijsko nasleđe. Ovo je izraz poštovanja i znak naše dobre namere. Čišćenjem grafita i sa verskih objekata, naš grad poprima lepši izgled i potvrđuje da je jedinstveno mesto susreta različitih konfesija - saopštili su iz Grada Sarajeva, na čiju inicijativu je počelo čišćenje.

Na objektu Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji stajao je natpis "HZ87", što je skraćeno obeležje navijača fudbalskog kluba Sarajevo, Hordi zla.

Kako se navodi, Stara pravoslavna crkva, izgledom i vrednošću, predstavlja arhitektonsko, versko i kulturno bogatstvo grada.

Uz crkvu se nalazi muzej, osnovan 1889. godine, koji se, po vrednostima ikona koje poseduje, smatra jednim od najznačajnijih pravoslavnih muzeja u svetu.

Video: Nekad je crtao grafite krijući se, a sad mu aplaudiraju: Nijedan njegov mural nikad nije prekrečen

(Telegraf.rs/Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA