Sarajevo danas bio najzagađeniji grad na svetu, a evo koje mesto na listi je zauzeo Beograd

Ove vrednosti dovoljno su visoke da će posledice po disanje osetiti svi građani, a ne samo oni s osetljivim disajnim putevima

  • 4
Sarajevo zagađenje Foto:; Tanjug/AP

Sarajevo je danas bilo najzagađeniji glavni grad na svetu, pa su stručnjaci preporučili građanima da ne napuštaju svoje domove, ako ne moraju. Prema podacima mernih stanica u Sarajevu, kvalitet vazduha je bio označen kao veoma nezdrav po zdravlje ljudi.

Kako je izmereno u 14:30 sati, na području oko Ambasade Sjedinjenih Američkih Država indeks zagađenosti vazduha bio je 287, dok je merna stanica na Skenderiji izmerila 388 AQI, pa se na tom području vazduh smatra opasnim.

Ove vrednosti dovoljno su visoke da će posledice po disanje osetiti svi građani, a ne samo oni s osetljivim disajnim putevima. Prema agenciji AirVisual koja sakuplja podatke o zagađenju vazduha, u ovakvim situacijama preporučuje se izbegavanje aktivnosti i ostanak u kući.

Stanice kod Vijećnice i na Bjelavama izmerile su u 14:30 sati vrednosti od 111, odnosno 141 AQI i ti parametri zapravo znače da je vazduh nezdrav samo za osetljive kategorije stanovništva.

Nezdrav vazduh je i na Otoci gde je na stanici izmereno 166 AQI. Prosek izmeren sa svih stanica u Sarajevu u jednom trenutku bio je 227, što znači da je bilo reči o veoma nezdravom vazduhu, preneo je sarajevski portal Klix.

Beograd zauzeo 22. na listi

Beograd je zauzeo 22. mesto na listi najzagađenijih gradova na sajtu AirVisual.

Kako stručnjaci navode, promena vremena u Srbiji uticala je na smanjenje zagađenja vazduha, budući da u većem delu Srbije pada kiša, a na planinama ima snega, ali je koncentracija štetnih čestica i dalje na visokom nivou.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović rekao je za RTS da je promenom meteoroloških prilika otklonjena toplotna inverzija koja je čitavo vreme tokom dana sa visokim temperaturama i vedrih noći održavala koncentraciju zagađujućih materija na visokom nivou.

(Telegraf.rs/Tanjug/RTS/Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA