Poginuli piloti iz Šibenika bili su najbolji u svom poslu: Nagrađivani više puta

Oba pilota bila su veoma cenjena u Hrvatskoj i više puta nagrađivani. U Vojsci Hrvatske istražuju ovu tragediju

  • 2

U tragičnom padu helikoptera Kiova u ponedeljak je nastradao vojnik Marin Klarin, dok se za drugim članom posade, pilotom, natporučnikom Tomislavom Baturinom i dalje intenzivno traga.

Ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog štaba Republike Hrvatske, general zbora Mirko Šundov i zapovednik Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva brigadni general Majkl Križanec tokom poslepodneva posetili su porodicu stradalih pilota HRZ-a i izrazili saučešće porodici Klarin.

Od 2000. godine je pilot Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva

 

Vojnik Marin Klarin, bio je pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 2000. godine, a tokom svoje karijere u Hrvatskoj vojsci obavljao je niz odgovornih dužnosti.

Bio je nastavnik letenja u Eskadrili obuke helikoptera, 2013. godine učestvovao je u mirovnoj misiji NATO-a KFOR na Kosovu na dužnosti štabnog časnika za vazdušne operacije. Za uspešno izvršavanje zadataka ocenjivan je najboljim ocenama, a za ostvarene rezultate nagrađivan je i pohvaljivan više puta od strane ministra odbrane.

Bio je najbolji mladi pilot

 

Pilot helikoptera za kojim se traga natporučnik Tomislav Baturina, takođe je pripadnik 393. Eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a, a za svoj rad ocenjivan je najboljim ocenama te je nekoliko puta nagrađivan i pohvaljen.

- Kod mene je put do vojnog pilota bio neuobičajen. Prvo sam završio turistički menadžment u Šibeniku, kad se pojavila mogućnost razvoja karijere kroz sastav Oružanih snaga RH. S obzirom na izvrsne rezultate na lekarskom, stigla je ponuda za školovanje za vojnog pilota. I sad se naježim kad se setim tog trenutka - izjavio je 2014. vojni pilot Tomislav Baturina iz Sinja, koji je bio proglašen najboljim.

Pali kod Zablaća

 

U 10.20 sati je helikopter 327 krenuo na svoj zadnji let u paru, sa zadatkom navigacijskog leta i preleta iz Zemunika u Loru, kako bi podupro Zapovedništvo specijalnih snaga u obuci. U akvatoriju kraj Zablaća helikopter je zasad iz neobjašnjivih razloga udario o more, rekao je zapovednik Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Majkl Križanec.

Uz njega su u tom trenutku bili kolege u drugoj Kiovi, koji su u neverici gledali pad. Odmah su zvali u pomoć sve službe, kao i lokalne ribare koji su bili najbliže mestu pada. U potragu za drugim pilotom su se odmah uključili policajci, vatrogasci i vojska. Našli su ostatke letelice na 30 metara dubine.

- Čuo sam jaki udarac, tup i snažan, nalik onom kad plastična vrećica pukne pod pritiskom. Bio sam s prijateljima uz more, kraj crkve, i pojurili smo prema mestu udara. Još se videla elisa helikoptera na površini mora. Brzo smo alarmirali nadležne službe, a prema mestu udara pojurili su i meštani s brodićima - rekao je Ivo Lovrić (60) iz Zablaća i dodao kako je reč o tragediji koja se ne pamti u Zablaću kraj Šibenika.

Među nekoliko meštana koji su se našli u luci bio je i ugostitelj Rade Njanjara.

- Ribar koji je prvi došao na mesto nesreće našao je i pridržavao telo prvog vojnika koje je plutalo u moru. Na prvi pogled videlo se da je, nažalost, beživotno. Pokušali smo da ga izvučemo na platformu broda, ali nismo uspeli do dolaska još jednog ribara i vatrogasaca. Telo su ribarskim brodom prevezli na obalu, a ja sam ostao na poziciji da tražim drugog unesrećenog. Bio je to mučan prizor - rekao je ribar Rade.

Prijatelji plaču za pilotom

 

Radnici koji grade rivu u tom mestu oko 11 sati u ponedeljak čuli su zvuk elise helikoptera koji im je čudno zazvučao. Nakon toga su videli pad helikoptera, zapenjeno more i delove helikoptera rasute po moru. Meštani su rekli da je jedan od dvojice pilota iz helikoptera iskočio u more tokom pada helikoptera, a da je drugi verovatno potonuo zajedno s Kiovom na dno mora između Zablaća i Zlarina.

- Izašli smo s deset vatrogasaca i pet vozila, kao i opremom za ronjenje, jer su s nama bila i dva ronioca. Županijski vatrogasci su pomogli pri izvlačenju beživotnog tela prvog stradalog na brod, a dopremljen je ribarskim brodom do kopna - kaže vatrogasni zapovednik Milošević. Telo drugog člana posade helikoptera do kasnih popodnevnih sati još nije bilo pronađeno. Vest da je taj drugi pilot, njihov susjed, bio u palom helikopteru šokirala je prijatelje nestalog muškarca.

Obustavljeni letovi

 

- Nakon dojave o ovom nesrećnom događaju naređena je obustava leta svih helikoptera Kiowa Warriors dok se ne utvrdi uzrok pada. Ja sam isto tako formirao komisiju kao načelnik Glavnog štaba za utvrđivanje glavnih uzroka ovog događaja - rekao je na konferenciji za novinare načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Mirko Šundov.

Dobili ih od Amerikanaca

 

- Vojska radi po svojm standardu i civilni propisi nisu primenjivi. Činjenica je da su pri vojnim letovima rizici drukčiji, kao i propisi, te se ne mogu prenositi iz sfere u sferu. Mi smo u februaru 2016. postavljali pitanja o letu iznad mora i dobili smo takve odgovore - kaže vojni analitičar Igor Tabak

On je dodao je da hrvatski piloti često lete, bilo MiG-ovima ili transportnim helikopterima.

- Sve se poboljšalo nakon njihova remonta - kaže Tabak.

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    27. januar 2020 | 19:33

    Kao i uvek kad nekoga nema bio je dobar

  • Ljubiša

    28. januar 2020 | 01:38

    A,lepo sam rekao da se ovi naši ne igraju sa S400 a oni navalili, i eto pogodiše ga iz prve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA