Bosna i Hercegovina u rangu sa afričkim zemljama: 3.000 mališana nije vakcinisano

Stručnjaci navode da je do ovako poražavajućih rezultata došlo zbog različitih dezinformacija o vakcinama koje se mogu čuti u javnosti

  • 4

Bosna i Hercegovina našla se u društvu srednjoafričkih država kad je reč o broju vakcinacija dece. Prema poslednjim podacima Međunarodnog fonda Ujedinjenih naroda za decu (UNICEF), od dečijih bolesti nije vakcinisano skoro 3.000 mališana u BiH, što je u rangu s "boljim" prosekom srednjoafričkih država i daleko najlošijim rezultatima u regiji Balkana.

Stručnjaci navode da je do ovako poražavajućih rezultata došlo zbog različitih dezinformacija o vakcinama koje se mogu čuti u javnosti te da su zbog toga roditelji u dilemi da li vakcinisati decu ili ne.

Ovo pozicioniranje napravljeno je s obzirom na broj stanovnika i udeo nevakcinisane dece u zemlji s vakcinom DTP1, koja uklanja opasnosti od oboljevanja od difterije, tetanusa i dečije paralize.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pojašnjavaju da višegodišnji pad pokrivenosti vakcinama iz obavezenog programa predstavlja ozbiljnu pretnju za ponovno javljanje vakcinopreventabilnih bolesti.

- Od 18 dostupnih vakcina, u Federaciji se koristi 10, koje štite od 10 veoma ozbiljnih zaraznih bolesti. U 2018. godini, drugom i trećom dozom vakcinisano je 2.734 dece starijih dobnih grupa.

Cepni obuhvat u primarnom cepljenju sa tri doze vakcine protiv difterije, tetanusa, pertusisa i polimijelitisa (DTP-IPV) iznosio je 72,8 posto. Najniži obuhvati ovom vakcinom zabeleženi su u sarajevskom i Zapadnohercegovačkom kantonu - pojašnjavaju iz Zavoda.

Velika navala

 

Pedijatar Gordana Vuković ističe da je sramotno to što se BiH nalazi u rangu sa afričkim državama te da je situacija bila malo bolja tokom 2019. godine.

- Samo je odjednom nastala fama da vakcine štete deci. Kad su se pojavile morbile, onda je najednom bila navala. Žao mi je što se dešava da nekad nema dovoljno vakcina. Nedavno nije bilo hepatitisa i pentakcina, sada su stigle, ali se to ne bi smelo dešavati - kaže Vukovićeva te dodaje da mnogi daju sebi za pravo da pričaju o ovoj temi.

Prema poslednjim podacima, u Sloveniji je bilo manje od 1.000 nevakcinisane dece. Prema tom neslavnom broju, BiH je stigla u grupu u kojoj se nalaze i Mauritanija, Mali i Senegal na zapadu Afrike te Benin i Kamerun u centralnom delu ovog kontinenta.

vakcina

Video: Matić, Gobeljić, Simonović, Čović jednoglasno: Podržavamo vakcinaciju

(Telegraf.rs/Avaz.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sam

    27. januar 2020 | 23:28

    I u Ch nisu deca vakcinisana, i to mnogo vise,pa ne pisi novine

  • Ena

    28. januar 2020 | 00:01

    Sada uradite statistiku koliko u BiH ima dece sa razvojnim poremecajima i autizmom a koliko u zemljama u kojoj su vecinski deca vakcinisana ?Po mogucnosti tacne podatke kao sto ste objavili i ove ne vakcinisane !Naravnp to nikada nece biti objavljeno a ni to da vakcina moze da skodi.Nisam protiv vakcina ali sam za to da se urade detaljne analize detetu pa tek tada daje vakcina ako nalazi dozvoljavaju.Ni svaki covek ne sme da primi penicilin ili neki drugi lek pa tako ni svako dete ne sme da primi vakcinu !!

  • Dajana

    28. januar 2020 | 00:06

    Roditelji su ti koji ce odluciti dali ce svoju decu podvrgnuti vakcinama ciji se ni sastavi ne znaju ni ti ko zeli da snosi bilo kakvu odgovornost od onih koji vakcine daju deci ako se detetu nesto dogodi a ustanovi se da je to prouzrokovala vakcina. Pa kako onda neko da im veruje, postupiti po Ustavu sto se vakcinacije tice i resena stvar, koji ne obavezuje roditelja da mora vakcinisati dete. Sta tu ima nejasno ne razumem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA