≫ 

Nije nosio oružje, selio se jednom nedeljno: Kako je izgledao život ubijenog balkanskog Eskobara?

Dedović (42), prema pisanju grčkih portala, prebacio je svoj štab u Atinu, želeći da iskoristi luku u Pireju kako bi kokain iz Kolumbije odatle mogao dalje da distribuiše širom cele Evrope

  • 9

Interesovanje grčkih medija za ubistvo dvojice pripadnika škaljarskog klana Igora Dedovića i Stefana Stamatovića pre dve nedelje u Atini, i dalje ne jenjava. Elektronski i štampani mediji u velikoj meri bave se "ubistvom balkanskog Eksobara", kako tamo oslovljavaju Dedovića, te su dodatnu pažnju posvetili njegovom planu u Grčkoj.

Dedović (42) je, prema pisanju grčkih portala, prebacio svoj štab u Atinu, želeći da iskoristi luku u Pireju kako bi kokain iz Kolumbije odatle mogao dalje da distribuiše širom cele Evrope.

- On se osećao prilično bezbedno u Atini, misleći da je pokrio sve tragove i da je utekao kavčanskom klanu, koji su tada mislili da se krije u Turskoj. Igor, opijen moći i novcem, precenio se i napravio grešku što je doveo porodicu i njegovog partnera Stamatovića u Atinu, ne znajući da će to otkriti njegovu lokaciju. 24 metaka izbrisala su sva njegova očekivanja o širenju droge iz Južne Amerike u Evropi - piše sajt "Prototema".

Kako navodi taj portal, Dedović i Stamatović ubijeni su u taverni pred ženom i decom, a napadači su "utekli sa lica mesta za 30 sekundi, nalik scenama koje smo mogli da vidimo u starim holivudskim filmovima o mafiji".

Lista kriminalaca u Grčkoj

Grčki mediji tvrde da su bezbednjaci iz Atine tokom posete Beogradu dobili informacije ne samo o prisustvu škaljaraca i kavčana u Grčkoj, već i listu svih traženih kriminalaca sa teritorije bivše Jugoslavije koji su aktivni u toj državi.

Igor Dedović, Stamatović Stevan Igor Dedović i Stevan Stamatović, Foto: MUP RS

Štab ELAS želi da spreči, kako piše "Prototema", "balkansku mafiju koja je nastanila Grčku prethodnih godina, pretvorivši tu zemlju u koloniju kriminalnih grupa".

Posebno kriminalno odeljenje za "Kotor"

Grčko ministarstvo napravilo je posebnu grupu za specijalne zadatke, koju čine pripadnici odeljenja za ubistva, trgovinu drogom i organizovani kriminal. Ona se bavi isključivo dosijeom pod kodnim imenom "Kotor", tvrde ondašnji mediji.

- Istrage pokrivaju procese još od 2017. godine, kada je uhapšen državljanin Srbije Martin Matijašević na Glifadi, a tom prilikom je pronađeno 136 kilograma čistog kokaina u njegovom luksuznom apartmanu u atinskom predgrađu Varkiza. Njegov šef, Jovan Vukotić, koga su svi znali pod imenom "Ivan", uspeo je da pobegne u Tursku, ali je 2018. godine uhapšen u Antaliji i izručen je Srbiji. "Ivan", kako će se na kraju ispostaviti, bio je sa Igorom Dedovićem - stoji u tekstu "Prototeme".

Prema prvim informacijama, istraga te posebne grupe pokazuje da je "Dedović odlučio da ode u Atinu, sa jedne strane, kako bi popunio prazninu koju je ostavilo hapšenje Vukotića, a sa druge strane, kako bi se sakrio od kavčana i napravio veliki biznis koristeći luku u Pireju".

- Dokazi pokazuju da su Dedović i Stamatović stigli u Atinu 2018. godine koristeći prave hrvatske pasoše, koji su izdati na ime preminulih Hrvata. Informacije otkrivaju da su platili 26.000 dolara za dokumenta... Dedović je godinama putovao Evropom koristeći imena kao što su Dragan Popović i Dušan Stanić. To što je imao dokumenta članice EU dodatno mu je olakšalo da lakše prolazi kontrole i nije imao problema da duže boravi u zemljama Unije. Sa druge strane, Stamatović je morao da nestane, jer je služio zatvorsku kaznu od 12 godina u Podgorici kao član škaljaraca - tvrdi Prototema.

Promenili lični opis

Prema pisanju grčkih medija, dvojica škaljaraca promenili su lični opis. Smršali su, pustili su bradu i promenili frizuru. Takođe, "predstavljali su se kao hrvatski biznismeni sa srpskim korenima".

- Nisu bili naoružani i izbegavali su nevolju. Nisu imali automobile, već su koristili javni prevoz, a ponekada taksi vozila. Menjali su adresu stanovanja skoro svake nedelje, a komunicirali su sa suprugama i saradnicima preko kodiranih veb poruka - tvrdi grčki portal.

Izmena taktike

Pošto su se nastanili u Atini u martu prošle godine, njihov "trud progutao je Dunav". "Prototema" tvrdi da je imala uvid u tajne izveštaje srpskih vlasti, u kome se navodi da je Dedović zajedno sa pripadnicima mafije u Srbiji finansirao prenos dva kontigenta kokaina pod kodnim imenima "CR7" (aluzija na slavnog fudbalera Kristijana Ronalda) i "Kartijer".

Atina pucnjava škaljarci Mesto gde su ubijeni Dedović i Stamatović, Printscreen/Youtube

- Kokain je došao do Dunava, ali se brod prevrnuo pod nerazjašnjenim okolnostima, i potonuo u rumunskim vodama. Gubitak je bio ogroman - oko 300 miliona evra. Posle toga, škaljarci su počeli da koriste Pirej kao tranzitni centar, s obzirom na to da je postala najveća tranzitna luka. Prošli su skoro meseci kada je u septembru 2019. otkriveno 120 kilograma kokaina u bananama - ističe grčki portal.

Život u Atini

Iako posebno odeljenje istražuje slučaj, nisu uspeli da otkriju informacije koje se tiču kretanja Dedovića i Stamatovića, kao i njihovih poslova u Atini.

- Čekamo kriminalnu laboratoriju da otključa njihove telefone, što će možda odgovoriti na neka pitanja. Očekuje se da policija sazna sa kime su razgovarali, kao i ko su im bili kontakti. GPS bi trebalo da otkrije gde su putovali, a postoji nada da će eventualne fotografije i zapisi otkriti više o njihovim životima i planovima - rekao je izvor iz bezbednosnih struktura i istakao da supruge ubijenih nisu imale nikakve informacije.

- Sigurno znaju mnogo stvari, ali pošto su godinama živeli pored mafijaša, znaju kako da se ponašaju ako se nešto loše desi. Pustili smo ih pošto su rekle da nemaju šta da dodaju. Čak su i deca od roditelja naučila kako da se ponašaju. Čak su se sakrila ispod stola kada su počeli da lete meci - rekao je izvor blizak istrazi za grčke medije.

Životi dvojice državljana Crne Gore bili su, kako navodi Prototema, bili su striktni i adaptirani situaciji kako ne bi privlačili previše pažnje.

- Kako se ispostavilo, mesto na koje su obično išli bila je taverna Vlačika, koju su posećivali dva puta nedelje. Uvek su sedeli za istim stolom, uvek sedeći jedni naspram drugih, kako bi mogli sa obe strane da vide ko dolazi i odlazi. Porodice su im prvi put došle u posetu letos, a pošto nisu bili otkriveni, učinilo je da budu opušteniji - navodi se u tekstu.

Tužilaštvo smatra da ih je momenat lagodnosti koštao života, poštu su prema navodima grčkih medija odlučili da ponove posetu za Božić.

- Napadači su prema svemu sudeći pratili supruge, a time su uspeli da dođu do lokacije Dedovića i Stamatovića. Ispostaviće se to da je bila fatalna greška, koju su ubice iskoristile i ubile dvojicu škaljaraca. Supruge i dece sledeće jutro otišli su za Srbiju. Ostaje nepoznanica da li su sa namerom hteli da ih ubiju pred decom kao poruku ili je to bilo otkriće u poslednjem trenutku - pišu grčki mediji.

Ko su ubice?

Policija ima malo informacija o četvorici muškaraca za koje se smatra da su ubili Dedovića i Stamatovića. Mediji navode da je reč o plaćenim ubicama koje su timski obavile smaknuće - dvojica koji su izvukli oružje i pucali škaljarcima u glave, a dvojica su bili u svojstvu podrške u slučaju da su Dedović i Stamatović zapucali.

Ubice škaraljaraca, škaljarci, stevan stamatović, ivan dedović Mediji tvrde da su ovo osumnjičeni za egzekuciju škaljaraca, Foto: Printscreen/Twitter

- Nema video snimka, jer je snimač u taverni bio blokiran, a iako su okolne kamere zabeležili kretanje četiri muškarca, fotografije su mutne i udaljene. Vlasti se nadaju da će istražitelji pronaći poslednji stan u kom su stanovali državljani Crne Gore i da će tu otkriti neke dokaze o njihovim poslovima - pišu portali u Grčkoj.

Lokalni mediji navode da su se supruge na pitanje policije gde žive rekle da "ne znaju, i da se ne sećaju", i tvrdile da ne znaju u kom pravcu je kuća gde su odsele. Policija čeka da se vlasnici stanova gde su živeli škaljarci obavestiti policiju.

Sve je počelo 2014. godine

"Prototema" ističe da je incident u Valensiji uticao je da krene krvavi sukob škaljaraca i kavčana, koji je do sada odneo više od 25 života.

- 200 kilograma kokaina nestalo je iz stana Gorana Radomana, koji je u tom trenutku bio u zatvoru na Kubi. Kada je pušten na slobodu, bio je meta kriminalne grupe koja ga je optužila da je odgovoran za nestanak droge i 2015. godine ubijen je u Beogradu. Posle tog smaknuća, krenuo je krvavi rat koji i dalje traje - zaključuju grčki portal.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dorćol

    28. januar 2020 | 19:57

    Grci više istražuju dvojicu mrtvih, nego ubice!?

  • Milly

    28. januar 2020 | 19:57

    Dobro, je l' moze neko da mi objasni cemu sve ovo, cemu? Koji mentalni sklop moras da budes da odaberes ovakav nacin zivota. Jos kao I porodicu pravis... Haos

  • baki

    28. januar 2020 | 20:48

    Jel moguce da balkanski normalni momci pocnu da se bave s ovakvim ilegalnim poslovima iako znaju da ce da dobiju metak u celo. Ljudi zivite posteno makar parce hleba i malo soli jeli ceo zivot

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA