Protiv splitskih huligana koji su napali Srbe u kafiću podignuta optužnica za zločin iz mržnje

Do incidenta u kojem je povređeno i jedno dete, došlo je avgusta prošle godine dok su Srbi u Uzdolju gledali utakmicu Crvena zvezda-Jang Bojs

  • 5
knin

Foto: Google Maps, Feral.news

Protiv 15 osoba koje se terete da su napali Srbe u kafiću u Uzdolju avgusta prošle godine, Opštinsko državno tužilaštvo u Šibeniku podiglo je optužnice za zločin iz mržnje.

Šestorici optuženih za napad na Srbe u Uzdolju potvrđen je dvomesečni pritvor u istražnom zatvoru odlukom Ustavnog suda Republike Hrvatske decembra 2019. godine.

Nedeljnik Srba u Hrvatskoj, "Novosti" navodi da su optuženi su novembru prošle godine podneli Ustavnom sudu Hrvatske žalbu zbog odluke vanraspravnog veća Županijskog suda u Šibeniku da im se produži istražni zatvor, pozivajući se na povredu prava na slobodu prema Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i sloboda kao i Ustava RH, ali je njihova tužba jednoglasno odbijena.

Ustavni sud je odbio ustavne tužbe okrivljenih za krivična nasilničkog ponašanja, oštećenja tuđih stvari i telesne povrede u vezi sa zločinom iz mržnje počinjenih u avgustu prošle godine u Uzdolju.

Tada je, kako se navodi u odluci Suda, 15 osoba "zajedno i dogovorno, znajući da se u kafiću nalazi veći broj građana srpske nacionalnosti koji prate televizijski prenos fudbalske utakmice Crvena zvezda - Jang Bojs, s ciljem da se s njima obračunaju".

Šestorica napadača pravni lek potražili su na Ustavnom sudu nakon što je istražni sudija Županijskog suda u Šibeniku u septembru 2019. odbio predlog Opštinskog državnog tužilaštva u Šibeniku da im se produži istražni zatvor.

Rešenje je zatim ukinuo i preinačio Županijski sud u Šibeniku i odredio istražni zatvor u trajanju od mesec dana.

Prilikom zahteva za produženje pritvora, istražni sudija je opet odbio da ga odredi, ali je naložio zaštitnu meru obaveznog javljanja u nadležnu policijsku stanicu svake nedelje, kao i zabranu dolaska i boravka u Uzdolju.

Početkom novembra 2019. usledilo je vanraspravno veće Županijskog suda u Šibeniku čime je potvrđen istražni zatvor.

U obrazloženju rešenja istražni sudija je tada naveo da postoji sumnja da su osumnjičeni počinili krivična dela, ali ne da ne postoji osnovana sumnja da su ta krivična dela počinili iz mržnje.

Psovanje četničke majke

 

Takođe, ocenio je da je teza državnog tužioca, postavljanje pitanja napadača žrtvama "ovde gledate Zvezdu" te psovanje "četničke majke", što samo po sebi podrazumeva napad na onog ko je različit po nacionalnosti i veroispovesti, promašena.

Istražni sudija je ocenio i da je "notorna činjenica da ima navijača Crvene zvezde koji nisu srpske nacionalnosti, a niti pravoslavne vere, kao i onih koji su ateisti ili agnostici".

Za izvor izraza "četnik" naveo je da je kroz istoriju bilo četnika koji nisu bili niti srpske nacionalnosti niti pravoslavne vere, pa je tako u četnicima, naročito u Drugom svetskom ratu, bilo i više hiljada etničkih Hrvata i katolika (uglavnom iz redova Orjune), Slovenaca u tzv. Plavoj gardi i dr.

Nakon što je napadačima potvrđeno produženje istražnog zatvora, Opštinsko državno tužlišatvo iz Šibenika 4. decembra 2019. podignulo je optužnicu protiv petnaestoro napadača.

Osumnjičeni se terete da su maskirani fantomkama, majicama i maramama i naoružani raznim drvenim i metalnim predmetima, štapovima i s mačetom u rukama, ušli su u kafić kod Knina kojem su bili vlasnica i 18 gostiju, među kojima i deca.

Petoro gostiju, među kojima i jedno dete, zadobilo je telesne povrede povrede (razderotine, ogrebotine, oguljotine i krvne podlive na glavi, leđima, nogama i rukama), a pričinjena šteta procenjuje se na oko 25.000 kuna (3.360 evra).

(Telegraf.rs/Portal Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    28. januar 2020 | 18:22

    Golgota Srba kroz vekove,ali ono sto nas neuboi to nas ojaca!

  • Serbon

    28. januar 2020 | 19:55

    Opa bato, pre nego što su postali Ustaše, bili su Četnici!? Ovim Krvatima je stvarno visok moral.

  • Вук

    28. januar 2020 | 18:47

    Хахахахаха, шта ИСМИЈАВАТИ Србе, јадни?!?!?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA