Histerija zbog koronavirusa i na Balkanu: Svi koji "liče na Kineza" pretnja, deca beže od njih

Azijati su morali da smisle način kako da lokalcima kažu da oni ne dolaze iz Kine

  • 0
Kina, Smrtonosni virus

Foto: Tanjug/AP

Nacionalna zdravstvena komisija Kine saopštila je da je potvrđena smrt 132 osobe zaraženih novim koronavirusom, zaraženo je još 5.974 ljudi, a sumnja se da je virusom pogođeno još 9.239 osoba. Takođe, virus je potvrđen u još 16 zemalja, među kojima su SAD, Francuska, Nemačka...

Iako je Vuhan od prošle nedelje potpuno izolovan jer je on epicentar virusa, turisti iz tog grada nalaze se u nekim zemljama. Neki od njih su boravili i u Srbiji. Zaražen je i prvi Srbin, koji je nedavno doputovao u Indiju iz Kine.

Baš zbog toga što je ceo svet u strahu od epidemije, građanima, nažalost, svaki Azijat predstavlja opasnost. A to su primetili i sami turisti koji su morali da nađu način da se "odbrane" od prekih pogleda.

"Nismo iz Kine", odnosno "Not from China", natpisi su sa kojm su dvojica turista pre nekoliko dana pozirala pored bankomata negde u Dalmaciji.

Dvojac sa fotografije objavljene na Fejsbuk stranici "Dnevna doza prosečnog Dalmatinca", umesto panike, izazvao je samo simpatije.

I centrom Šibenika juče su šetali turisti sa Tajvana, noseći isti natpis, piše portal morski.hr.

Vođa grupe turista ispričala je da je jedna žena u centru grada stavila kaput preko usta i nosa kada je prolazila pored njih, dok su u nedelju deca u Zadru bežala od njih.

 

Stigao si iz Vuhana? Nema za tebe vožnje

 

Poseban strah, s razlogom, vlada među samim Kinezima.

"Raša tudej" je objavio snimak nastao u Kini, na kom je zabeleženo kako jedan taksista, kada shvati da je njegova mušterija stigla iz Vuhana, zaustavlja vozilo i isteruje muškarca napolje.

Kako se vidi, vozač i osoba koja ulazi u vozilo nose masku na licu. Mladić traži vožnju do najbliže bolnice, a da stvar bude još ozbiljnija, kašlje i kija.

- Zašto kašlješ? Odakle si - pita ga taksista.

- Iz Baodinga sam - kaže mladić.

- Sine, ne zvučiš kao da si odatle sa tim akcentom. Jesi li bio u Vuhanu? Jesi li? - pita ga vozač.

- Sad sam stigao odatle, idem u bolnicu sad - kaže on.

Posle toga zaksista zaustavlja vozilo i izbacuje mladića napolje.

 

Azijati besni i u Srbiji

 

Usred straha koji vlada zbog širenja koronavirusa, vlasnici Azijske robne kuće u Temerinu nasmejali su nekoliko hiljada ljudi kada su na Fejsbuku objavili status u kome ljudima ljutito objašnjavaju da su zdravi kao dren. 

Očigledno revoltirani strahom koji u Srbiji vlada, oni su besno saopštili ono očito - virus je u Kini, a oni su Kinezi iz Srbije.

- Šta želimo da kažemo? Ovako, nemamo VIRUS!!!! I nisu svi Kinezi ima virus!!! Jer virus krenuo u januar. 2020, a mi nismo bili u Kini od prošle godine. Znaći Azijka Robna Kuća je zdravo konačno, molim te, budi pametan čovek, nemoj samo slušaš gruposti vesti, hvala svima!! - napisali su oni.

Video: Panika, haos, strah i očaj, ko je sledeći? Ovako izgleda atmosfera u glavnoj bolnici u Vuhanu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA