Nevreme napravilo haos u regionu: Dalmacija odsečena, sela u BiH bez vode i struje

U Dalmaciji je duvao vetar od preko 200 kilometara na čas, a zbog snežnih nanosa brojna sela u BiH odsečena su od sveta

  • 1
Bura Dalmacija nevreme Printskrin: Youtube/DalmacijaDanas

Jedna od najjačih bura u poslednje vreme duvala je u Dalmaciji tokom jučerašnjeg dana, pa su tako na Paškom mostu izmereni udari od 217 km/h, a na Svetom Juri na Biokovu 201 km/h. Jak vetar i snežni nanosi napravili su probleme i u BiH.

Jaka bura odnela tanker u Hrvatskoj, udari od 200 km/h

Tanker Rinella M zbog jake bure pluta u Kaštelanskom zalivu, tačnije na području između ostrva Barbarinca, ribarske luke Brižine u Kaštelima i splitskog predela Stinice, javlja Slobodna Dalmacija.

Brod je bacio sidra, ali se nalazi pramcem suprotno od smera vetra, što je neubičajeno u ovakvim situacijama.

Članovi "Crometeo" tima u sredu uveče ručnim su anemometrima na Dubcima i na poluostrvu Svetog Petra u Makarskoj izmerili udare od 194 km/h.

Makarska je jedini veći grad u zemlji u kojem su udari bure lokalno bili blizu 200 km/h. Rezultat svega su štete po gradu u vidu oštećenih automobila, slomljenih reklama i brojnih srušenih stabala, javlja Dalmacija Danas.

U 2 sata iza ponoći temperatura vazduha na Svetom Juri na Biokovu pala je na -13°C, a uz vetar proseka 26,9 m/s osećaj hladnoće bio je ekstremnih -29°C.

Na obali i u priobalju zatvorene su brojne saobraćajnice, a olujni vetar prouzrokovao je brojne probleme i na kontinentu. Materijalne štete ima širom zemlje.

Kod Masleničkog mosta prevrnula su se tri šlepera, a u nesreći je učestvovao i jedan automobil koji je naleteo na dva prevrnuta kamiona.

Zbog vetra nema otvorenog puta za teretna vozila i autobuse iz smera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto, izvestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog popunjenih odmorišta na auto-putu A1 iz HAK-a mole vozače teretnih vozila i autobusa da ne kreću na put ili da se isključe iz saobraćaja na prvom slobodnom odmorištu.

U prekidu su pojedine trajektne, katamaranske i brodske linije.

U Zagrebu počupana stabla, urušeni krovovi, poginula žena

Počupana stabla, urušeni krovovi i oštećeni automobili na zagrebačkim ulicama. U Novom Zagrebu padali su i betonski blokovi s nebodera.

U olujnom nevremenu koje je u utorak zahvatilo Osječko-baranjsku županiju najviše je stradalo našičko područje. U 10-ak minuta snažan vetar i pijavica prouzrokovali su popriličnu materijalnu štetu na krovovima stambenih i gradskih objekata.

Olujni vetar bio je i krivac za izgubljen ljudski život. Naime, 63-godišnjakinja je poginula dok je na tavanu pokušavala popraviti porušene crepove te je izgubila ravnotežu i pala, potvrdio je za veb portal HRT-a portparol Policijske uprave osječko-baranjske Zoran Kon.

Našički gradonačelnik Josip Miletić ističe da se šteta sanira i da je stanje pod nadzorom.

Sokolac i okolna sela bez vode i struje, širom BiH ogromni problemi

Zbog jakog vetra i snežnih nanosa sva sela u okolini Sokoca su bez struje, a grad je bez vode.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je za RTRS da snežni nanosi u pojedinim selima premašuju dva metra. Kazao je da mehanizacija radi na održavanju magistralnih puteva i da su angažovane i privatne mašine za čišćenje puteva prema selima.

- Putni pravci prema centrima mesnih zajednica su najvećim delom prohodni, ali su sela sva blokirana. U stalnom sam kontaktu s komandirom Policijske stanice i direktorom Šumskog gazdinstva, čije su ekipe na terenu prema Kaljini, gde je dosta stabala palo na put i stvorilo dodatne probleme - rekao je Bjelica.

Na području opštine Sokolac, zbog prekida u snabdevanju strujom, otežano je i funkcionisanje mobilne telefonije. 

Veći deo BiH juče i u toku noći pogodilo je jako nevreme, a i Federalni hidrometeorološki zavod dao je upozorenje kako bi građani znali da zbog olujnog vetra i snega ne kreću na putovanja.

Vetar čupao stabla i prevrtao kontejnere u Mostaru i Trebinju

U Mostaru je vetar prevrtao kontejnere, lomio stakla, rušio saobraćajne znakove, kamionske prikolice, a u nekim delovima Mostara je dolazilo i do prekida snabdevanja električne energije.

Skoro celi Bosansko-podrinjski kanton je sinoć ostao bez električne energije zbog kvara na dalekovodu. Takođe, na ulazu u Goražde je vetar oborio stablo, kao i krov na zanatskom centru. Bilo je i oštećenih automobila. Saobraćaj se na većini putnih pravaca odvija otežano, posebno na Bradini, Ivan-sedlu, Karauli, Romaniji...

I u Trebinju je vetar čupao stabla i prevrtao tezge te uzrokovao mnoge probleme za građane.

(Telegraf.rs/Index.hr/Avaz.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA