Dijalogom doći do prihvatljivog rešenja: Đukanović sa Varheljijem o spornom Zakonu

Crnogorski predsednik je na radnom ručku s Varheljijem izrazio zadovljstvo što je posetio Crnu Goru

  • 11
CRNA GORA EU Foto: Tanjug/Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsednik Milo Đukanović danas je u susretu s evropskim komesarom Oliverom Varheljijem kazao da je uveren da je mesto Crne Gore u Evropi, a evropski komesar potvrdio je da će proširenje biti prioritet novog sastava Evropske komisije.

Crnogorski predsednik je na radnom ručku s Varheljijem izrazio zadovljstvo što je posetio Crnu Goru nedugo nakon njegovog izbora i početka rada nove Evropske komisije, a u čemu vidi znak ohrabrenja da će proces proširenja dobiti željenu dinamiku.

Takođe, Đukanović u tome vidi i izgedniju i dostižniju evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, a što potvrđuju i prve izjave komesara i čelnika EK.

On je podsetio na čvrstu opredeljenost Crne Gore za ostvarivanje evropske perspektive, kao najbolje moguće i jedine dobre perspektive za zemlje ZB, uz dosledno sprovođenje reformi i poštovanje pravila igre koja važe u zajedničkoj evropskoj kući.

- Uprkos raznim fazama političkog i društvenog života kroz koji prolazimo, kao što je aktuelna situacija opterećenja nasleđem iz perioda disolucije bivše Jugoslavije, ne dozvoljavamo da nam to zaokupi dominantu pažnju, već te procese rešavamo u svrhu emancipacije i u skladu sa demokratskim standardima Evrope, vodeći računa o osnovnoj preokupaciji, višem ekonomskom standardu - kazao je Đukanović.

On je kazao i da je uveren da je mesto Crne Gore u Evropi, te poručio da će njegova zemlja u tom smislu biti veoma odgovoran partner na ZB i posvećeni promoter evropskih vrednosti u regionu.

Potvrdu tome vidi u pozivu na dijalog svim relevantnim društvenim činiocima u cilju podsticaja i mobilizacije celog društva da kroz kvalitetan proceš, a ne prečicama, dođemo do članstva koje će biti zasluženo.

Komesar Varhelji je potvrdio da će nova Komisija biti pre svega geopolitička i da će se više i dublje uključiti u pitanja spoljne politike na strateški način.

- ZB će u tom smislu biti neka vrsta testa, jer ako ne budemo uspešniji nego ranije, onda nećemo biti kredibilna geopolitička Komisija - kazao je Varhelji, te najavio pojačano prisustvo, uticaj, saradnju i podršku razvoju zemljama ZB u procesu proširenja. Uz ocenu da je bilo izvesnog zamora od proširenja, on je poručio da će upravo proširenje biti prioritet ovog rukovodstva, a njegov lično postavljen zadatak da barem jedna zemlja iz regiona bude spremna za članstvo do kraja mandata aktuelne Komisije.

CRNA GORA EU Varhelji je potvrdio da će nova Komisija biti pre svega geopolitička - Foto: Tanjug/Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

- Zato je za mene bilo ključno da ovako rano posetim Crnu Goru koja je predvodnik u ovom procesu i možda jedna od potencijalnih zemalja koja bi mogla biti spremna za članstvo do 2024 - kazao je Varhelji.

Uz poruku da nudi partnerstvo Crnoj Gori na tom putu ukazao je na potrebu ubrzanja reformi, jasnu opredijeljenost i brzo reagovanje.

- Neophodno je da svi akteri u društvu postignu minimum nacionalnog kompromisa u pogledu reformi koje su neophodne za dostizanje članstva, a punopravno članstvo je jedino što se nudi i tu promjena nije bilo - kazao je evropski komesar.

Ðukanović je istakao zadovoljstvo novim geostrateškim pristupom EK, jer je na tome, kako je naveo, insistirao u svim razgovorima sa evropskim zvaničnicima u prethodnom periodu. On je pozdravio napore za konsolidacijom Evrope, kao i korake u novoj metodologiji pristupanja, ističući da nas ohrabruje ambicija nove Komisije i pružanje prilike zemljama kandidatima da i prije nego postanu članice budu dio napora podizanja globalne konkurentnosti Evrope.

CRNA GORA EU Uz poruku da nudi partnerstvo Crnoj Gori na tom putu, Varhelji je ukazao na potrebu ubrzanja reformi, jasnu opredijeljenost i brzo reagovanje - Foto: Tanjug/Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Sagovornici su tokom radnog ručka kojem je prisustvovao i šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav, ukazali na značaj dijaloga za rešavanje svih pitanja, kao uslova za evropski put i punu stabilnost.

U pogledu aktuelne situacije u vezi sa nedavno usvojenim Zakonom o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, EU i EK nisu tu da bi dale smernice kako država reguliše pitanja verskih sloboda, poruka je komesara Varheljija, uz savet da se do rešenja pokuša doći kroz dijalog na način koji će biti prihvatljiv obema stranama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    7. februar 2020 | 20:30

    Srbe neces prevariti izdajnice sad hoces samo da smiris strasti da se smirimo i kad se smirimo onda paf izdajnicima i fasistima ne oprastamo!!!Idi sa vlasti ili Milom ili silom!!!

  • DARKO 100%

    7. februar 2020 | 20:20

    Ko vas nezna skupo bi vas platio

  • Njegos

    7. februar 2020 | 21:37

    Dijalogom? Isto kao za uclanjene u NATO? Isto kao priznanje Kosova? Dijalog ti nije jaca strana milo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA