≫ 

Nešto se loše dešava u dubinama Jadrana: Uginuli sunđeri i školjke, u Istri nema više ni ježeva

Brački ronioci veruju da morski svet izumire zbog zagrevanja vode i klimatskih promena

  • 17

Nešto se događa dole, unutra, u dubinama Jadranskog mora, nešto opako i vrlo loše. Prvo su na području južnog i srednjeg Jadrana počeli da odumiru sunđeri, a onda za njom i školjke periske. Negde između, puno je tiše prošla ta informacija, izgubila se i dagnja. Kažu brački ronioci da ih nema ni za lek. Nestale su kao da ih nikada nije bilo.

Pre nekoliko dana aktivisti s područja Neretve, na sprudovima njenog ušća uočili su ogromne količine izbačenih ljuštura periski. Kosture velikih, srednjih, malih strogo zaštićenih životinja koje je južni vetar istrgnuo iz dna, i izbacio napolje. U njima više nema života, verovatno ga nije bilo ni puno pre nego što su njihovi kosturi izašli na površinu.

Dagnje

Foto: Shutterstock

Šta je sledeće? Niko ne zna, ali svi potvrđuju da se zov smrti širi od juga, i trenutno do područja severno od Zadra i oko Pašmana, kao neke granične zone i guta sve pred sobom. Ako se nastavi ovakvim tempom, na red će doći i Istra, u kojoj još uvek buja morski život.

- Došlo je vreme da se nešto menja. I vreme da je priroda učinila svoje. Periske nema do Dugog ostrva. Zaroniš dole, a ono sve periske otvorenih usta. Od Lastova do Telaščice razglednica iz dubine mora je mučna i jadna. Šta se tiče sunđera, tu i tamo može da se nađe još koja zdrava zona. Kako čujem, tako je i u Tunisu, u celom Mediteranu, sve je manje sunđera, cena joj zato raste. Ali nešto je ubija. Za periske sam čuo da ih ruši nešto, ili bakterija ili parazit, ni doktori ne znaju šta je. Rekla bih da je to od klime, od povećanja temperature mora - kaže jedan krapanjski ronilac.

Bolest je to, bolest

 

Kako vreme ide, tako se zona napada na perisku polako širi prema severu. Javljaju nam ljudi da je u Seget Vranjici iza Trogira, u Šašinoj vali, nastao pomor. Nekadašnje morsko polje puno jakih, zdravih periski pretvorilo se u crno podmorsko groblje.

- Sve je uginulo. Bolest je to, bolest - kaže Ivan Caglević, sakupljač sunđera, koji tvrdi da su sunđeri umrli, ali i da se priroda što se toga tiče ne obnavlja.

- Svi govore o sunđerima i periskama, a niko ne spominje mušule. E dagnje, dužine do desetak centimetara, sivozelene boje. U plićaku pa do 15 metara dubine, više je nema, izumrla je skroz. To je zbog zagrevanja mora, jer se na dubini od 20 do 25 metara još može naći. Ona je prošla najgore od svih, uginula je. Ovo je katastrofa. Na još malo živih zdravih periski sam naletio oko Hvara, ima nešto lokaliteta gde katastrofa još nije došla. Mislim da je problem u zagađenosti mora, kanalizaciji koja ide direktno u more. I truje sve oko sebe. Dok toga nije bilo, ovakve katastrofe se nisu događale - kaže Caglević.

Morski sunđer

Foto: Wikimedia/Twilight Zone Expedition Team 2007, NOAA-OE.

U Hrvatskoj postoji samo desetak ekipa sakupljača sunđera s flotilom stacioniranom na ostrvu Krapnju. Tu je i matična luka profesionalnog sakupljača sunđera i ronioca Gorana Radotića, direktora samoborske firme "Volo", koji donosi vesti od dole. Loše su. Alarmantne, katastrofalne.

Pomor sunđera je, kaže, kompletan. Uginul je sve do Zadra. Došlo je dotle da su hrvatski spužvari počeli da razmišljaju šta i kako dalje. I setili su se jedne zanimljive ideje.

- S obzirom na to da sunđer umire, a ne obnavlja se, došao sam na ideju o tome da mi sakupljači sunđera počnemo da je naseljavamo na opustošena područja. Ako bi nam država finansijski pomogla u tom projektu, obezbedili bismo zdrave sunđere sa severa Jadrana i usadili bi ih na područja južne i srednje Dalmacije. Tako bismo opet imali matične jedinke od kojih može da nastane život. Ovako, u ovoj sadašnjoj situaciji, život nema od čega da se stvori. Mislim da je do pomora sunđera na većem delu Jadrana došlo zbog porasta temperature mora, što se vidi i po novim vrstama riba koji se kod nas nastanile - navodi Radotić.

U Istri još nema pomora

 

Poznati ribar Danijel Kolec kaže da su morske livade u Istri, pak, prepune periski. Štaviše, nikada ih u toliko velikom broju nije bilo. Pucaju od zdravlja, snage. Isto kao i sunđeri.

Kolec zna šta se događa na jugu, čuje se s kolegama ribarima, upoznat je s pomorom sunđera i periski. Pušta da struka kaže svoje mišljenje, no ipak smatra da ima nečega i u zagrevanju mora. U činjenici da je u pravcu severa uvek malo hladnije. Možda je to razlog ovih velikih promena u morskom ekosistemu.

Školjka Periska

Foto: Wikimedia/Hectonichus

- Ne znam. Ali znam da sunđera i školjki kod nas u Istri ima toliko da je to luda kuća. Ima i ostalih školjaka. Sve je u redu, nema promena. Ali čujem od kolega da je jedna vrsta sunđera, takozvana sumporača, za razliku od one koje su pre hvatali puna kisele materije u sebi. Nisu takve bile pre, kažu mi ljudi. Imamo i mi novosti, nestali su nam ježevi. Pre se nije moglo u more ućim a da se na nekog ne nabodeš, a sada ih više nigde nema - kaže Kolec.

Nisu samo ježevi, nema u istarskom podmorju ni morske salate ni jadranskog bračića. Dogodila se zato eksplozija rakova, pa smeđeg raka ima na tone.

- Zovu ga armaron ili tenkista zbog njegovog oklopljenog, robusnog izgleda. Poznat je i po jakim crveno-rozim kleštima. Nenormalno je koliko ga ima. E sada, zašto se to tako događa, to ne bih znao da vam kažem. Nešto se očigledno događa - kaže Danijel Kolec.

Video: Mnogi je se plaše a ona ume tako dobro da se zabavlja: Gospođica meduza!

(Telegraf.rs/Slobodna Dalmacija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dera

    10. februar 2020 | 12:10

    Pa braćo Hrvati to vam je od NATO bombi kojim su vas castili vaši prijatelji?.Tek ćete se krstiti levom rukom

  • Ljubiša

    10. februar 2020 | 08:21

    Pitajte prijatelje iz NATO-a,gde su završavale bombe koje nisu uspeli da bace na SRJ. a nisu mogli da se vrate u Avijano sa njima.Tek će da vam izumire sve u moru.

  • jura

    10. februar 2020 | 12:35

    Jel mi može netko od vas objasniti uzrok tih nato bombi...samo pričate o posljedicama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA