≫ 

Hiljade građana širom Crne Gore na litijama, ikone i svečani ponos na čelu nepreglednih kolona

Ispred župskog manastira Svetog Luke u Nikšiću okupili su se građani i sa monaštvom i sveštenstvom krenuli u litiju do hrama Svetog Vasilija Ostroškog

  • 25
Litija, Moleban, Crna Gora Foto: Vijesti.me

U više crnogorskih gradova i večeras su održane litije u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, a najmasovnija okupljanja održana su u Podgorici i Nikšiću.

Litiju ulicama Podgorice, a nakon služenja molebana u Hramu Hristovog Vaskrsenja, predvodio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Litija je prošla pored zgrade stare Vlade, preko mosta Milenijum, a zatim pored gradskog stadiona, odakle su se vratili do Hrama Hristovog Vaskrsenja, prenosi podgorički portal Vijesti.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, nakon povratka sa litije ulicama Podgorice, izjavio je u Hram Hristovog Vaskrsenja da se nada da će se "naši vlastodršci urazumiti i ukinuti Zakon o slobodi veroispovesti".

Veliki broj građana prisustvovao je molebanu koji je služen u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, a koji se zatim ulicama grada uputio do Trga, gde je govor održao protojerej stavrofor Boris Brajović koji je pozdravio "decu ulica svetih litija".

Moleban je održan i na Luštici, nakon čega je usledila litija do Rosa, da bi se potom sve litije spojile u Herceg Novom.

Okupljeni Luštičani krenuli su brodovima sa Rosa ka Škveru, odakle je litija nastavljena ka manastiru Savina.

U Baru je najveći broj građana do sada protestovao kroz centar grada. Njima su se pridružili iz građani iz Ulcinja, a nakon molebana u crkvi Svete Tekle u Danilovgradu, ulicama tog grada krenula je litija predvođena lokalnim sveštenstvom, monaštvom i protosinđelom Sergejem.

U Kolašinu je najpre održan moleban u crkvi svetog Dimitrija, odakle su krenuli u litiju uzvikujući "Ne damo svetinje" i pevajući duhovne pesme.

Litija je prošla preko Trga Vukamana Kruščića i Trga Borca, pored Opštine, srednje škole i vratila se pred crkvu. I u Budvi je održana litija koju je predvodio rektor Bogoslovije na Cetinju Gojko Perović, a koja je krenula od Starog grada ka manastiru Podlastva u Podlastvi Grbaljskoj.

Građani u Bijelom Polju su krenuli u litiju gradskim ulicama do hrama svetog Nikole u Nikoljcu. U toku prepodneva organizovana je i litija od Ulcinja do Bara.

Kako se navodi, litije se od Božića organizuju dva puta nedeljno, četvrtkom i nedeljom.

Hiljade vernika krenulo na litiju prema Trebinju

Nekoliko hiljada vernika iz svih delova Hercegovine krenulo je u litiji iz Mrkonjića, rodnog sela Svetog Vasilija Ostroškog, prema Trebinju sa ciljem da pruže podršku braći u Crnoj Gori. Litiju je predvodilo sveštenstvo Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, a sa vernicim narodom su bili i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović i brojni čelnici istočnohercegovačkih opština.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailo

    9. februar 2020 | 21:24

    I Beograd treba imati litije...

  • Aca

    9. februar 2020 | 20:22

    Samo sloga srbina s0asava od izdajnika i prodanih dusa a i naravno spoljnih neprijatelja!!!Zivela Srbija Republika Srpska i srpska Sparta Crna Gora!!!

  • Rs

    9. februar 2020 | 21:16

    A Beograd spava, mesto da i patrijarh povede litije podrske e Boze dodji sto pre... Beograd spava!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA