≫ 

Italijanski novinar izmislio da je umro Ratko Mladić: Celog života širi lažne vesti i intervjue

Pre Ratka Mladića "sahranio" je papu, njegove lažne intervjue italijanski mediji su godinama objavljivali, ne sumnjajući u autentičnost. "Pazite kome verujete"

  • 9

Vest da je preminuo general Vojske Republike Srpske Ratko Mladić u Hagu zapalila je medije u regionu. Posle opšteg haosa koji je nastao zbog informacije da je on preminuo, ispostavilo se da je u pitanju zapravo lažna vest. A kad shvatite ko ju je napravio...

Naime, informacija o navodnoj smrti Mladića došla je sa naloga ministra spoljnih poslova BiH Bisere Turković, za koji se ispostavilo da je lažan.

Na nalogu je bilo ispisano sledeće:

- Predsednik Međunarodnog suda pravde A. A. Jusuf potvrdio mi je da je Ratko Mladić preminuo - stoji u objavi na Tviteru.

Međutim, nekih pola sata nakon prve objave na istom profilu osvanuo je novi status: "Ovo je lažni nalog koji je napravio italijanski novinar Tomazo De Benedeti".

Potvrđeno je da je u pitanju lažni profil ministarke spoljnih poslova BiH. 

- Ja nemam Tviter profil. Ništa aposlutno nije tačno. To je lažni Tviter. Neko ga je napravio lažno – rekla je Turković.

Naime, lažni profil je kreiran u januaru ove godine, a prvi tvit postavljen je u ponedeljak 10. februara.

Na Tviteru postoji više naloga Bisere Turković, jedan od njih je napravljen davne 2009. godine, ali na njemu je samo jedan put tvitovano i to te godine kada je i napravljen.

 Ko je Tomazo De Benedeti?

Tomazo de Benedeti je italijanski novinar i profesor u Rimu koji je postao poznat po lažnim vestima. On je napravio mnoge fejk intervjue koji su decenijama bili objavljini u italijanskim medijima.

Od 2011. godine je napravio više lažnih naloga svetskih vođa na „Tviteru“, a jedna od njegovih vesti bila je da je umro papa. Kasnije je sahranio i Kastra i Almodovara.

Njegovi tvitovi širili su se kao pošast društvenim mrežama, zbog čega je postao poznat kao najuticajni fejk njuz tviteraš.

- Tviter je dobar za smrtne slučajeve -rekao je svojevremeno De Bendeti, objašnjavajući da lažne vsti pušta kako bi dokazao koliko su društvene mreže nepouzdan izvor.

Na Tviteru je napravio lažne naloge predsednika Sirije Bašara Al Asada.

Sin Ratka Mladića je odmah po objavljivanju lažne vesti na Tviteru za Telegraf.rs rekao kako nije istina da je njegov otac preminuo.

 (M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • C@W

    11. februar 2020 | 15:06

    Bivši general vojske Srpske,nije više a sada je samo zatvorenik,to je istina koju treba svi glasno da kažemo.

  • DARKO 100%

    11. februar 2020 | 16:11

    Ratko Mladic nikada nemoze umreti,on je Srpski heroj ,duh slavni vojskovodja vojvode Misica ,Stepe Stepanovica itd...Americki generali su za njega rekli da je vrlo sposoban oficir

  • Igor

    11. februar 2020 | 15:34

    Sram ga bilo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA