Mnogi gradovi uz obalu će biti poplavljeni: Za 50 godina nivo mora porašće za metar

Svi veći gradovi blizu mora mogli bi biti poplavljeni veći deo godine

  • 0
Atina more

foto: pixabay.com

Nivo mora bi u narednih 50 godina mogao da poraste čitav metar, a posledice po obalu bile ni katastrofalne, navodi se između ostalog u novom mapiranju Evropske agencije za životnu sredinu o posledicama i rizicima za evropske zemlje zbog klimatskih promena, prenosi Radio Jadran.

Na to je ukazao direktor za međunarodnu saradnju u agenciji Fabrice Bernard "Conservatoire du littoral" u Budvi. Ta agencija zajedno sa Morskim dobrom Crne Gore organizuje II međunarodni sastanak Mreže agencija i institucija Evrope i Mediterana koje upravljaju obalnim područjima – EMCA 2020.

- Svi veći gradovi blizu mora mogli bi biti poplavljeni veći deo godine. Zato smo se sastali ovde sa partnerima iz Morskog dobra i drugih zemalja – Francuske, Britanije, Tunisa, Senegala i drugih, da raspravljamo o podizanju nivoa mora i klimatskim promenama i šta svi zajedno možemo da uradimo kako bismo se borili protiv posledica klimatskih promena - kazao je Bernard.

To je aktivnost započeta još 2015. godine, a organizacija ovog projekta je značajna za aktivnosti Morskog dobra, kao i Agencija upravljanja obalom, rekao je Predrag Jelušić, direktor JP Morsko dobro.

- U naredna dva dana imaćemo priliku da dobijemo neke odgovore koji opterećuju svaku Agenciju koja upravlja obalom. Činjenica je da je obala Mediterana podložna prekomernoj eksploataciji i urbanizaciji prostora, pogotovo u poslednje dve decenije, uz vrlo izražene klimatske promene, koje poslednjih par godina dodatno komplikuju upravljanje obalom Meidterana. Bićemo u prilici da čujemo neka dodatna rešenja koja svakako mogu pomoći da osetimo neke probleme koji nas u poslednje vreme opterećuju - kazao je Jelušić.

Ono što će biti fokus Morskog dobra, a tiče se erozije obale jeste prostor Velike plaže, konkretno Ade Boajne, koja trpi ozbiljnu eroziju.

- Pokušaćemo kroz ovaj projekat i memorandum koji će danas biti poptisan sa francuskom agencijom, da dođemo do ekspertskih znanja, kako bi taj problem počeli da rešavamo na sistematičan i dugoročan razvoj. Moraćemo da budemo veoma pažljivi kada je reč o izgradnji obalne infrastrukture i objekata na crnogorskoj obali i da bi se ta čuvena linija odmakla od mora. Ona je možda je aktuelnija danas više nego ikada, jer najveći plimski talas izmeren je prošle godine u visini od 11 metara - zaključio je Jelušić.

Učesnici skupa govoriće o tehničkim rešenjima zasnovanim na upravljanju prirodom, kako bi našli nove mogućnosti za očuvanje obale.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA