Gačić ubio majku i troje ljudi, potera za njim trajala 8 dana: Godinu dana od smrti serijskog ubice

- Posle ubistva Sultanića u Konjicu za nas nije bilo odmora ni danju ni noću. Naše patrole su svakodnevno bile na rubnim područjima opšine Hadžići - kazao je jedan od policajaca

  • 4

Prošlo je tačno godinu dana od smrti najtraženijeg begunca Bosne i Hercegovine i serijskog ubice, Edina Gačića. Filmska potera za njim koja je trajala čak osam dana privukla je prisnu pažnju ne samo lokalnih, već i svetskih medija.

Sve je počelo 4. februara, kada je Gačić brutalno ubio Suada Sultanića u prodavnici kod Konjica, posle čega je za njim krenula sveopšta potera. Veliki broj policajaca ganjao je serijskog ubicu, dok ih trag nije doveo do mesta Suhodol u Sarajevu.

Organi reda u BiH dobili su informaciju da je ubica viđen u ovom regionu, te je policija obratila dodatnu pažnju na tom podneblju. Onda je došlo do okršaja između begunca i policajca, a tom prilikom nastradao je policajac Mahir Begić.

Prema zvaničnoj priči, on je obezbeđivao objekat federalne policije i pronađen je u lokvi krvi, kada je kolega došao da ga smeni na straži. On je do dolaska ekipe Hitne medicinske pomoći podlegao strahovitim povredama, koje su mu nanesene vatrenim oružjem. Vlasti su kazale da je za ubistvo policajca odgovoran Gačić.

Nagrada za informaciju

Vlada Kantona Sarajevo raspisala je nagradu u iznosu od 50.000 KM za informaciju koja će dovesti do hapšenja odbeglog Gačića, osumnjičenog za ubistva policajca Mahira Begića iz Hadžića i Sauda Sultanića iz Konjica. Vlada KS zadužila je komesara Uprave policije da hitno, uz prethodne konsultacije sa ministrom pravde i uprave, ministrom unutrašnjih poslova i ministrom finansija, propiše proceduru o načinu evidentiranja i identifikacije osobe koje će prijaviti informaciju, kao i načinu i rokovima izvršenja isplate nagrade.

- Nagrada se isključivo odnosi na informisanje policije, a nikako na uključivanje građana u potragu što bi moglo ugroziti njihovu bezbednost i samu potragu - saopštila je Vlada KS.

Potera i konačni okršaj

Posle ovog incidenta, policija je bila na tragu Gačića, a konačno su uspeli da ga lociraju u mestu Lepenica kod Kiseljaka u središnjoj Bosni, gde su ga okružile policijske jedinice. On je zapucao prema policajcima, a onda je ubijen u razmeni vatre, prilikom koje je povređen i pripadnik specijalaca. Ubrzo posle okršaja, policija je blokirala sve prilaze mestu na kojem je lociran i ubijen Gačić.

Medvjedice, ubijen Edin Gačić Foto: avaz.ba/T. Saletović

Čelni ljudi dve jedinice ispričali su kako je tekla akcija lociranja ubice.

- Kada ste u dubokoj šumi, tražite čoveka spremnog na sve, a zvoni vam telefon i vidite da s druge strane zove ćerka... Niti možeš da se javiš niti ne - kazao je Salih Tufo, komandir Jedinice za podršku u Upravi policije MUP-a KS-a.

- Posle ubistva Sultanića u Konjicu za nas nije bilo odmora ni danju ni noću. Naše patrole su svakodnevno bile na rubnim područjima opštine Hadžići. Kada je 9. februara ubijen naš kolega iz Federalne uprave policije, u punom kapacitetu smo se stavili na raspolaganje. Analiziramo kompletan teren, ali i profil ubice koji je spreman na sve - priča Tufo.

Medvjedice, ubijen Edin Gačić Foto: avaz.ba/T. Saletović

Krenule su 24-satne akcije. Suhodol, Luke, Medvjedice, Košćan, Osenik i širi lokalitet Tarčina - pretreso se svaki napušteni objekat, a svaka dojava se ozbiljno shvata.

- Bilo je dosta dojava građana o njegovom kretanju, boravku na određenim lokalitetima, a obe jedinice su vršile pretrese s kolegama iz lokalnih policijskih stanica. Nije bila nijedna dojava koju nismo razmotrili s posebnom pažnjom. U noći s 11. na 12. februar počinje da pada sneg. To nam je išlo u prilog. Formiramo timove i na devet lokaliteta na najvišim kotama od Ivan-sedla do Osenika formiramo osmatračnice. Svaki trag u snegu je bitan jer je mogao dovesti do ubice - prepričava Tufo.

Tragovi u snegu

Tako 12. februara načelnik njihovog sektora Muhamed Hasanović primetio je tragove u snegu. U automobilu su još bili komandir Tufo i zamenik komandira za specijalističku podršku Edib Prašović.

- Oko 11.30 sati načelnik izdaje naređenje da se uputim ispod puta i pratim tragove koji vode duboko u šumu. On sa zapovednikom jedinice prati tragove iznad puta - priseća se Prašović.

Već je evidentno da se radi o Edinu Gačiću. Prašović odlično čita tragove u snegu.

- Vidi se iz aviona da se lice kreće taktički. Da pokušava da sakrije tragove - dodao je on.

Medvjedice, ubijen Edin Gačić Foto: avaz.ba/T. Saletović

Na drugoj strani sa svojim momcima bio je Almir Fetić, zapovednik voda u Jedinici za podršku. U 13 sati putem radioveze dobio je informaciju da su u šumi uočeni tragovi.

- Svi naši timovi se odmah prebacili podno Košćana u blizini Aleksića i tu se dalje raspoređujemo prateći trag. Teren je bio izuzetno težak, sneg je dubok i do pasa smo zavejani. Na pojedinim delovima smo morali da puzimo. Ali pripremali smo se i za teže zadatke - rekao je tada Fatić.

Treba napomenuti da je serijski ubica eliminisan na dan sahrane nastradalog policijaca, što su mnogi komentatori na društvenim mrežama okarakterisali kao "kosmičku pravdu".

Količina municije i čaura pronađenih kod njega nakon što je likvidiran ukazuje da je bio izuzetno dobro opremljen, te da se evidentno pripremao za ovaj krvavi pohod.

- Edin Gačić je delovao kao atomska bomba; u životu nisam sreo opasnijeg čoveka od njega - izjavio je za Srpskainfo Miroslav Subašić iz Udruženja "Mozaik prijateljstva" iz Banjaluke, gde je serijski ubica radio u postupku resocijalizacije nakon odsluženja 20 godina robije zbog dvostrukog ubistva.

Član "El-mudžahedina" i ubistvo majke

Zločinački put Gačića počeo je za vreme rata, kada se sa tek napunjenih 18 godina priključio odredu El mudžahid, koji je bio u sastavu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i poznatom po najmonstruoznijim zločinim nad srpskim vojnicima. Gačić je nekoliko meseci nakon okončanja rata u BiH ubio saborca iz odreda El mudžahid Ismeta Gunića iz Banjaluke. Zbog ovog zločina osuđen je na osam godina zatvora, a kada je izdržao više od dve trećine kazne Gačić je stekao pravo na slobodne dopuste iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica.

Kako bi dobio što povoljniji položaj, još 2010. godine Edina Gačića je saslušao inspektor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH o zločinima koje je počinio odred El mudžahid nad Srbima. Gačić je između ostalog ispričao da su ih Arapi koji su bili na čelu odreda drogirali heptanonom, artanom i drugim drogama uoči borbi sa Vojskom RS, te kako se za jednog zaklanog Srbina dobijao pištolj sa posvetom.

Edin Gačić Printskin/Fejsbuk

Inače, kako je kasnije pričao, u zatvoru je štedeo novac kako bi za 400 maraka kupio pištolj. Nakon što je pušten na slobodan vikend, Gačić je 25. avgusta 2002. godine otišao do stana svoje majke Sifete u Ulici Envera Šehovića u Zenici i u majku hladnokrvno ispalio dva hica, a zatim pobegao. Nesrećna žena podlegla je jezivim povredama. Ubio ju je iz pištolja koji je kupio kako bi nju ubio.

Policija je ubicu uhapsila nekoliko dana kasnije, a Kantonalni sud ga je u februaru 2003. osudio na jedinstvenu kaznu od 20 godina dugotrajnog zatvora. Ovom kaznom su Gačiću objedinjene presude zbog ranijeg ubistva saborca i ubistva majke.

Međutim, sredinom 2017. godine on je odslužio ovu kaznu i izašao iz zatvora.Zanimljivo je da je prema njegovim izjavama datim policijskim agencijama, Gačić u detinjstvu bio i seksualno zlostavljan.

Vlasti upozorene da će ubiti ponovo

Edham Veladžić, drektor Kazneno-popravnog zavoda u Bihaću, u kojem je jedno vreme bio pritvoren Gačić, u julu 2017, nekoliko dana pred njegovo puštanje na slobodu, sve nadležne institucije je upozorio da ovaj "pacijent" priprema novo ubistvo.

Veladžić je 6. jula 2017. uputio pismo centrima za socijalni rad Banjaluka i Sanski Most, CJB Banjaluka, kantonalnim policijama u Sanskom Mostu i Bihaću te federalnoj Upravi policije, u kojem ih upozorava na mogući scenario, navodeći kako osuđeni boluje od poremećaja ličnosti "šizoidno-paranoidnog tipa", te kako je veštak-psihijatar konstatovao "da je reč o (vjerskom) fanatiku koji je izuzetno borben i uporan u zastupanju određenih ideja".

Video: Snimak ubice iz šoping centra na Tajlandu

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    12. februar 2020 | 12:34

    Nebitmo dal je godina prosla il vise....treba da se zaboravi za svagda...ima lepsih zivotnih stvari i.lepsih godisnjica o kojima treba pisati....mislim da s.o se razumeli...

  • Ja sam psiho 👻

    12. februar 2020 | 15:59

    Možda ste ga svi mrzeli..Ali u mom srcu ovaj čovek ima posebno mesto..❤️

  • Ja sam psiho 👻

    12. februar 2020 | 15:58

    Edine -nadam se da si na nebu.Upravo sam ti proučila jasin.🌹 🌹

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA