≫ 

Rekonstrukcija brutalnog ubistva u Hrvatskoj: Ubica bančio celu noć pa u 5 sati provalio kod komšija

Osumnjičeni je uhapšen nedugo nakon zločina

  • 1
Branko Rafajac Foto: Facebook/Branko Rafajac

Uspavani Mali Lošinj u Hrvatskoj danas u 6.20 probudio s tragedijom koja je nepojmljiva i neobjašnjiva. Nožem je bez ikakvog razloga i povoda ubijena 16-godišnja devojka, umirala je pred očima vlastite majke Loredane Toić Haithun na pragu njihovog stana u Ulici lošinjskih brodograditelja korak do lošinjske rive.

Osumnjičeni za njeno ubistvo je Branko Rafajac, koji je živeo u susednoj zgradi, tačno iza njihove. Nisu se poznavali niti su imali ikakve međusobne veze. Zašto je onda potegao nož na nedužno dete, zna samo on i njegovi demoni, s kojima se očito borio u glavi duže vreme. Oni su ga iz nekog razloga odveli u susedni ulaz, žrtvina majka jedina je neposredna svedokinja događaja, piše "Jutarnji list".

Dan žalosti

- Šta da vam kažem, mi smo zapravo kolateralne žrtve. Naprosto smo se našle na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Ja i moje dete tog čoveka nikad pre, a ni njegovu bivšu partnerku nismo videli. On je naprosto "promašio" kuću. On je uletio u naše dvorište. Bio je mrkli mrak. Prvo je napao mene, a onda je moja ćerka izletela. Ja sam pokušala da se odbranim, ali nisam mogla. Onda je napao nju pa opet mene. Ništa nisam videla - ispričala je majka ubijene devojke.

Njegovi susedi su to znali, a znale su i institucije, iste one koje će, zajedno s celim mestom danas i sutra tugovati u danima žalosti koje su proglasile gradske službe. Navodno je bančio i pio celu noć, a onda se u ranim jutarnjim satima vratio baš tamo.

- Tačno u 5 sati provalio mi je u stan. Ja živim tačno iznad njega, ali sam poslednjih dana u Rijeci, jer je supruga Dragica slomila nogu, pa je na lečenju. Nije bio sam. Susedi su čuli dernjavu, brojanje: “1,2,3 - sad!”, a onda udarac, i tako nekoliko puta, sve dok nisu probili. Ta devojka koja je s njim živela bila je pristojna žena, čudim se što je toliko izdržala s njima - kaže Ive Pribanić.

Stan u suterenu Branko i njegova partnerka su unajmili pre približno dve godine, ona ga je napustila pre dva meseca zbog maltretiranja te mu odvela. Susedi kažu da je i životinju tukao i mučio. Nakon njenog oslaska je pukao, navode, do kraja. Tražio je neku svoju pravdu pišući po društvenim mrežama nepovezane tekstove.

Sused navodi da ne zna ko je vlasnik stana u kom je Rafajac živeo i dodaje da se sud bavio tom nekretninom.

Branko Rafajac Foto: Facebook/Branko Rafajac

Provala u stan

Majka ubijene devojke radila je kao službenica na lošinjskom sudu. Je li ona znala detalje tog predmeta? Sused kaže da je pre mesec dana u ponoć Rafajac počeo da lupa na vrata trećeg svog suseda i da je zvao ime svoje bivše partnerke. Je li ju sumanuto tražio i u susednom ulazu kobnoga jutra? U stan je u utorak provaljeno Fabijanu Jurčeviću, njegovom prvom susedu. On je bio uveren da je provalnik Rafajac.

- A ko bi drugi? Zna da sam u Rijeci, ali ovde redovno dolazim. Uđem u stan, vidim otvoren kofer, imao sam osećaj kao da se neko uselio. Onda sam video da je sve razbacano i ispreturano. Bilo je razbijeno i staklo na vitrini i tragovi krvi. Policija mu je kucala na vrata stana, ali on nije otvarao i oni su otišli - govori sused Fabijan.

S Rafajčevim problematičnim ponašanjem, tvrde oni, bile su upoznate socijalne službe i policija, ali mu niko nije uspio stati na kraj. Kažu da se njegova bivša uspjela iseliti tek uz pomoć policije na tajnu lokaciju.

Rafajca su uhapsili nedugo nakon zločina. Za još jednom osobom, koju povezuju sa ovim slučajem, još tragaju. Ne navodeći lične podatke, policija je izvestila da je u jutarnjim satima primili dojavu o povređenoj ženskoj osobi mlađe životne dobi, da su članovi Hitne medicinske pomoći pružili potrebnu pomoć, ali je, nažalost, ona preminula.

(Telegraf.rs/Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA