≫ 

Hrvatica jecala i pričala o unuci: Dan pre smrti molili smo policiju da je spase

Ona je istakla da su roditelji imali saznanja gde bi se njihova ćerka mogla da bude i da su u petak, dan pre nego što je maloletnica pronađena mrtva

  • 0
Šenova ulica, Novi Zagreb, Sopot, devojka tepih

Printscreen/InstantStreetView

Zbog sumnje da je maloletnica preminula u stanu u Šenovoj posle konzumiranja droge, kao i da je mrtva zamotana u tepih i ostavljena pred ulazom u podrum zgrade u Zemljakovoj ulici u Zagrebu, policija je poreknula istragu protiv 30-godišnjem R. R, državljaninom BiH. On je ispitali u Državnom tužilaštvu, a osumnjičen je za omogućavanje trošenja droge sa smrtnom posledicom i nepružanje pomoći, prenosi portal "24 sata".

Baka maloletnice kaže da još ne znaju tačan uzrok smrti i da čekaju rezultate obdukcije. Dok su skrhani roditelji obavljali sve pripreme za sahranu, ona je pazila na unuka, mlađeg brata devojčice. Takođe, ona je kazala je da je ta maloletnica znala da beži od kuće, pa i iz prihvatnih domova, ali prošle godine je delovalo kao da je to sve iza nje.

- Vratila se kući i bila ovde celo leto. Htela je da završi srednju školu, sredi se. Činilo se da je sve dobro, do pred kraj januara ove godine. Tada je ponovno pobegla, a roditelji su nestanak prijavili policiji - rekla je ta žena za hrvatski portal.

Ona je istakla da su roditelji imali saznanja gde bi se njihova ćerka mogla da bude i da su u petak, dan pre nego što je maloletnica pronađena mrtva, sa tim informacijama otišli u policiju.

- Ništa uspeli ništa da postignu, nisu ih ni saslušali - jecala je baka.

U šoku su i komšije, koji pamte devojku kao lepu i pametnu.

- Bili smo u petak u policiji, nisu ništa mogli. Ne daj Bože nikome - rekao je za hrvatske medijie vidno potreseni otac preminule devojke pošto se vratio kući.

Centar demantuje propuste

 

Iz nadležnog Centra za socijalnu pomoć potvrdili su da je maloletnica bila u njihovom programu. Kažu da su u porodici preduzimali sve mere iz nadležnosti u skladu sa važećim zakonskim propisima.

- Centar joj je u više navrata obezbedio smeštaj u ustanovama, a bila je i upućivana na lečenje. Stručni radnici Centra za socijalnu pomoć su u dosadašnjem radu postupali profesionalno i u skladu sa pravilima struke - rekli su iz te ustanove.

Hrvatski mediji navode da su njeni roditelji više puta upozoravali na društvo u kom je, tražili da je puste na miru, čak su zvali i policiju, ali ništa od toga nije imalo efekta.

- Ovo što se sad dogodilo je velika tragedija. Bez obzira na to koliko je teško stanje u porodici, mladima treba skrenuti pažnju da ne izaberu loš put. Uvek postoji drugo rešenje, samo ne treba osuđivati. Niko ne zaslužuje ovakvu smrt - rekla je poznanica porodice.

I pre je dolazila u zgradu

 

Pitanje na koje svi traže odgovor je kako se uopšte našla u društvu državljanina BiH (30) i ko ju je navukao na drogu. Haos u stanu u Šenovoj, za koji inspektori sumnjaju da je u njemu preminula, počeo je navodno pre dva mjeseca. Naime, krajem decembra preminuo je vlasnik stana u prizemlju s kojim je 30-godišnjak živeo. I sa tim muškarcem je, prema rečima komšija, bilo puno problema.

- On je zbog divljanja često znao da završi na psihijatriji u Vrapču. Bio je donekle mirno dok se lečio. Znao je da baca stvari kroz prozor. Nekad je tamo živela i njegova majka, ali nje više nema - istakli su susedi

Da su prijavljivani problemi, potvrdio je i Centar za socijalnu pomoć u Zagrebu.

- On je bio u programu Centra, ali ne kao korisnik prava. Prema njemu su preduzimane mere koje se tiću porodično-pravne zaštite. Budući da je preminuo, nemamo nikakvih saznanja vezanih za korišćenje stana na toj adresi - odgovorili su iz Centra.

Susedi se žale kako su se tamo okupljali sumnjivi ljudi, od kojih su zazirali.

- Nije bio problem u galami ili glasnoj muzici, nego u onome što se moglo videti samo očima - rekao je kratko jedan stanar zgrade koji je aludirao na druženja narkomana.

Pričao je o druženju

 

U kakvoj su tačno vezi bili preminuli vlasnik stana i sad uhapšeni 30-godišnjak, i dalje nije sa sigurnošću poznato.

- Videla sam tu devojku ispred zgrade pre oko dve nedelje. Bila je u društvu dva muškarca, ali kratko se zadržala. Sećam se samo da im je rekla kako mora da ide dalje - ispričala je jedna žena koja je bila svedok susreta.

Prema Kaznenom zakonu, pošto je žrtva maloletnica, osumnjičenom zbog droge preti kazna od tri do 15 godina zatvora. Zbog nepružanja pomoći, može da dobije do tri godine zatvora. Za sada nema podataka o pomagaču koji mu je navodno osumnjičenom pomogao da preminulu devojku umota u tepih i odnese je u 500 metara udaljenu Zemljakovu ulicu, gde su je i pronašli.

Video: Kako je Srbin koji je pobegao iz hrvatskog zatvora već bežao policiji i probio blokadu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA