≫ 

Filip je ubio troje ljudi, u zatvoru mu stiglo desetine pisama: Pišu mu žene i šalju srca

"Dragi Filipe..." početak je gotovo svakog pisma u kojem mu pripadnice lepšeg pola crtaju srca i mahom pišu da nije sam, daju mu bezrezervnu podršku, bodre ga da izdrži, govore mu kako se sve nepravedno prelomilo preko njega, nadaju se da će i on njima pisati...

  • 3
Filip Zavadlav Foto: Facebook/Filip Zavadlav

Na splitski Županijski sud učestalo su počela da pristižu pisma podrške upućena 25-godišnjem Filipu Zavadlavu, osumnjičenom za trostruko ubistvo, koji se trenutno nalazi na veštačenju u u Klinici za psihijatriju Vrapče, prenosi Slobodna Dalmacija.

Kako saznaje portal, dosad je stiglo tridesetak pisama, a sve su ih poslale žene različitih godina i iz raznih krajeva Hrvatske, ali i sveta. Mladom ubici tako su pisale žene iz Rijeke, Zagreba, Đakova, Osijeka, pa čak i iz australijskog Sidneja.

"Dragi Filipe..." početak je gotovo svakog pisma u kojem mu pripadnice lepšeg pola crtaju srca i mahom pišu da nije sam, daju mu bezrezervnu podršku, bodre ga da izdrži, govore mu kako se sve nepravedno prelomilo preko njega, nadaju se da će i on njima pisati, obećavaju mu da će ga zauvek čekati i izražavaju nadu da će jednog dana zajedno uživati na slobodi.

Sva ta pisma, a kako je krenulo očigledno će ih biti još, uglavnom šalju na zatvorsku bolnicu u Zagrebu i u Vrapče, da bi ih onda uprave tih institucija prosledile na splitski sud sudiji istrage zaduženom za taj slučaj, koji mora dati odobrenje da bi svako od pisama na kraju i završilo u Filipovim rukama.

Filip Zavadlav Foto: Facebook/Filip Zavadlav

Iako je dosad na sudu primljen samo jedan zahtev ženske osobe za odobrenje poseta Zavadlavu, koji je odbijen, nema sumnje da će ih, s obzirom na rastući broj "obožavateljki", uskoro biti i više.

Zakon propisuje da zatvorenici kojima je određen istražni zatvor i osobe u prekršajnom zadržavanju imaju pravo na posete članova porodice, ali i drugih osoba kojima to dozvoli sudija istrage ili predsednik sudskog veća. Ali, za razliku od članova porodice, prvi uslov da bi neka osoba koju zatvorenik ne poznaje, odnosno koja nije član njegove porodice, uopšte dobila dozvolu za posetu jeste da sam zatvorenik to pismeno zatraži. No, i tad sve zavisi od procene sudije.

Mlađan se i oženio

U svetu, kao i u Hrvatskoj, nije ovo prvi put da zatvorenici osuđeni ili osumnjičeni za najgora krivična dela dobijaju pisma obožavateljki ili se čak njima i žene.

U Hrvatskoj je svakako najpoznatiji slučaj nedavnog zatvorskog venčanja Srđana Mlađana, koji je osuđen na 27 godina zatvora za trostruko ubistvo, pljačku banke i otmicu. Oženio se u oktobru prošle godine za 20-godišnju Zagrepčanku, koju je na venčanju u zatvoru u Lepoglavi prvi put i video. Njihova je ljubavna priča počela tako što je devojka pisala pisma Mlađanu, a nakon nekoliko godina dopisivanja trostruki je ubica predložio da se venčaju, što je devojka i prihvatila.

Dokumentarni film o Srđanu Mlađanu Srđan se u zatvoru oženio devojkom nakon što su se godinama dopisivali Printskrin: Youtube/NOVA TV

Kako objasniti činjenicu da žene privlače ubice? Pa i najgori monstrumi na svetu, poput serijskih ubica Ričarda Ramireza, Čarlsa Mensona ili Teda Bandija imali su gomile obožavateljki koje su im pisale strastvena ljubavna pisma.

Napokon imaju kontrolu

Psihijatri su iskovali termin hibristofilija, što je naziv za seksualnu parafiliju (patološka sklonost koja se definiše kao iskustvo intenzivne seksualne uzbuđenosti koju uzrokuju atipični predmeti, situacije, fantazije, ponašanje ili pojedinci), preciznije - seksualnu sklonost prema osobama koje su počinile strašan zločin ili zločine.

Umesto tog naziva kolokvijalno se često koristi naziv "sindrom Boni i Klajd" (Boni Parker i njen partner Klajd jedan su od najpoznatijih ljubavnih kriminalnih parova u istoriji).

- Iako ne postoji univerzalni profil žena koje se zaljubljuju u serijske ubice i ozloglašene kriminalce u zatvorima, većina njih imala je problematično detinjstvo - kaže profesorka Šila Isenberg, autorka knjige "Žene koje vole muškarce koji ubijaju". Kako je kazala novinarima, sve žene koje je intervjuisala za knjigu u ranom su životu bile izložene nekoj vrsti zlostavljajućeg odnosa.

- Kada te žene stupe u ljubavni odnos s osuđenicima, one zapravo iskuse neku vrstu moći. To je njihova prilika da imaju kontrolu, često prvi put u životu. One odlučuju i imaju slobodu doći i otići od muškarca kada požele. Započinjanje veze s osuđenim ubicom takvim ženama stvara sigurnost jer, dok su oni iza rešetaka, one su slobodne - objasnila je Isenberg.

Jesu li svesne?

- Sve što znam, znam iz medija i ne želim govoriti da osoba koja na takav način upozna zatvorenika ima neki poremećaj. Ne mora sve što je drukčije biti neka patologija. Mlada žena, baš kao i ostali građani, ima svoj izbor, želje... Ona ovde nikome ne šteti, a njih dvoje su dvoje odraslih osoba koje su nešto svesno napravile, dakle ušle u brak. A ako ćemo načelno govoriti o takvim slučajevima, mogu reći da muška i ženska psihologija nisu iste. Žena kada vidi takvu osobu preko televizije, koja je činila teške zločine, može misliti da će njena ljubav i briga osobu promeniti nabolje. Ona je u sebe ugradila uverenje, pa makar to bio i opasan zatvorenik, da će ga ona izvesti na pravi put. Ta mlada žena je sigurno bila očarana njime, a on joj je ponudio brak - rekao je doktor Ivan Urlić kad je u medije izašla priča o Mlađanovom venčanju.

On je napomenuo da se ovde jedino može postaviti pitanje da li je devojka do kraja svesna u šta se upušta.

- Ipak će proći još godine dok on ne izađe na slobodu, ali opet, to je njen izbor - pojasno je svojevremeno za Slobodnu Dalmaciju splitski psihijatar.

Hoće li i Zavadlavova zatvorska priča, kao i Mlađanova, završiti srećnim ljubavnim završetkom i brakom s nekom od njegovih novopečenih obožavateljki, ili će sve to ispasti prolazni hir, pokazaće se u godinama koje dolaze.

Video: Kraj krvave drame u Splitu

Video: Arsenal uhapšenog za četvorostruko ubistvo:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prile

    18. februar 2020 | 11:47

    Podrska Momku Koji Je Ubio Narko Dilere i Zelenase.

  • Čekaj čekaj

    18. februar 2020 | 11:54

    Jel one to opravdavaju ubistva zato što im se ubica fizički dopada? Bas me zanima da li bi dobijao pisma da je nekoj ženi lupio šamar?! Ne obuvate se u istoj pameti!

  • Tara

    18. februar 2020 | 11:11

    Sve im je naopako uhvatilo ih ludilo sa zapada jos jedni evropski nesrecnici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA