≫ 

Zoran Milanović položio zakletvu: Skromna ceremonija inauguracije na Pantovčaku

To je prva inauguaracija koja nije držana na Markovom trgu. Na nju su bile pozvane 43 osobe u tri kategorije. Milanović je peti predsednik Hrvatske

  • 8

U 12 sati u Zagrebu održana je inauguaracija novoizabranog predsednika Hrvatske Zorana Milanovića. Na samom početku, hrvatsku himnu je izvela Josipa Lisac, održan je potom minut ćutanja za sve koji su dali život za nezavisnu Hrvatsku, a onda je Zoran Milanović je položio zakletvu.

To je prva inauguaracija koja nije držana na Markovom trgu. Na nju su bile pozvane 43 osobe u tri kategorije, zvaničnici po funkcijama, među njima i dvojica bivših predsednika, porodica izabranog predsednika, te članovi njegovog izbornog štaba, prenosi Index.hr.

- Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsednika Republike Hrvatske obavljati savesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Kao hrvatski državni poglavar držaću se Ustava i zakona, brinuću se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdiću nad pravednim delovanjem svih tela državne vlasti, čuvati nezavisnost, postojanost i jedinstvenost Republike Hrvatske. Tako bi Bog pomogao - rekao je Milanović, nakon čega je potpisao.

Milanović je potom održao govor u kom se zahvalio onima koji su dužnost predsednika obavljali pre njega.

- Biću predan, transparentan, dosledam. U spoljnoj politici ću se fokusirati na tačke kojima se mogu graditi bezbednost i prosperitet... Dame i gospodo, molim vas unapred za razumevanje za sve moje buduće greške. One nisu namerne, neće biti namerne niti su ikad bile. Nije greška da se razilazimo u mišljenju i stavovima. Hrvatska je dovoljno imućna i iskusna da može svima da osigura obrazovanje. Naša budućnost zavisi i od toga kako ćemo se odnositi prema vlastitoj kulturi. Našu republiku ne čine samo visoko obrazovani, ona je domovina nekvalifikovanog radnika kao i akademika, onda pripada i radnici na blajani i menadžerki u javnom i privatnom preduzeću - naveo je Milanović.

Ko je sve došao na inauguraciju? 

 

Na inauguraciji su uz aktuelnu predsednicu Kolindu Grabar Kitarović tu još predsednik Sabora Goran Jandroković, potpredsednici Sabora Milijan Brkić, Željko Reiner, Božo Petrov, Siniša Hajdaš Dončić i Furio Radin, premijer Andrej Plenković i potpredsednici vlade Davor Božinović, Damir Krstičević i Predrag Štromar (Zdravko Marić je na službenom putu), predsednik Vrehovnog suda Đuro Sesa, te general Mirko Šundov, prenosi Index.hr.

Inauguraciji, koja će se održati u svečanoj dvorani na Pantovčaku, prisustvovuju i dva bivša predsednika Republike – Stjepan Mesić i Ivo Josipović, Milanovićeva supruga Sanja sa sinovima, Milanovićeva majka Gina, kao i 19 članova izbornog štaba izabranog predsednika.

Ceremoniji inauguracije prisustvovaće predsednik i sudije Ustavnog suda, izvođači himne te geupa HRM-a Sveti Juraj, a na platou ispred Kabineta predsednice/predsednika na Pantovčaku biće orkestar HV-a te stroj Počasno-zaštitne bojne.

Kolinda Grabar Kitarović sa suprugom

Printscreen/Tanjug

Inauguracija je počela izvođenjem hrvatske himne koju će otpevati Josipa Lisac uz klavirsku pratnju Zvjezdana Ružića, a Milanović će zakletvu da položi pred predsednikom Ustavnog suda Miroslavom Šeparovićem.

Na inauguraciji će biti više novinara nego zvaničnika.

Pratiće je čak 66 akreditovanih novinara. Zajedno sa snimateljima, fotografima, tehničarima, biće oko 250 akreditovanih osoba iz medija, čime višestruko nadmašuju broj od 40-ak zvanica.

Video: Slavlje u štabu Zorana Milanovića, Hrvatska ima novog predsednika

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    18. februar 2020 | 11:05

    Zar nitko iz Srpskog veleposlanstva u Zagrebu nije pozvan? To mu je greška, tim potezom ne pokazuje interes za daljnju suradnju i poboljšanju odnosa dvaju država. Nažalost, političari nam kroje sudbinu, njima u korist a narodu na štetu.

  • Djile

    18. februar 2020 | 11:58

    Dokaz kako se fasisti ophode prema manjinskim stanovništvom. A pricaju o nekoj kulturi i evropskim manirima

  • BG

    18. februar 2020 | 09:56

    Potseca me na pozdrav od A. Hitlera, uzas !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA