≫ 

Širom Crne Gore održane litije protiv Zakona o slobodi veroispovesti

Ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, posle molebana, krenula je nova litija koju je predvodio episkop zahumsko-hercegovacki Dimitrije

  • 10
Litija u Crnoj Gori Foto: Profimedia/Sputnik

Litije širom Crne Gore organizovane su i večeras, u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti.

Podgorica

Ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, posle molebana, krenula je nova litija koju je predvodio episkop zahumsko-hercegovacki Dimitrije. Sveštenstvo je, kao i tokom prethodnih litija, pozvalo građane da ne nose politička obeležja, prenose "Vijesti".

- Lepota koja ce spasiti svet je svaki čovek. Mi smo ovde sabrani da bi pokazali da nas je briga. Ovaj svet današnji pati od ravnodušnosti, možda više od mržnje. Ove litije su izraz vrhunske brige za Boga i božje i ljude i ljudskost i prema državi u kojoj živimo i prema društvu u kojem živimo - kazao je episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije.

Nikšić

Hiljade Nikšićana i ovog četvrtka prisustvovalo je molebanu u hramu Svetog Vasilija, a zatim prošli ustaljenom maršrutom go gradskog Trga gde je besedio protojerej stavrofor Radojica Božović koji je Nikšićane pozdravio rečima:

- Pozdravljam te viteški narode, prava diko roda slovenskoga, ogledalo borbe nečuvene.

Litija, Litija u Nikšiću Foto: Vijesti

- Mi smo na plemenitom putu a onaj ko je na takvom putu, kako kaže Dostojevski 'ako i malim koracima, stići će do cilja'. Ovi koraci kojim hodamo svih ovih dana jesu u fizičkom smislu mali, ali će se pokazati kao najblagosloveniji hod kojim smo hodali u životu - istakao je Božović i pozvao narod da nastavi da učestvuje u litijama.

Litija u Pljevljima

Litiju je u Pljevljima predvodio mitropolit Amfilohije koji je rekao "da su ove naše mirne i spokojne litije čudo Božje koje ukrašava Crnu Goru i Evropu", kao i da će one dugo trajati, jer su to litije "Božje ljubavi, dobrote i mudrosti koje prizivaju na pravdu sve koji u nepravdi žive i donose ovakve nepravedne i lažne zakone".

Kako je objavljeno na sajtu Mitropolije Crnogorsko primorske, Amfilohije se pre toga sreo sa građanima koji su krenuli iz Dobrilovine na litiju u Mojkovcu. On ih je sreo u Kaludri i tom prilikom im je rekao da ih niko nije danas podstakao da hodaju po ovom snegu, nego je "narod dirnut u živac, u njegovo biće".

- Mnogo šta je narod pretrpeo, naročito od 1945. godine, i na kraju su očigledno pukla trpila i što je najvažnije narod je prestao da se plaši - kazao je Amfilohije.

On je izjavio da će Sinod Srspke pravoslavne crkve oduzeti oreden Svetog Save ministru odbrane Predragu Boškoviću, kojim ga je odlikovao za doprinos koji je dao u izgradnji hrama Svetog Đorđija u Pljevljima.

Bošković je u vreme izgradnje bio predsednik Odbora pljevaljskog Rudnika uglja, i sa te je pozicije pomagao hrama u tom gradu.

- Izjavljujem pred vama, a to će morati i Sinod, da se oduzima orden Svetog Save Boškoviću pa neka se kiti čim hoće. Ne može se da se kiti ordenom Svetog Save, a da pljuje na sveca i na svetinje i tera vojnike da oni moraju da se ponašaju po njegovim nekim zapovestima - rekao je Amfilohije.

Protest i u Baru

Nekoliko hiljada Barana i večeras je učestvovalo u Krsnom hodu, u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Litija, Litija u Baru Foto: Vijesti

Berane

Litija od centra grada do manastira Đurđevi stupovi u Beranama protekla je mirno, a duž čitave trase bilo je pojačano redarsko obezbeđenje. Organizatori su broj redara u belom odorama pojačali zbog informacije na društvenim mrežama o pojavi navijački nastrojenih grupa spremnih na izazivanje nereda, ali se ispostavilo da nije bila tačna.

Litija, Litija u Beranama Foto: Vijesti/Tufik Softić

Sa molebana iz porte manastira sveštenik Evstatije poručio je da je Zakon o slobodi veroispovesti diskriminatorski i da nije održiv.

Plužine

U Plužinama je u crkvi Svetog Jovana Krstitelja služen moleban a besedu je održao iguman manastira Zagrađe Lazar. Nakon molebana litija, koju su predvodili igumani manastira Zagrađe i Pivskog manastira, Lazar i Jeftimije, plužinski paroh, jerej Miroslav Mihailović i arhimandrit Petar Petrić iz kijevsko pečerske lavre, prošla je ulicama varoši.

Besedeći, plužinski paroh se osvrnuo na dokumentarni film "Svedok Božje ljubavi" i natpise u Plužinama, "Smrt četnicima" koji su pre dve noći osvanuli u Plužinama preko iscrtanih trobojki.

Pozvao je narod da se mole da takvim ljudima Bog podari razum, smirenje i ljubav Božju koja podrazumeva ljubav među ljudima.

Bijelo Polje

Posle molebana koji je služen u crkvi svetih Apostola Petra i Pavla ulicama Bijelog Polja prošla je litija građana, do crkve svetog Nikolaja u Nikoljcu. Obraćajući se građanima u porti crkve protojerej stavrofor Siniša Janković je kazao da je teško izabrati reči kojima bi opisali veličanstvene događaje koji se dešavaju u Crnoj Gori.

Litija, Litija u Bijelom Polju Foto: Vijesti/Jadranka Ćetković

- Ovo su biblijski događaji. Ovo su događaji koji su najveličanstveniji u istoriji Crne Gore, a sve zbog onih koji su mraku izglasali bezakon zakon, kojim pokušavaju da unište crkvu božju, da unište pravdu i istinu, i da sahrane Boga kao što su sahranjivali njihovi preci na Vidrovanu. Na isti način danas su se presvukli u neka druga ruha, sakrili se iza sile i iza njihovih zakona. Pa onda novo zlo seme seju među braćom - kazao je Siniša.

Litije se održavaju još od Božića, svakog četvrtka i nedelje.

Video: Blicevi kano zvijezde s neba: Novi način protesta na litiji u Podgorici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rakikavasaki

    20. februar 2020 | 23:37

    Samo vi setajte svaki vid rekreacije donosi poboljsanju zdravlja ali ipak u svemu treba biti umeren ovaj put crnogorci sami odlucuju sta i kako dalje a vi crvenoplavobeli imate dovoljno svojih problema i bavite se njima

  • Rade

    20. februar 2020 | 23:36

    Narod misli drugacije no vlast. Zivela Crna Gora ❤️💙

  • Mne

    20. februar 2020 | 23:13

    U cijeloj Crnoj Gori 26 000 ljudi nema vise litija dosta su litijali 😉

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA