≫ 

U Crnoj Gori pod nadzorom 46 ljudi, karantin za obolele od koronavirusa možda u Ulcinju

Rizik za Crnu Goru i dalje nizak, Vlada razmatra više lokacija koje bi mogle da budu karantin za slučaj masovnog obolevanja

  • 0
Koronavirus Foto: Tanjug/AP

Crnogorska Vlada razmatra više lokacija koje bi mogle da budu karantin za slučaj masovnog obolevanja ili pojave slučajeva novog koronavirusa, a jedna od njih je i bivša vojna kasarna u ulcinjskom naselju Zoganj, potvrđeno je Vijestima u Ministarstvu zdravlja.

- Trenutno se sagledava više lokacija koje po osnovnim karakteristikama treba da ispunjavaju minimum građevinskih i logističkih uslova da bi mogle biti korišćene za potrebe karantina. Planovi postupanja koji se razrađuju za slučaj masovnog obolevanja ili priliva potencijalno inficiranih podrazumevaju više lokacija na teritoriji države - piše u odgovoru.

Iz tog resora kazali su da se zbog imovinsko-pravnih odnosa, kojim su opterećene pojedine lokacije, posebno vodi računa da svi potencijalni objekti budu u državnom vlasništvu, a da je osnovni prioritet ispunjenost potrebnih uslova u ovakvim situacijama.

Pod nadzorom preko 40 osoba, najviše u Kotoru

Rizik po zdravlje stanovništva Crne Gore od infekcije novim koronavirusom trenutno se smatra niskim.

Iz Instituta za javno zdravlje tokom prošlog meseca saopštili su da su u saradnji sa zdravstveno-sanitarnom inspekcijom uspostavili kontrolu na granicama, jer Crna Gora kao turistička zemlja može očekivati veliki broj putnika.

- U slučaju povišene temperature inspekcija poziva epidemiološku službu, pacijent se transportuje u Klinički centar, u izolaciju. Za slučaj da se utvrdi da nemaju simptome koronavirusa, putnici se stavljaju pod nadzor - kazao je tada direktor Instituta Boban Mugoša.

Nadzor nad ovim osobama, kako je ranije saopšteno, traje do 14 dana (koliko traje inkubacija virusa), a njihovo zdravstveno stanje kontroliše se na svakih 12 sati.

Iz Instituta su preksinoć kazali Vijestima da je u tom trenutku pod zdravstveno sanitarnim nadzorom bilo 46 osoba, koje su boravile u područjima pogođenim koronavirusom.

- Ovaj broj je jako promenjiv i posledica je činjenice da se najveći broj osoba, koje se stave pod nadzor, relativno kratko zadržavaju u Crnoj Gori. Najveći priliv u poslednja 24 časa je bio na području u nadležnosti higijensko-epidemiološke službe Kotor (više od devet osoba) - piše u odgovoru.

Kina, epidemija, zaraza, virus, Koronavirus Foto: Tanjug/AP

Kazali su da je zdravstveno stanje svih osoba stavljenih pod nadzor dobro, odnosno da nemaju simptome koji bi odgovarali infekciji novim koronavirusom i da će javnost biti obaveštena u slučaju bilo kakvih simptoma.

Među osobama koje su prekjuče bile pod nadzorom, kako saznaju Vijesti je i jedan od rukovodilaca na gradilištu auto-puta iz Kine, ali koji ne dolazi iz najpogođenije oblasti i nema simptome bolesti.

Inače, većina kineskih državljana angažovanih na izgradnji auto-puta poreklom je iz oblasti Hubei, gde je registrovan najveći broj obolelih.

Iz Instituta su u januaru, nakon sastanka sa predstavnicima kompanije CRBC, kazali da se skoro 800 radnika nalaze u Kini i do daljeg se neće vraćati u Crnu Goru.

Video: Zastrašujuće scene zbog koronavirusa: Strah, zaraženi, karantin i mrtvi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA