≫ 

Droga vredna 51 milion evra trebalo da završi u BiH, ali je lanac trgovine razbijen kao u filmovima

Sve je sprečeno velikom međunarodnom akcijom u kojoj su učestvovali i pripadni Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA)

  • 2

Kokain vredan više od 51 milion evra trebalo je da bude prevezen iz Južne Amerike u BiH, koja je bila kranja ruta ove droge, koja je putovala kroz nekoliko evropskih zemalja, pišu bosanski mediji. U sklopu ove akcije u Sarajevu su uhapšene dve osobe. Izvor uključen u ovu istragu istakao je da je reč o transportu skoro 1.130 kilograma veoma kvalitetnog kokaina, a veća količina narkotika trebalo je da završi u BiH, javlja "Srpskainfo".

Međutim, sve je to sprečeno velikom međunarodnom akcijom u kojoj su učestvovali i pripadni Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Portparol SIPA Luka Miladinović rekao je za "Srpskainfo" da su u saradnji s policijskim i pravosudnim organima Italije, Severne Makedonije i Crne Gore učestvovali u realizaciji velike međunarodne opreativne akcije i tom prilikom presekli lanac trgovine kokainom.

Miladinović je pojasnio da su prilikom realizacije operativnih aktivnosti, otkrivene i privremeno oduzete veće količine kokaina.

– Na području BiH, službenici SIPA uhapsili su dve osobe, saslušali više svedoka, pretresli više osoba, objekata, vozila i tom prilikom oduzeli predmete koji mogu da posluže kao dokaz u daljem krivičnom postupku - istakao je Miladinović.

Izvor dobro uključen u ovu međunarodnu istragu otkrio je kako je tekla ova akcija i kako se pratio protok droge.

- Italijanska policija je duže vremena radila na informaciji da bi uskoro u njihovu zemlju mogla da stigne veća količina kokaina. Tokom tog rada oni su prikupili informacije i ta droga je praćena. Nedavno je droga brodovima dovezana u jednu luku u Italiji - kaže sagovornik Srpskainfo.

Namerno ostavljen uređaj za praćenje

 

Italijani su prema rečima sagovornika odmah reagovali i uspeli su da skinu drogu s broda u tajnosti, ali nisu odmah hapsili osumnjičene kako bi pratili put narkotika i videli njeno konačno odredište. Ukupno je pronađeno 970 paketa sa 1.128 kilograma kokaina.

Oni su namerno u kontejnerima ostavili kilogram kokaina i uređaje za praćenje.

- Kontejneri u kojima je trebalo da bude droga zatim su brodovima prevezeni u luku Bar u Crnoj Gori. Kako se radilo o šest kontejnera ubrzo je u luku Bar stiglo šest kamiona, i to 4 iz Severne Makedonije i dva iz BiH. Zatim su kontejneri natovareni na kamione, koji su nastavili svoj put - kaže neimenovani izvor.

Kamione upućene u Severnu Makedoniju dočekala je policija. Pošto su prešli granicu, policija ih je zaustavila i pronašla kilogram kokaina sakrivenog u kartonima sa bananama.

- Uz pomoć GPS uređaja nastavljeno je praćene kamiona koji su se uputili prema BiH. Niko nije očekivao da bi konačno odredište mogla da bude upravo ta zemlja. Kamion je ubrzo prešao granicu s BiH i došao u Sarajevo, gde su se vozači zaustavili. Ubrzo su na lice mesta stigli pripadnici SIPA, koji su uhapsili vozače - kaže izvor Srpskainfo.

Posle kriminalističke obrade oni će biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH, a očekuje se da im bude određen pritvor.

Droga u bananama

 

Makedonska policija dobila je informaciju da se kamion s drogom kreće prema njihovoj zemlji, te je prvo evidentiran na graničnom prelazu.

Kada je kamion ušao u Severnu Makedoniju policija ga je zaustavila i pretresla. Pronašla je kilogram kokaina u zelenoj kesi, koja je bila sakrivena među bananama.

Među uhapšenima je i vlasnik firme koji se bavi uvozom južnog voća i koji je bio naveden kao krajne odredište za prijem pošiljke. Reč je o firmi koja je do sada više od 120 puta uvozila voće iz Kolumbije i Ekvadora.

Video: Muškarac pokušao da probije policijsku blokadu pri hapšenju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    21. februar 2020 | 20:01

    Ha ha "privremeno oduzete vece kolicine kokaina" 😂😂😂

  • Snooker

    22. februar 2020 | 00:10

    Taj lanac razbije a proslo jos 17 ovakvih lanaca 😁😁😁

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA