≫ 

Užas u Hrvatskoj: Devojku (18) ometenu u razvoju terali da pojede izmet, snimke okačili na internet

- Zovu me na telefon i pitaju me da li hoću na igralište. Kad dođem, onda me zezaju i vređaju me - kaže devojka

  • 1
Devojčica, zlostavljanje, plače, romkinja

Foto: Profimedia/Alamy

Đaci jedne škole u Hrvatskoj pozvali su učenicu (18) ometenu u razvoju u školsko dvorište i terali je da jede izmet sa poda, a snimke zlostavljanja postavili na društvene mreže, prenose tamošnji mediji. Kako navodi "24 sata", oni su devojčici govorili "Pojedi to, to je fino" nudeći joj da uzne izmet s poda.

Prema navodima sajta, devojka je uzela izmet i strpala ga u usta, a zatim je gotovo povratila. Sve je to popratila je salva smeha i podrugivanja. Na drugom snimku naterali su je da u usta ugura grančicu drveta kako bi se ispovraćala, ali nije uspela, javlja "24 sata".

- Ma nemoj to da snimaš, nije zanimljivo kad ne može da povrati. Svako može da pljuje - sugerisala je jedna od devojčica koja je zlostavljala vršnjakinju dečaku koji je sve to snimao.

Na trećem snimku ometenu devojku ubeđivali su da jede lišće. Učenica je polaznica škole za decu s intelektualnim teškoćama u središnjoj Hrvatskoj. Jedva da je punoletna, ali intelektualno je na nivou deteta i verojatno nije bila svjesna što od nje traže, navodi hrvatski portal.

Direktor škole poriče da se incident desio u toj ustanovi

 

Prema navodim medija, čim su dobili snimak, kontaktirali su ustanovu u kojoj se navodno desio ovaj incident.

- Taj događaj se nije dogodio u našoj ustanovi. Nisam obavešten o snimku niti o sadržaju koji deca dele na društvenim mrežama. Devojčica je pod pojačanim nadzorom. Takvo ponašanje nije dopušteno u našoj ustanovi. Mi odgovaramo za dete kad je unutar ustanove. Svi su pod konstantnim nadzorom - rekao je direktor te škole.

"24 sata" piše da je druga grupa maloletnika prošle godine naterala da se skine gola, a zatim su te fotografije objavili na društvenim mrežama. Tada još maloletna, devojka takođe nije bila svesna šta radi. Roditelji devojčice su tada, pre godinu dana, upoznali sa ovim slučajem policiju i nadležne.

- Hteo sam da se malo osamostali. Inače uvek izlazi uz moju pratnju, ali želeo sam da se druži s drugom decom i oseti malo slobode. Puštao bih je na sat ili dva na druženje s vršnjacima jer ionako nema drugih prijatelja osim onih u školi - objašnjava za hrvatski portal otac koji je već tad uvideo razmere problema.

"Zezaju me i vređaju"

 

Prema navodim medija u Hrvatskoj, fotografije su uklonjene sa interneta. a on i kćerka su u tretmanu nadležnog Centra za socijalnu pomoć, tako da im u školi stručno osoblje pruža pomoć.

- Policija je tada otkrila počinitelje. Ne znam što je bilo s njima jer nikad nisam dobio informaciju ko su oni, ali situacija se posle toga smirila i bilo je sve u redu do ovog incidenta. Sve je počelo pre nekoliko meseci kad bi je zvali na telefon. Nekad sam se i ja javio, pa bi prekinuli. Ali, nisam imao pojma da je ovako dramatično. O svemu su me obavestili iz škole. Snimak nisam video jer to jednostavno ne bih mogao to gledam - kaže otac devojke.

Pedofilija, zlostavljanje, devojčica, maltretiranje

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Prema pisanju hrvatskog portala, devojka kaže da ne zna zašto je to radila i da ne poznaje većinu dece koja su je naterala na ovo. Neke od njih upoznala je tokom leta na mestu gde se okupljaju mladi.

- Zovu me na telefon i pitaju me da li hoću na igralište. Kad dođem, onda me zezaju i vređaju me. Nagovaraju me da skočim na auto ili da se popnem na krov automobila - kazala je devojka za "24 sata",

Otac devojke kazao je da bi njegova ćerka bila uznemirana kada bi sreli tu decu tokom šetnje gradom. On je istakao da je primetio da mu se dete već mesec dana unazad drugačije, ali je objasnio da nije znao šta se zapravo zbiva.

"Ona je dobra učenica"

 

- O svemu nas je obavestila policija koja je dobila prijavu svedoka incidenta od prošle subote. Naša učenica je u razgovoru priznala da je ona snimku koji smo pregledali i sve smo odmah prijavili nadležnom centru. Obavestili smo i roditelje koji nisu znali kroz što prolazi njihova ćerka. Ona poslednjih nedelju dana nije bila na nastavi, a čim se vrati, uključićemo je u naš tretman - kažu za hrvatski portal psiholog i socijalna radnica škole koju pohađa devojka.

Sagovornici su dodali da je devojka uključena u brojne školske aktivnosti i da uspešno učestvuje u dramskim nastupima i sportskim takmičenjima. Ističu da je dobra učenica s kojom nemaju problema i procenili su da ima dobre motoričke i radne sposobnosti. Do kraja školovanja ostalo joj je još svega nekoliko meseci.

- I posle mature ona ima pravo da ostane kod nas još tri godine na praćenju i tretmanu, kako bismo bili sigurni da smo je osposobili za život - istaknuli su u školi.

Inače, devojka potiče iz skromne porodice i jedinica je.

- Ona je inače jako dobra, poslušna i sa njom nemamo problema. Ali, sad moramo da preorganizujemo život. Mislim da do svega toga ne bi došlo da nije mobilnog telefona i društvenih mreža. Smeju joj se da zato što ide u specijalnu školu, ali po ponašanju, djca iz njene škole su mnogo bolja od onih koji pohađaju redovnu nastavu. Nisam hteo da bude potpuno nesamostalna, ali sam joj oduzeo mobilni telefon sa internetom i dobila je samo onaj obični sa kog može da telefonira. I dalje ću joj dopuštati druženja s prijateljima, ali isključivo pod mojim nadzorom - kazao je otac i dodao da je spreman da svaki put devojku otprati do igrališta i da je sačeka u blizini kako bi se uverio da je sve u redu.

Bez odgovora u Centru za socijalni rad

 

Otac devojke ističe da veruje da se ništa posebno neće desiti zlostavljačima, jer je reč o maloletnicima. Takođe, kaže da njegova porodica i on imaju na raspolaganju pomoć socijalnih radnika u Centru za socijalnu pomoć i funkcionera škole koji im izlaze u susret.

- Želeo sam da je priviknem da je među decom, da nije stalno uz roditelje. Ali čim druga dece primete da je drugačija, loše se ponašaju prema njoj i ismevaju je. Ona nije na tom nivou da može da proceni što sme ili šta ne sme da učini. Želi da se svidi drugima i želi da ima prijatelje. Razumem je, ali sad, šta je - tu je - kaže otac, koji se nada da je ovo situacija koju će ubrzo ostaviti za sobom te da će njegova jedinica po završetku škole pronaći posao i započeti koliko-toliko normalan život.

Hrvatski portal naveo je da su novinari tražili komentar nadležnog Centra za socijalnu pomoć, ali da do izdanja teksta nisu dobili odgovor. Takođe, istakli su da su pokušali da dođu do informacija u policiji, ali im je rečeno da nisu u mogućnosti da otkriju detalje zbog zaštite identiteta maloletnika.

Sagovornice iz škole koju pohađa ometena devojka ističu kako već dugo upozoravaju na kontradiktorne zakone koji njihove učenike, uprkos intelektualnim teškoćama, smatraju jednakim sa vršnjacima pošto navrše 18 godina, iako većina nema tih sposobnosti.

Video: Grupa momaka muči mačku UZNEMIRUJUĆI VIDEO

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    22. februar 2020 | 06:55

    Po dva samara malo bolja svakom od njih koji ju je na taj nacin omalovazavao pa da vidite da se takve stvari nebi ponavljale, od drzave go k... ako sam ne resis nesto drzava to sigurno nece resiti za tebe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA