≫ 

Uvode karantin u Hrvatskoj zbog koronavirusa

Trajanje karantina biće određeno u skladu sa zdravstvenim procenama, a odluka je danas stupila na snagu

  • 1
Koronavirus medicinska sestra Foto: Tanjug/AP

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš doneo je danas odluku o uvođenju karantina kao preventivne sigurnosne mere za zaštitu građana od koronavirusa, a na predlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, saopšteno je iz Ministarstva.

Karantin je formiran na Klinici za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević " u Zagrebu, a u njoj će boraviti osobe za koje se utvrdi ili postoji sumnja da su bile u kontaktu s obolelima ili osobama za koje ima naznaka da su zaražene koronavirusom tokom boravka u sredinama koje se smatraju izvorištima zaraze, prenela je Hina.

Trajanje karantina biće određeno u skladu sa zdravstvenim procenama. Ova odluka stupila je na snagu danas, navode iz Ministarstva zdravstva.

- Do danas, na sreću, u Hrvatskoj nema zaraženih i obolelih osoba od koronavirusa. Međutim, ne želimo ništa da prepuštamo slučaju u zaštiti hrvatskih građana od ove zdravstvene pretnje - izjavio je ministar Vili Beroš.

U Crnoj Gori pod nadzorom 46 ljudi, karantin za obolele od koronavirusa možda u Ulcinju

Crnogorska Vlada razmatra više lokacija koje bi mogle da budu karantin za slučaj masovnog obolevanja ili pojave slučajeva novog koronavirusa, a jedna od njih je i bivša vojna kasarna u ulcinjskom naselju Zoganj, potvrđeno je "Vijestima" u Ministarstvu zdravlja.

- Trenutno se sagledava više lokacija koje po osnovnim karakteristikama treba da ispunjavaju minimum građevinskih i logističkih uslova da bi mogle biti korišćene za potrebe karantina. Planovi postupanja koji se razrađuju za slučaj masovnog obolevanja ili priliva potencijalno inficiranih podrazumevaju više lokacija na teritoriji države - kažu u toj ustanovi.

Video: Razvojni put virusa koji već mesec dana kosi sve pred sobom

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    22. februar 2020 | 07:21

    Đukanović se umirio, zna da korona virus radi za njega, da uskoro neće biti litija zbog virusa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA