Splićanin koji je bio na kruzeru Diamond princess smešten u karantin: Njegovo stanje se nadgleda

On je kolima Hitne pomoći sinoć prevezen iz Maribora u hrvatsku prestonicu

  • 1
Iskrcavanje kruzera Diamond Princess, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Zaposleni Hitne pomoći dovezli su u Zagreb Splićanina koji je bio na kruzeru s 540 zaraženih od koronavirusa. Muškarac je dobro i gleda televiziju, a ni par s Korčule nema opasni virus, pišu hrvatski mediji.

- Naši momci su neustrašivi. Nema za njih posla koji neće odraditi. Uvek su spremni pomoći, pa su tako pristali otići po Hrvata koji se vratio iz izolacije na kruzeru - rekao je Žarko Rašić, direktor Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba za 24sata.hr.

Hrvatska ambulantna kola, hitna pomoć

Hitna pomoć prevezla ga je u Zagreb iz Maribora Foto: Profimedia

On je rekao da se specijalna akcija odvijala usred noći u Hrvatskoj.

Naime, dvojica radnika Zavoda krenuli su oko dva sata ujutro po hrvatskog državljanina u Maribor. On je stigao s broda na kojem je potvrđeno čak 540 slučajeva zaraze koronavirusom među 3.700 putnika i članova posade. Hrvatska i slovenačka vlada zajednički su organizovali veliku operaciju povratka svojih državljana s kruzera Diamond Princess.

Splićanin, zajedno s još dva Slovenca, ukrcao se na italijanski vojni transportni avion koji je prekjuče poleteo prema Evropi. Izašli su u Nemačkoj, odakle su avionom, koji je unajmila slovenska vlada, odleteli pravo u Maribor. Tamo je Hrvata čekalo vozilo Hitne pomoći koje je došlo iz Zagreba.

- Krenuli su skladno dogovoru Ministarstva zdravlja i Ministarstva spoljnih poslova. Iako muškarac iz Splita nema koronavirus, morao je da ide u karantin, te smo iz mera predostrožnosti zaštitili i radnike. Oni su imali zaštitno odelo i maske. Čitav put je prošao bez ikakvih problema. Nisu imali nikakav strah. Kada su preuzeli hrvatskog državljanina, prošli su i granicu bez problema. Dočekao ih je i sanitarni inspektor, a potom su i pacijenta dovezli u Kliniku za infektivne bolesti Fran Mihaljević - rekao je direktor Rašić.

Iskrcavanje kruzera Diamond Princess, koronavirus

Iskrcavanje kruzera Diamond Princess Foto: Tanjug/AP

Dodao je da posao, međutim, tu nije završio.

- Medicinari su nakon toga morali na dekontaminaciju. Imamo mesto gde dekontaminiramo vozilo, to je uobičajen proces kod ovakvih stvari - rekao je Rašić.

Kako je rekla Marica Trogrlić iz Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević, Hrvat koji je bio na kruzeru se oseća dobro.

- Gospodin je jako dobro, nema temperaturu, dobro je raspoložen i spreman za saradnju. Vreme skraćuje gledajući televizor - rekla je.

Kako je rekla, i u ovoj bolnici su preduzete sve mere predostrožnosti.

Kruzer, koronavirus, tokio, brod Diamond Princess

Krzuer Diamond Princess Foto: Tanjug/AP

- Pacijenta smo preuzeli u punoj opremi i s maskama na licu. Liftom koji nema drugi izlaz, popeli smo se na prvi sprat. Onda je on kroz ova vrata preko balkona ušao u svoju sobu u našoj pratnji - pojasnila je ona.

Da je muškarac iz karantinudobro, potvrdila je dr. Davorka Dušek iz Klinike za infektivne bolesti, naglašavajući da muškarca nikako ne možemo zvati pacijentom jer nije bolestan, već je u karantinu iz mera predostrožnosti.

- Nema nikakvih simptoma bolesti. Smešten je u bolnički karantin u kom će provesti 14 dana, koliko i traje inkubacija za korona virus - rekla je dr. Dušek.

Dodala je da muškarac nije u izolaciji.

Bračni par s Korčule koji se nedavno vratio s putovanja kruzerom i između ostalog posetio Kinu, poslat je iz dubrovačke bolnice na kućnu negu. Ustanovilo se da nemaju koronavirus. U Italiji je potvrđena i druga smrt zbog koronavirusa. Nakon muškarca (78) preminula je i žena iz Lombardije, a broj zaraženih narastao je na 36. Zatvorili su škole, kafiće, pijace i šoping centre, a otvoriće ih za oko pet dana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😎

    22. februar 2020 | 20:22

    Jel to onaj brat sa juga armijskog pašnjaka😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA