≫ 

Smenjen upravnik zatvora u Splitu nakon smrti Kristiana (18) i još nekoliko incidenata?

Ministarstvo pravosuđa tvrdi da upravnik Marinko Bujas nije smenjen već da mu je istekao premeštaj. Ide na nižu poziciju, a ministarstvo kaže da nisu utvrdili propuste službenika u slučaju smrti Kristiana Vukasovića

  • 1
Kristian Vukasović, preminuo u zatvoru, Split, piroman, psihički poremećaji Foto: Facebook

Marinko Bujas više nije upravnik zatvora u Splitu. Na mestu šefa zatvora na Bilicama nasledio ga je Ognjen Džaja, a Bujas se vratio u zadarski zatvor odakle je s mesta dežurnog 2018. došao u Split. Neki u sistemu ovaj premeštaj na nižu poziciju povezuju s incidentima u splitskom zatvoru prošle godine, nakon što je Kristian Vukasović (18) preminuo u splitskoj bolnici, odakle je došao iz zatvora na Bilicama, pišu 24 sata.hr.

Kristian Vukasović, koji je navodno preminuo zbog problema sa srcem, u bolnicu je stigao s povredama abdomena. Mladića, osuđenog za podmetanje požara, tokom nekoliko meseci boravka u zatvoru više puta su iz Splita prevozili u bolnicu za zatvorenike u Zagreb.

- Uprava za zatvorski sistem i probaciju nije našla nijedan propust u radu službenika zatvorskog sistema u odnosu na preminulog zatvorenika Vukasovića - kažu u Ministarstvu pravosuđa pod kojim je i Uprava za zatvorski sistem.

Ni DORH nije utvrdio propuste.

- Nije ni utvrđena veza između postupanja nadležnih tela i smrti Kristiana Vukasovića, za kojeg je utvrđeno da je umro prirodnom smrću - odgovorili su iz splitskog DORH-a.

Dok je Bujas bio šef zatvora dogodio se i još jedan nesvakidašnji slučaj. Naime, četvorica zatvorenika okomili su se na zatvorenika, tukli ga i iznuđivali od njega novac preteći mu da će mu silovati sestru i devojku.

- Upravnik Zatvora u Splitu nije smenjen već je službeniku koji je obavljao poslove upravnika prestao privremeni premeštaj te je isti vraćen u matično krivično telo - tvrde u Ministarstvu pravosuđa.

Dodaju i kako je i dalje u toku utvrđivanje svih detalja unošenja mobilnih uređaja u Zatvor u Zagrebu. Da podsetimo, prošle godine u decembru u zagrebačkom zatvoru pronašli su tri mobilna telefona skrivena u sunđeru kod zatvorenika.

- Pokrenuto je više disciplinskih postupaka te je rukovodilac raspoređen na mesto niže složenosti - kažu u Ministarstvu.

Demantuju i da je bilo pokušaja zataškavanja situacije u Zatvoru u Glini gde su lani u jednom danu kod zatvorenika našli oko 200 tableta, tri mobilna telefona i stabljiku marihuane. Nekoliko dana kasnije ponovo su pretresali ćelije i ponovo su pronašli nedopuštene stvari. Pravosudnim policajcima koji su u tome učestvovali nadređeni su, navodno, uz suptilne pretnje za njih nepovoljnim posledicama, sugerisali da ne bi bilo dobro da evidentiraju pronađene stvari u drugoj pretrazi.

Porodica traži odgovornost države za smrt sina

Prema nalazu obdukcije Vukasović je preminuo zbog problema sa srcem, koji su nastali kao posledice tzv. zloćudne aritmije, ali najsporniji deo nalaza za Kristianovu porodicu i advokata su krvni podlivi nađeni na njegovom telu. 

Krvni podlivi na Kristianovom stomaku, natkolenicama i potkolenicama, koje je pokazala obdukcija, nisu uzrok smrti, ali su razlog zbog kojeg njegova porodica traži odgovornost države za smrt svoga sina.

Porodica Vukasović ne odustaje i na sudu će od države tražiti odštetu.

Zatvorske rešetke, zatvorenik Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Kristian je bio u istražnom zatvoru 4 meseca zbog podmetanja požara i čak tri puta hospitalizovan. Umro je u splitskoj bolnici u koju je - u komatoznom stanju - stigao iz zatvora na Bilicama. O Kristianovom teškom psihičkom stanju, ali i maltretiranju posvedočio je za RTL njegov cimer iz ćelije.

- Ubio ga je sistem i to tako što su ga konstantno drogirali tabletama. On je bio dete i to dete s psihičkim smetnjama i smanjenim intelektualnim sposobnostima. On mentalno nije bio za takvu ustanovu. Nije znao niti je mogao da se nosi s nepisanim pravilima koja vladaju u tom nenormalnom okruženju. Teško se nosio sa situacijom, a tamo su ga stalno ''trpali'' raznim tabletama. Sistem je rešenje video u tabletama i to izuzetno jakim. Napravili su od njega zombija. On više nije bio u stanju čak ni da mokri u WC šolju. Onako izgubljen, mokrio je svuda. Nije mogao pertle na obući da veže - ispričao je zatvorenik za "Vijesti.hr".

Psihijatar zgrožen nalazom obdukcije Kristianovog tela 

Patolog koji je obavljao obdukciju tvrdi da je Kristian Vukasović preminuo od psihičke smrti, odnosno da se radi o smrti nastaloj zbog straha, neispavanosti, stalnog psihičkog rastrojstva te ekstremnih okolnosti kojima je bio izložen.

Advokat napominje i da je Kristian trebalo da bude smešten u ustanovi, a ne u istražnom zatvoru.

Kristian se još kao dete od 12 godina lečio na psihijatriji zbog piromanije.

Operacija, operaciona sala, doktori, medicina, bolnica Foto: Profimedia/Hoxton

Sudski veštak je procenio da je prilikom paljenja požara bio bitno smanjeno uračunljiv. Odveden je u zatvor na Bilicama, gde je bio do juna, kada je sklopio sporazum s Opštinskim državnim tužilaštvom, priznao krivicu i na Opštinskom sudu u Splitu osuđen na kaznu od osam meseci zatvora.

Prilikom veštačenja stepena invaliditeta veće HZZO-a je utvrdilo da Kristian ima telesna i mentalna oštećenja i teži invaliditet trećeg stepena. Dijagnostifikovani su mu hiperaktivnost i poremećaj ponašanja i emocija, astma i metabolički sindrom.

Spor koji bi trebalo da rasvetli Kristianov slučaj mogao bi da potraje godinama.

Video: Naoružan i okovan begunac pokušao je da otme auto ali je gazda bio hrabriji od policije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    23. februar 2020 | 09:46

    Samo kad čujem grad Split...imam jako ružne asocijacije i to od devedesetih...i i nakon rata nisu asocijacije ništa bolje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA