≫ 

Troje Kineza hospitalizovano u Sarajevu zbog sumnje na koronavirus, stigli rezultati

Troje turista iz Kine hospitalizovano u Sarajevu

  • 2
Koronavirus mapa Region

Ilustracija: Nikola Jovanović

Zbog sumnje na koronavirus tri pacijenta su smeštena na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), potvrdila je Sebija Izetbegović, generalni direktor ovog centra. Ipak, njihovi nalazi su negativni.

Reč je o trojici državljana Kine i njihovi nalazi su negativni.

- Nalazi su gotovi i negativni su. Građani nemaju razloga za strah - navodi izvor "Avaza".

Deca koja su se vratila sa ekskurzije imaju temperaturu

 

Izetbegović je navela da ih brine grupa dece iz OŠ "Grbavica 2" koja su došla sa ekskurzije iz Milana.

- Ne znamo čemu su bila izložena i gde su se kretali. Znamo samo da imaju povišenu temperaturu. Ono što je čudno jeste to da su deca upućena na ekskurziju, mi na KCUS-u smo odgodili sva putovanja jer ne želimo da se naši zaposleni kreću u grupama ljudi gde se može preneti virus. Obustavljamo i godišnje odmore, jer situacija dobija dimenzije vanrednog stanja. Sve priče i gluposti koji kruže da ne postoji izolacija. Izolatocija nije obaveza KCUS-a, nego Zavoda i kantonalnog ministarstva - dodala je Izetbegović.

Zasedao krizni štab

 

Inače, u Sarajevu je danas ponovo zasedao Krizni štab Kantona.

Kako je rekla Aida Pilav, direktorka Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i šefica Kriznog štaba, svaki dan stižu nove informacije.

- Svaki dan stvari se menjaju, i dalje dajemo preporuke. Još više su pojačane mere nadzora i na graničnim prelazima. Osim osoba koje dolaze iz Kine, ove mere se odnose i na osobe iz Južne Koreje, Irana i Italije - rekla je Pilav.

Kako je pojasnila, svi pacijenti sa simptomima ostaju u kućnoj izolaciji najmanje 14 dana. To znači da ne izlaze iz stanova, ali da ostaju u stalnom telefonskom kontaktu s lekarima. Po potrebi lekar dolazi na lice mesta.

- Dakle, nema potrebe da izlaze iz kućnih prostorija i borave u domovima zdravlja ili bolnicama, gde bi još više bili izloženi riziku - rekla je Pilav.

Podsetimo, ranije danas je potvrđeno da je virus stigao u Hrvatsku.

Virus je dijagnostifikovan kod mlađeg muškarca koji je hospitalizovan u Zagrebu. U Rijeci se jedan čovek nalazi u izolaciji. Reč je o radniku koji je nedavno došao iz Italije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA