Mostarci "spalili" ambasadorku na lomači. Kažu, nije to ništa, goreo je i premijer

Organizatori ističu da tradiciju karnevala i spaljivanja na lomači lika osobe koja se proglasi krivom za svako zlo tokom godine

  • 1
Lomača

Printskrin: Youtube/Klix

Na završnoj svečanosti ovogodišnjeg karnevala u Mostaru večeras je spaljena lutka s likom Martine Mlinarević Sopta, književnice i ambasadorke Bosne i Hercegovine u Češkoj.

Organizacioni odbor Karnevala u mostarskom naselju Centar 2, pre spaljivanja lutke je obrazložio da je glavni krivac za ovogodišnje nedaće optužena "Bukaču Huzurpator", koja asocira na lik Martine Mlinarević, prenosi Klix.

Predsednik Karnevala u mostarskom naselju Centar 2 Božidar Puljić naglašava da ovo nije spaljivanje lika i dela Martine Mlinarević kao osobe, nego kao pojave koja je vezana za nju.

- To je odlučilo veće karnevalskog udruženja Centar 2, a inače to je praktično inicijalna ideja Univerziteta u Banjaluci, Univerziteta u Sarajevu i Sveučilišta u Mostaru, koji su prvi osudili čin njenog postavljanja za ambasadorku, pored toga što nema fakultetsku diplomu. Mi smo to kasnije uobličili u ovaj lik, koji je sadržan u njena dva dela Bukača i Huzur. Dakle Bukača Huzurpator - pojasnio je Puljić.

Organizatori ističu da tradiciju karnevala i spaljivanja na lomači lika osobe koja se proglasi krivom za svako zlo tokom godine, navedeno udruženje neguje već 20 godina u Mostaru i na satiričan način govori o problemima u društvu.

- Mi smo do sada spalili i lik gradonačelnika i predsednika vlade i brojne druge likove u satiričnoj formi, ali nikada nikoga kako osobu, nego pojavu koja se veže za nju - pojasnio je Puljić.

Inače, na lomači u ovom mostarskom naselju do sada su spaljeni: "Buljo Šešbešlić", "Medi Plišbraun", "Bjerko Pilijanović", "Vladin Blećo", gospođica Gradska Većnica, "Eurokrem Obabuš", "Ćiro Morić", "Marko Franko Švicarac", "Uhljeb Budžetić", "Lipe Blesić", "Akciza Nalitrić" i drugi.

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić lane je bio glavna tema i inspiracija građanima u Čapljini i Ljubuškom na tzv. maškarama. U Čapljini je tako spaljena lutka s njegovim likom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predator

    25. februar 2020 | 23:18

    Okultan i glup običaj čist satanizam paliti nečiji lik lutku sliku to potiče od domorodaca i njihove vudu magije što je opasnije od vlaške, ljudi to ne razumiju misle a gluposti a nije istina a lažu nas a ne postoji to. Sve to stoji ali ipak postoji negativna energija koja se lako priziva a teško tera od sebe!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA