U Crnu Goru stiže oko 400 radnika iz Kine: Na snazi će biti posebne mere?

Kineska kompanija CRBC nije uvažila sve preporuke Instituta za javno zdravlje i odložila povratak radnika sa trase auto-puta do aprila

  • 1
Italija, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Oko 400 radnika stiže iz Kine na gradilište auto-puta jer kompanija CRBC nije ispoštovala sve preporuke Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) i odložila dolazak tih građevinaca, kako bi se sprečio eventualni uvoz korona virusa.

Crnogorske zdravstvene vlasti su na konferenciji za medije krajem januara obavestile javnost da je sa CRBC dogovoreno da skoro 800 kineskih radnika, koji su u trenutku izbijanja epidemiji bili u Kini, odloži dolazak u Crnu Goru bar do aprila. Iz IJZ su 21. februara obavestili Ministarstvo zdravlja o novim okolnostima.

- Imajući u vidu epidemiološku situaciju i činjenicu da kompanija CRBC nije mogla da ispuni preporuke IJZ da odloži dolazak radnika iz Kine, niti da nađe zamensku radnu snagu u regionu, na osnovu Zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti, Institut predlaže Ministarstvu donošenje odluke o uvođenju mera pooštrenog zdravstvenog nadzora nad putnicima u međunarodnom saobraćaju - povratnicima iz područja pogođenih infekcijom novim korona virusom - navodi se u dokumentu koji je potpisao čelnik IJZ Boban Mugoša.

korona virus, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Istog dana Ministarstvo je nadležnim institucijama dostavilo Odluku o sprovođenju zdravstvenog nadzora i mera za sprečavanja unošenja zaraznih bolesti u zemlju i njihovog prenošenja u druge zemlje, koju su doneli na predlog IJZ...

Iz IJZ juče su “Vijestima” saopštili da je kineski CRBC najpre uvažio stavove te zdravstvene institucije time što je “raskinuo ugovor sa kompanijom podizvođačem iz provincije Hubei, koja se smatra žarištem koronavirusa u Kini. Na ovaj način, izbegli smo povratak radnika iz ove provincije”.

- Takođe, uvažene su preporuke Instituta da se povratak radnika odgodi do popravljanja epidemiološke situacije. S obzirom na to da se poslednje sedmice u Kini bilježi pad obolevanja (broj novoobolelih u Kini u poslednja 24 časa je skoro 4 puta manji nego na vrhuncu obolevanja), kao i da je porast evidentan u državama na drugim kontinentima - dogovoreno je da se eventualni dolazak ključnog osoblja kompanije CRBC može odobriti, ali pod određenim uslovima i pooštrenom pozornošću, koja je u skladu sa opredeljenjem Vlade da je zdravje građana prioritet, kao i sa preporukama SZO i drugih javnozdravstvenih autoriteta i koja će osigurati najveći mogući stepen zaštite zdravlja stanovništva Crne Gore i drugih radnika na gradilištu - odgovorili su iz IJZ.

Ograničiće kretanje radnicima?

 

U dokumentu IJZ od 21. februara piše da bi mere podrazumevale ograničavanje kretanja u sklopu fizički odvojenih prostora unutar kampova za smeštaj radnika.

- ...Privođenje nameni jednog od kampova na trasi auto-puta za sprovođenje pooštrenog nadzora nad većim brojem osoba, adekvatnu pripremu kompanije CRBC za obuku zaposlenih, komunikaciju rizika, manje radove u drugim kampovima i nabavku opreme i materijala potrebnih za eventualno masovno obolevanje među radnicima... - preporuke su Instituta.

Na konferenciji za medije u januaru, povodom novog koronavirusa, Mugoša je kazao da je većina radnika iz Kine iz najpogođenije oblasti Hubei i da se njih skoro 800 do daljeg neće vraćati u Crnu Goru. Upitan koji je to vremenski period, rekao je da se sigurno neće vraćati narednih mesec do mesec i po dana. Međutim, Ministarstvo zdravlja je gotovo istovremeno na Tviteru objavilo da je “na sastanku Mugoše i predstavnika CRBC dogovoreno da se radnici ne vraćaju minimum do aprila”.

U tom trenutku, u Kini je bilo skoro 800 radnika, a 393 u Crnoj Gori.

Na konferenciji održanoj pre dva dana, Mugoša je rekao da se iz Kine vratilo desetak radnika i da se očekuje još 400 koji nisu iz oblasti Hubei, najpogođenije virusom.

Iz IJZ su juče ponovili da će oni biti dve sedmice u izolaciji u Kini, te da će po dolasku u Crnu Goru morati da pokažu izveštaj o zdravstvenom stanju, nakon čega će ponovo ovde biti pod nadzorom 14 dana čime će se verovatnoća za prenošenja virusa smanjiti.

- Trenutno epidemiološka dešavanja i procena rizika ukazuju da mnogo značajniju i neposredniju opasnost po zdravlje stanovništva predstavljaju neka druga žarišta, a ne Kina. Samim tim sve buduće mere će se prilagođavati razvoju epidemiološke situacije i u skladu sa dostupnim podacima - objasnili su iz IJZ.

Iz kineskog CRBC juče nisu odgovorili “Vijestima” šta se promenilo u komunikaciji sa crnogorskim Institutom. Nisu odgovorili ni na pitanje da li su crnogorske vlasti tražile odlaganje dolaska kineskih radnika i angažovanje građevinaca iz regiona i zašto firma nije ispoštovala sve preporuke Instituta za javno zdravlje.

Video: Potresne slike od Italije do Južne Koreje: Korona virus ne jenjava, situacija sve gora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA