≫ 

Crnogorci traže od SPC da plati porez, ali još nije utvrđeno o kom iznosu je reč

Crnogorski poreznici nedavno su saopštili da je poreski dug na kraju 2010. godine za 38 prijavljenih sveštenika Mitropolije crnogorsko primorske iznosio više od 300.000 evra

  • 10

Mitropolija crnogorsko primorska kaže da će izmiriti poreske obaveze na ime doprinosa za PIO za svoje parohijsko sveštenstvo u Crnoj Gori, ali da je neophodno da Poreska uprava pre toga utvrdi i donese rešenja o dugu, dok s druge strane, crnogorski poreznici odgovaraju da je dužnost Mitropolije da im prvo dostavi prijavu za registraciju sveštenika koji imaju akt o postavljenju, a na osnovu koje će oni zatim odrediti poreski dug.

U Poreskoj upravi Crne Gore kažu za Tanjug da Mitropolija mora da dostavi prijave ne samo za sveštenike, već i za verske službenike, monahe i monahinje i da će tada izvršiti tačno poresko zaduženje koje, kažu, Mitropolija treba da izmiri.

Na osnovu JPR obrasca, Poreska uprava na kvartalnoj osnovi vrši zaduživanje poreske obaveze po osnovu doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje i zdravstveno osiguranje, koju je verska zajednica dužna da izmiruje za svoje sveštenike, kažu za Tanjug u Poreskoj upravi Crne Gore.

- Upravo zbog toga Mitropolija crnogorsko-primorska izdvojena je kao zajednica sa najnižim stepenom poštovanja poreskih propisa, imajući u vidu da ista jedina od svih posluje u sivoj zoni zbog činjenice da već više od 9 godina nije ažurirala registracione podatke za svoje sveštenike, zbog čega je Poreska uprava bila onemogućena da izvrši tačan i precizan obračun poreskih obaveza, te se ne može dovoditi u istu ravan sa zajednicama koje su svoje obaveze prijavile državi - navode u Poreskoj upravi CG.

Crnogorski poreznici nedavno su saopštili da je poreski dug na kraju 2010. godine za 38 prijavljenih sveštenika Mitropolije crnogorsko primorske iznosio više od 300.000 evra i da već devet godina nije predata nijedna prijava za zaduženje i procenili, obzirom da ne mogu da utvrde tačan poreski dug ove verske organizacije, da mogu samo govoriti o proceni da je taj dug, u stvari, višemilionski.

Crkva će platiti dugovanja

Protojerej-stavrofor Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko primorske rekao je ranije Tanjugu da će crkva platiti dug za poreze i doprinose sveštenstva, ali da Poreska uprava najpre mora da ga utvrdi. Džomić kaže da se poreske obaveze na ime doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje odnose samo na parohijske sveštenike, i da vlast u Crnoj Gori kroz ideološku dioptriju ne razlikuje monaštvo od sveštenstva.

- Zakonska regulativa je loša u tom delu, jer je nova Crna Gora ukinula dotacije u tom pogledu za sveštena lica i verske službenike crkava i verskih zajednica. Sveštenička služba je, mimo svake logike, svrstana u ''samostalne delatnosti'' - rekao je Džomić.

Poreska uprava Crne Gore, kaže on, uopšte nema "softersku mogućnost" da obračunava poreske obaveze u tom pogledu i tu je, smatra on, nastao problem ne samo za Mitropoliju crnogorsko primorsku nego i za ostale crkve i verske zajednice.

- I sada bi da svoju grešku isporuče samo Mitropoliji - ukazuje Džomić.

Objašnjava da se uplate inače mogu vršiti samo na lični matični broj sveštenika, a da Poreska uprava Crne Gore, kaže, protivno Pravilniku, zadužuje Mitropoliju.

Nema pravosnažnih rešenja

Mitropolija je, dodaje on, utvrdila slučajeve da Poreska uprava za starije sveštenike, koji su odavno u penziji, vode kao dug Mitropolije.

- Poreski dug će biti izmiren, ali je neophodno da ga Poreska uprava prvo utvrdi i donese rešenja. U ovom trenutku taj dug ne postoji, jer nema pravosnažnih rešenja - rekao je Džomić.

Smatra da takvo činjenično stanje ipak Poresku upravu Crne Gore nije omelo da u okviru, kako je rekao, opšte hajke protiv Crkve zbog litija, u javnost iznose nerealne procene o dugovanju, a kako bi se stvarao utisak, kaže Džomić, da je Crkva nekakav "subjekat sa crne liste".

- Svi su prepoznali nameru i cilj takvih zloupotreba. Porez se ne naplaćuje preko medija, nego u propisanom postupku. Nismo mi krivi što Poreska uprava godinama nije radila svoj posao - ukazuje Džomić.

U Poreskoj upravi Crne Gore navode da će u postupku inspekcijskog nadzora biti utvrđene sve činjenice relevantne za proveru regularnosti obračuna, prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza Mitropolije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miro

    26. februar 2020 | 15:04

    Koliko ce da plati Milov partijski svestenik Raspop Mihajlo Miras Dadajic Srbin iz republike Srpske to jest jadjo jedan

  • CG

    26. februar 2020 | 15:12

    I treba da plate porez..

  • Jovana

    26. februar 2020 | 15:59

    Jel ce pisati peticiju crnogorci? Ne treba im vise od jednog lista papira da stanu sva imena ..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA