≫ 

Ispovest blizanaca koji su prvi oboleli od korona virusa u Hrvatskoj: Zajedno su u karantinu

Jedan od braće bio je sa devojkom u Milanu, a po povratku kući dobio je prve simptome. Ubrzo je i njegov brat blizanac oboleo

  • 0
Zagreb, Hrvatska, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Blizanci koji su prvi u Hrvatskoj oboleli od korona virusa odlučili su da podele svoju priču kako bi umirili javnost i otklonili dezinformacije koje se pojavljuju poslednjih dana, piše Jutarnji.hr.

Braća se nalaze u karantinu u Klinici za infektivne bolesti dr Fran Mihaljević u Zagrebu. Na razgovor su pristali uz uslov da se ne objavi njihov identitet, kako bi poručili da se dobro osećaju i da panika o kojoj čitaju iz svoje bolesničke sobe zaista nije potrebna.

Do pre nekoliko sati svaki od njih bio je u svojoj sobi, ali sada su zajedno i vreme prekraćuju čitanjem vesti, koje se tiču uglavnom koronavirusa.

- Prvo da razrešimo misteriju ko je bio u Milanu. Tačna informacija je da smo na putu od srede 19., do petka 21. februara u Milanu bili moja devojka i ja. Dakle, nije bio moj brat niti iko od prijatelja. Na put smo išli autobusom i isto smo se tako vratili - kaže blizanac, koji je prvi u Hrvatskoj oboleo od koronavirusa, za Jutarnji.hr.

Kada su krenuli na put, a i kada su se vratili, još nije bilo govora o tome da bi Milano bio neka destinacija u kojoj bi se mogli zaraziti, jer da je tako, kaže, sigurno ne bi otišli.

- U Milanu smo bili turistički, a na utakmici Lige šampiona bio sam sam, bez devojke. U petak smo u Zagreb stigli oko 7.50 ujutro, tako da sam otišao direktno na posao. Osećao sam se uobičajeno i nisam imao nikakve znakove bolesti - kaže.

Probudio se s temperaturom

 

Vikend je bio uobičajen, uglavnom je bio kod kuće, gde stanuje s majkom i bratom blizancem.

- Nije mi na kraj pameti bilo da bih mogao da se zarazim. Čak i kad sam se vratio, i kada je počelo da se govori o širenju koronavirusa u Italiji, nisam mislio da bih mogao da budem zaražen. Budimo realni, ko bi za sebe pomislio da je baš on taj prvi u zemlji koji će dobiti virus koji je globalna tema skoro dva meseca - kaže.

Stigao je ponedeljak, dan kada su je trebalo da oba brata odu na posao. Jedan radi od sedam, a drugi ima klizno radno vreme, tako da ustaje sat kasnije.

- Otišao sam na posao u ponedeljak, kao i svaki dan. U kancelariji je bilo oko sedam kolega. Bio je to sasvim običan dan. Oko 12 sati brat mi je poslao poruku kako se probudio s temperaturom 37,6 pa da nije otišao na posao - kaže drugi brat.

Na prvu nisu na to uopšte reagovali, kao da je obična temperatura u pitanju. Međutim, majka se zabrinula i počela da povezuje temperaturu s putovanjem na kojem je bio. Odlučili su da se jave doktorki, koja je rekla kako bi bilo dobro da nazovu Infektivnu bolnicu.

- Kad mi je završio radni dan krenuo sam kući. Mama mi je javila da će po brata doći sanitet. Zapravo sam došao tačno u tom trenu - kaže.

Izgledalo je "černobiljski"

 

Izgledalo je pomalo černobiljski, smeju se braća.

- Sanitetsko vozilo, ljudi odeveni od glave do pete, tako da im se jedva oči vide. Pod merama sigurnosti stigao je u Infektivnu. Tu je počela procedura. Upitnik gde sam bio, merenje temperature, vađenje krvi, bris nosa i usta, EKG, rendgen pluća i srca, i za kraj - izolacija do nalaza - kaže i dodaje kako mu nije bilo svejedno.

Iako su nalaze očekivali tokom večeri, oni nisu stigli. Brat je čekao kako bi znao hoće li ujutro na posao ili ne. Kako ni u utorak ujutro, kada je trebalo da krene na posao, nije bilo nalaza, odlučio je da ne ode iz predostrožnosti.

Zagreb, Hrvatska, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

- Ispostavilo se da sam dobro odlučio - kaže, a brat dodaje kako su mu nalaze javili telefonom.

Naime, karantin je ozbiljan. Soba u kojoj boravi zaključana je i gotovo nko ne ulazi. Sam meri temperaturu, nivo kiseonika u krvi i otkucaje, a osim toga, videonadzorom je pokriven 24 sata. S lekarima razgovara preko interfona ili telefonom. Što se samog zdravstvenog stanja tiče, osim temperature koja nije prelazila 38 stepeni Celzijusovih, nema druge simptome i dobro se oseća.

- E, onda je došlo poslepodne. Brat u bolnici, a ja počinjem čudno da se osećam. Toplomer, temperatura 37,4. Procedura opet ista. Sanitetsko vozilo, samo ovaj put drugi blizanac na putu za Infektivnu - kaže i dodaje kako je njemu već nakon brata bilo jasno o čemu se radi.

Ista procedura za drugog brata

 

Proceduru je prošao istu kao i brat. Naravno, i jedan i drugi morali su reći tačne rute kretanja, sve kontakte koje su ostvarili, koliko su trajali, a dali su i sva imena osoba s kojima su se susreli.

- Ja, za razliku od brata, osećam malo bolove u mišićima i zglobovima, ali ništa strašno. Temperatura mi je bila maksimalno 38, ali celo vreme je zapravo oko 37 - govori on.

Kao što znamo, i njegovi nalazi bili su pozitivni na koronavirus, tako da su u sredu u poslepodnevnim satima odlučili braću staviti zajedno u sobu.

- Nemamo televizor, ali imamo telefone, tako da ćemo izdržati. Nismo sami pa je lakše - govore i objašnjavaju model zaštite kad je hrana u pitanju.

Osoblje koje je u zaštitnim odelima otključa sobu, ostavi hranu i udalji se. Oni uzimaju hranu, opet ih zaključaju.

koronavirus, korona virus

Foto: Tanjug/AP

Pribor je od plastike tako da ne moraju da ga vraćaju nego se odbacuje u posebne kante za smeće.

- Iako je novi virus u pitanju, ako sve bude u redu, a prema svemu sudeći hoće, mi bismo mogli biti otpušteni za pet ili šest dana - govore.

Tretmanom u bolnici su prezadovoljni. Kažu kako vide da su preduzete sve mere zaštite i kako svi tamo rade s maksimalnom ljubavi i pažnjom. Osim nadležnih lekara, kontaktira ih i direktorka, zbog čega zahvaljuju svima u bolnici, ali i prijateljima i kolegama na porukama podrške.

- Jedino što još želim reći jeste to da osećam nelagodu zbog toga što sam doneo koronavirus u Hrvatsku. Verujte mi, da sam znao, ne bih otišao na put. Odgovorno tvrdim da u vreme mog boravka u Severnoj Italiji nije bio zabeležen ni jedan slučaj koronavirusa. Panika se proširila u petak uveče, kad sam se već vratio u Hrvatsku - zaključio je prvi oboleli od koronavirusa u Hrvatskoj.

Video: Koronavirus stigao u Hrvatsku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA