≫ 

Do danas pronađeni ostaci četiri žrtve: 27 godina od otmice voza u Štrpcima

U Bijelom Polju, u februaru 2016. postavljen je spomenik u obliku muslimanskog nadgrobnog spomenika posvećen žrtvama ove otmice

  • 1

Danas se navršava 27 godina od otmice u Štrpcima 1993, kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića, u mestu Štrpci oteli grupu putnika iz voza 671 na relaciji Beograd-Bar.

Oteto je 18 Bošnjaka i jedan Hrvat, koji su potom likvidirani. Većina ubijenih su bili državljani SR Jugoslavije, uglavnom iz Priboja, Prijepolja, Beograda i Podgorice. Među njima je bilo i državljana Bosne i Hercegovine.

Iako je nekoliko direktnih izvršilaca osuđeno, još se ne znaju imena onih koji su naredili i organizovali ovaj zločin. U Prijepolju, pored starog mosta na Limu, 2009 je otkriveno spomen obeležje žrtvama otmice. Na belom mermernom kamenu u obliku tradicionalnog muslimanskog nadgrobnog spomenika "nišana" ispisana je poruka: "Ko u ovoj zemlji zaboravi 27. februar 1993. i stanicu Štrpci odustao je od budućnosti."

U Bijelom Polju, u februaru 2016. postavljen je spomenik u obliku muslimanskog nadgrobnog spomenika posvećen žrtvama ove otmice. Za taj zločin do sada su pravnosnažno osuđeni Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić.

Apelacioni sud u Beogradu odbacio je u oktobru 2017. optužnicu Tužilaštva za ratne zločine protiv pet bivših pripadnika Vojske Republike Srpske zbog mučenja i ubistava 20 putnika iz tog voza.

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu potvrdilo je početkom maja 2017. optužnicu za Štrpce, koju je prethodno u više navrata vraćao na dopunu istrage ili ispravku tužilaštvu.

Pronađeni ostaci četiri žrtve

Optužnica je podignuta protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Ðekić zbog sumnje da su, kao saizvršioci, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestima Štrpci, Prelovo i Mušići u Bosni i Hercegovini.

Oni su optuženi da su učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar. Nakon što su zaustavili voz u stanici Štrpce, otete putnike odveli su u školu u mestu Prelovo, gde su ih opljačkali i tukli. Potom su ih odveli do napuštene kuće blizu obale reke Drine, gde su ih ubili hicima iz vatrenog oružja, a njihova tela potom bacili u Drinu.

Kako je ranije saopštilo Tužilaštvo za ratne zločine, oni se terete da su pod komandom Milana Lukića, u sastavu Vojske Republike Srpske, zajedno s pripadnicima formacije "Osvetnici", Višegradske brigade i drugim pripadnici VRS-a i osuđenim Nebojšom Ranisavljevićem, nečovečno postupali, mučili i učestvovali u ubistavima civila nesrpske nacionalnosti.

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci četiri žrtve.

Telo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine, dok se za ostalim žrtvama i dalje traga.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    27. februar 2020 | 16:08

    A,sta mi imamo sa tim to se nije desilo kod nas,nego u BiH,njih su "oteli" drzavljani druge drzave,ujedno oteti su samo pojedini iz tog voza znaci nije postojala namera ubijanja svih vec samo onih ciji su rodjaci na vikend turama po R.S cinili krvave izlete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA