I večeras litije širom Crne Gore: "Ovo više nije Crna nego Sveta Gora"

Posle molebana u crkvi svetih apostola Petra i Pavla ulicama Bijelog Polja je krenula litija, do crkve svetog Nikolaja u Nikoljcu

  • 12
Litije Crna Gora Printscreen/Tanjug.rs

U gradovima širom Crne Gore i večeras se održavaju molebani i litije u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti.

Litije se od Božića organizuju dva puta nedeljno, četvrtkom i nedeljom.

Građani su se okupili u Beranama, Plužanama, Bijelog Polja, Bara, pišu Vijesti.

Mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije doputovao je večeras u posetu Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, a pred Sabornim hramom Hristovog Vaskrsenja u Podgorici dočekali su ga sveštenstvo, monaštvo i  narod.

On sa mitropolitom Amfilohijem učestvuje u večerašnjoj litiji, kojom se vernici protive usvajanju Zakona o slobodi veroispovesti.

Bijelo Polje

Posle molebana u crkvi svetih apostola Petra i Pavla ulicama Bijelog Polja je krenula litija, do crkve svetog Nikolaja u Nikoljcu.

Govoreći pred građanima ispred ckrve svetih apostola Petra i Pavla protojerej Nikola Skopljak rekao je da je Bog stvarajući ovaj svet, i dajući mu sve lepote, na kraju kao najsavršenije biće i krunu svoga stvaranja stvorio čoveka.

On je rekao da se ovih dana celim svetom širi divna poruka iz Crne Gore “ne damo svetinje”, i ona više nije Crna nego Sveta Gora.

- Zato što više 200.000 izabranog naroda božijeg izlazi na ulice, da se ispune reči svetog vladike Nikolaja da “ovaj hram, ovu zemlju obože, umnože i slože”. I zaista danas to radi Sveta Crna Gora, i divna je poruka koju ovaj narod božiji šalje celom svetu - rekao je on.

On je istakao da su oni koji šetaju gospoda, jer imaju Gospoda u sebi, i obrazovani, jer znaju da čuvaju svoj obraz, oblikovan po liku božijem.

- Današnja vlast i njeni vladari nazivaju se gospodom, obrazovanim ljudima, ali gospoda ste vi sabrani ovde, jer nosite Gospoda u sebi , a obrazovani ste jer imate obraza jer ne date ono što su sazidali ovde vaši preci i ono što ćete vi ostaviti vašim potomcima - rekao je o. Nikola.

Plužani

Nakon molebana koji je služen u crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Plužinama, Pivljani su prošli ulicama grada, a litiju je predvodilo lokalno sveštenstvo i monaštvo, kao i iguman Pivskog manastira Jeftimije i plužinski paroh, jerej Miroslav Mihailović koji se zahvalio narodu što skoro dva meseca u molitvenom hodu, na miran i dostojanstven način pokazuje kako se brane svetinje.

Berane

Nakon što je u beranskom manastiru Đurđevi stupovi odslužen moleban, iz ovog manastira je poslata poruka da se odbranom svetinja brani Crna Gora.

Okupljenim građanima pozdrave sa Kosova preneo je sveštenik Ilarion, koji je kazao da se "Kosovo danas brani u Crnoj Gori".

Video: Hiljade vernika prošetalo Pljevljima i Nikšićem u kilometarskim litijama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    27. februar 2020 | 20:26

    Poštovanje i svaka čast vernom narodu i sveštenstvu u Crnoj Gori!

  • Mića

    27. februar 2020 | 20:35

    Ne znam zašta popovi i druga sveštena lica izvan CG isto ne pokrenu litije.Od Srbije,Metohije do B.Luke,Knina,Vukovara,Čikaga,Australiju, Kanadu i po celom svetu gde Srbi žive i gde jesu,da se zna i da nas ima.

  • Predator

    27. februar 2020 | 20:38

    Podrška za srbe u crnoj gori iz srbije od crne gore!!! Ja sam srbija od jugoslavije (ne titive)!!! Ja sam srbija od crne gore!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA