≫ 

Prvi pacijent iz Zagreba otkrio kako je u karantinu: Postao sam prva “anonimna poznata ličnost"

Iako sama reč karantin u mnogima odmah izazove neugodan osećaj, blizanac kog hrvatsko zdravstvo tretira kao “prvog pacijenta” ni na trenutak nije bio potišten ili nervozan.

  • 0
Zagreb, Hrvatska, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Braća iz Zagreba koji su prvi oboleli od korona virusa u toj zemlji kažu da ih zovu svi i dodaju da nije ništa strašno, te da ne treba paničiti.

Oni su se "Večernjem listu" javili iz karantena u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Iako sama reč karantin u mnogima odmah izazove neugodan osećaj, blizanac kog hrvatsko zdravstvo tretira kao “prvog pacijenta” ni na trenutak nije bio potišten ili nervozan.

Romantičan vikend, ali...

Kažu, romantičan vikend u Milanu, a devojka mu nije obolela. Nešto sigurno ne radi dobro – smeje se jedan od braće koji je rekao i da su i on i “cimer mu iz sobe” na “radnoj temperaturi”. Znači to da se osećaju, kaže, odlično, odnosno da mere uglavnom između 37,3 i 37,6 stepeni.

S obzirom na to da im više ne vade krv ili rade uopšte bilo kakve druge pretrage, preko dana im u sobu uđe tek jedna lekarka koja im, kako objašnjavaju, služi kao neka moralna podrška.

To je valjda da budemo u kontaktu s nekom živom osobom, ona dođe obučena, naravno, od glave do pete u ono svoje odelo i onda malo razgovaramo, pita nas kako se osećamo, nedostaje li nam nešto i ono meni posebno drago: “Što ima novo?” – uz smešak pojašnjava jedan od braće.

U bolnici se svih procedura drže striktno, što uključuje i dostavu hrane, koju im osoblje ostavlja ispred vrata, koja momci otvaraju na tek nekoliko sekundi kako bi uzeli ručak te ga pojeli iz plastičnih tanjira za jednokratnu upotrebu.

U početku se predviđalo da će u karantinu provesti sedam ili osam dana, a možda će biti i više, zavisi od njihovog stanja.

– A joj... nisam išao ovamo misleći da ću ostati, nego samo da me testiraju za svaki slučaj i nakon pola sata puste kući, ko bi pomislio da ću baš ja biti ta prva osoba u Hrvatskoj zaražena koronom – govori i šaljivo dodaje kako je u samo dva dana praktično postao prva “anonimna poznata ličnost” jer mu mobilni svako malo zvoni, a desetine prijatelja i poznanika obasipaju ga porukama...

Ipak, najčešće je “na vezi” s majkom s kojom se čuje barem dvadesetak puta na dan. Objašnjava kako je razlog tome sigurno i, osim roditeljske brige, taj što mu se i majka nalazi u dvonedeljnioj samoizolaciji s kojom je započela nakon što je potvrđeno da su joj sinovi pozitivni na koronavirus.

Komšije pomažu

Njihova majka rado je odgovorila na sva pitanja. Nju nisu još testirali na korona virus.

Nisu, nisu jer je protokolom propisano da osoba koja nema nikakvih simptoma ne treba na testiranje. U samoizolaciji sam, a ne izlazim ni na balkon da ne preplašim susede koji mi, zaista to moram napomenuti, jako pomažu u ovoj situaciji.

Kako sam praktički zarobljena u kući sama s našim mačkom Zlatkom, svakodnevno mi pred vrata donose i ostavljaju hranu i sve druge potrepštine koje su mi potrebne.

Najveća kriza do sada dogodila se kada je Zlatko ostao bez hrane, ali brzo je u pomoć stigao jedan od suseda i donio mu nekoliko konzervi – kaže nam majka blizanaca koja, nakon što je na svojoj deci prepoznala simptome korone, na posao nije išla jer, govori, i inače je pažljiva i osetljiva na zdravlje pa je odlučila da ostane kod kuće.

Video: Potresne slike od Italije do Južne Koreje: Korona virus ne jenjava, situacija sve gora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA