≫ 

Kako funkcioniše učenje od kuće kod komšija: Srbija testira sistem za nastavu na daljinu

Premijerka Ana Brnabić kaže da je u toku testiranje sistema za nastavu od kuće

  • 20
E learning, ucenje na daljinu, onlajn ucenje

Foto: Shutterstock

Mnoge države regiona i sveta zatvorile su škole zbog korona virusa. Vlast u Srbiji još testira projekat učenja na daljinu. Šta će se, međutim, dešavati ako dođe do zatvaranja obrazovnih institucija u Srbiji? Kako bi izgledalo učenje na daljinu, učenje od kuće, digitalna učionica, kako se sve zovu ovakvi oblici nastave?

Premijerka Ana Brnabić kaže da je u toku testiranje sistema za nastavu od kuće, ukoliko u jednom trenutku struka bude rekla da škole treba da se zatvore zbog novog korona virusa. Ona je rekla da je u petak ujutru imala sastanak sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem i njegovim timom. Na sastanku je bilo reči o tome da se krene u testiranje sistema za učenje na daljinu i otklone eventualne smetnje.

- Mi od 2017. godine radimo na uvođenju digitalnih nastavnih sadržaja, digitalnih udžbenika i učionica u sve škole u Srbiji. Krenućemo u testiranje da vidimo kako sistem funkcioniše i da otklonimo sve eventualne smetnje - rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da je važno da sistem bude spreman, ukoliko struka kaže da treba da se zatvore škole, da se nastava nastavi putem digitalnih nastavnih sadržaja.

Učenje na daljinu u Hrvatskoj 

 

Neke države su se, međutim, odlučile za pristupačniji sitem. Hrvatska, na primer, od ponedeljka uvodi nastavu za učenike osnovnih škola preko televizije. Nastavni program biće emitovan na Trećem kanalu HRT-a.

– U skladu sa odlukom Vlade Republike Hrvatske, Hrvatska radiotelevizija (HRT) u saradnji s Ministarstvom nauke i obrazovanja će sudelovati u sprovođenju nastavnog programa i izvođenju nastave na daljinu – saopštio je HRT.

Tako će od ponedeljka, 16. marta u 8 sati na Trećem programu HRT-a krenuti emisija nastavnog programa "Škola na Trećem".

Nastava će pratiti programe nastavnih predmeta u nižim razredima osnovne škole, a koristiće se otvoreni obrazovni materijali, materijali obrazovnog i školskog programa HRT-a, kao i materijali izrađeni posebno za tu priliku.

Slovenija

 

I Slovenija će od ponedeljka da zatvori sve obrazovne institucije. Prema podacima Ministarstva obrazovanja Slovenije, više od 260.000 dece će morati da ostane kod kuće.

Ministar obrazovanja Jernej Pikalo rekao je da se razgovara o mogućnostima učenja na daljinu sa javnim servisom RTV Slovenija, internet provajderom za javne institucije Arnes i drugima.

BiH

 

U osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo u narednih 15 dana redovna nastava će biti zamenjena onlajnom. Ova nastava će se tretirati kao redovna i neće biti nadoknade časova.

Produženi boravak u osnovnim školama nastaviće da se odvija, ali uz pojačane higijenske mere, a sve vannastavne aktivnosti se obustavljaju.

Učionica, prazna učionica

Foto: Tanjug/AP

Crna Gora

 

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio da je od Ministarstva prosvete zatražio da pripremi plan objavljivanja nastavno-obrazovnih sadržaja putem štampe, elektronskih medija i drugih kanala komunikacije za vreme trajanja obustave nastave.

On je to objavio na svom Tviteru, navodeći da je odluka o obustavi nastave doneta u interesu očuvanja zdravlja učenika i zaposlenih u prosveti, njihovih porodica i svih građana.

- Želimo da naši učenici i u ovoj situaciji budu usmereni na nastavak školovanja. Ovo nije zamena za redovnu nastavu, niti će biti predmet ocenjivanja po povratku u školske klupe. Cilj je održavanje kontinuiteta obrazovnog programa u mogućoj meri - rekao je Marković.

On je najavio i da će pozvati i medije da u partnerstvu sa Vladom olakšaju prenošenje nastavnih sadržaja i da ih učine dostupnim učenicima.

Inače, nastava na Univerzitetu Crne Gore obustavlja se na 15 dana počev od ponedeljka, 16. marta. Obavezuju se dekani organizacionih jedinica da za vreme trajanja privremenih mera obezbede minimum procesa rada, vodeći računa da se rizik od obolevanja zaposlenih od navedenog virusa svede na najmanju moguću meru.

Rešenje u Moskvi

 

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin objavio je na svom veb sajtu da će od ponedeljka roditelji samostalno odlučivati da li će njihova deca ići u školu.

- Ova mera će biti na snazi do daljeg - napisao je gradonačelnik ruske prestonice.

Sobjanjin je potvrdio da je u Rusiji, do juče, registrovano 45 slučajeva korona virusa, od toga 24 u Moskvi.

Video: Kandžom do toalet-papira: Našao način da smiri paniku zbog korona virusa

(J. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sto

    14. mart 2020 | 13:44

    Ostavite kopetentne ljude da rade svoj posao, a vi vodite racuna o licnoj higijeni.

  • YYY

    14. mart 2020 | 15:23

    A kako cemo mi kada svaka skola ima svoj program ucenja i svaki ucitelj svog izdavaca knjiga: Klet, Zavod za udzbenike...

  • Al 011

    14. mart 2020 | 13:47

    Što cela Evropa zatvara škole? Pa neka pozovu gospodina Kona da im objasni i rešili su problem. Zašto tolika panika u celoj Evropi i Americi? Vidite kako je prosto kod nas?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA