Zagreb je danas bio najzagađeniji grad na svetu

Kvalitet vazduha veoma je bio loš i u Osijeku, Zoljanu kraj Našica, Sisku i Kopačkom Ritu

  • 12
Trg Bana Jelačića Foto: Marko Jovanović

Zagreb je danas tokom popodneva bio najzagađeniji grad na svetu, prema parametrima švajcarske stanice IQ Air koja upoređuje kvalitet vazduha.

Na zvaničnoj veb stranici Hrvatskog zavoda za ekologiju vidljivo je da je kvalitet vazduha veoma loš i u Osijeku, Zoljanu kraj Našica, Sisku i Kopačkom Ritu.

Navodi se da je vetar zagađenje u Zagreb doneo iz Osijeka.

Sve je počelo još ujutro oko 10 sati u Osijeku, a vetar je to doneo prema Zagrebu i nosi dalje prema Sloveniji.

- Ne znamo izvor zagađenja jer on nije u Hrvatskoj i ne vidimo nikakav razlog zašto je došlo do naglog povišenja letećih čestica. Te su čestice veličine zrna prašine - rekla je za portal 24 sata načelnica sektora za kvalitet vazduha u Državnom hidrometeorološkom zavodu dr Cleo Kosanović.

U Zavodu za javno zdravlje Dr Andrija Štampar kažu da su zabeležene neuobičajeno visoke koncentracije PM10 čestica u Zagrebu, Osijeku, Kopačkom ritu, Sisku i mestu Zoljan kraj Našica, piše Dnevnik.hr.

Poručuju da se radi o česticama pustinjskog peska iz pustinje Karakum, koja se nalazi istočno od Kaspijskog jezera. Napominju kako bi zagađenost vazduha već tokom vikenda trebalo da bude znatno manja.

- Kao i uvek, u ovakvim i sličnim situacijama Grad Zagreb i Nastavni zavod za javno zdravlje Dr Andrija Štampar građanima u preventivnu svrhu preporučuju dodatne mere opreza kako bi smanjili rizik od izlaganja zagađenosti vazduha. Ujedno, pravovremeno preduzimaju sve mere kako bi sprečili dugoročne negativne uticaje iz okoline na zdravlje - stoji u saopštenju koje su poslali.

- U skladu sa trenutno epidemiološkom situacijom, preporučuje se svim građanima, a posebno osetljivim grupama stanovništva da izbegavaju aktivnosti na otvorenom prostoru. U slučaju kratkotrajne izloženosti povišenim vrednostima lebdećih čestica ne očekuje se značajan uticaj na zdravlje stanovništva grada Zagreba - zaključuju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavisa

    27. mart 2020 | 22:01

    Malo pre na naše vesti rekli da je Beograd bio najzagadjeni grad?

  • Q

    27. mart 2020 | 21:59

    Mislim da su rekli bg

  • Uros

    27. mart 2020 | 21:42

    Nije tacno. Ne znam sto sad pakujemo Zagrebu ovu neslavnu titulu... Tik pored mog dragog grada Beograda neprestano gori deponija, kod mene na dorcolu divno mirise spaljena plastika i ostali toksini... Nazalost ovde je vazduh katastrofalan trenutno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA