Sedam osoba dobilo korona virus u Tuzli nakon kontakta sa zaraženom medicinskom sestrom

Osim medicinske sestre iz Tuzle, koronavirusom je zaražena i ženska osoba iz Lukavca

  • 3
respiratori, maska, bolnica, korona virus, koronavirus, pacijenti, bolnica, lekari U Bosni i Hercegovini trenutno je zaraženo 247 osoba Foto-ilustracija: Shutterstock

Ukupno sedam osoba zaraženo je koronavirusom u Tuzli, a devet u Tuzlanskom kantonu. Sedam zaraženih osoba bilo je u bliskom kontaktu sa medicinskom sestrom iz Medicinskog instituta, kod koje je pozitivan test na SARS-CoV-2 sinoć potvrđen. U Bosni i Hercegovini trenutno je zaraženo 247 osoba. Epidemiološka obrada osoba koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženom medicinskom sestrom završena je sinoć.

Predsednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK Dajana Čolić za Klix.ba je potvrdila da je sedam osoba pozitivno na koronavirus, te da su povezane sa prvim klasterom, odnosno Medicinskim institutom Bayer u Tuzli.

Analiza briseva izvršena je u Zavodu za mikrobiologiju u Tuzli, a kako saznaje Klix.ba, svi zaraženi su sa blažim simptomima.

Osim medicinske sestre iz Tuzle, koronavirusom je zaražena i ženska osoba iz Lukavca koja se pre nekoliko dana vratila sa putovanja Bosnu i Hercegovinu. Ona je, prema rečima Čolić, nakon povratka u Lukavac bila u kućnoj izolaciji.

Čolić je kazala da je u toku noći, nakon potvrde da je medicinska sestra zaražena, urađeno 36 testiranja.

- Imali smo sedam pozitivnih osoba i svi su vezani za Cenatar za srce u Tuzli. Dalje se radi epidemiološka obrada i praćenje prvih i drugih kontakata pozitivnih osoba - navela je Čolić, naglasivši da je reč o velikoj mreži kontakata.

Bolnica, medicinska sestra, maska, koronavirus U Tuzli obolelo 8 osoba, dok je u celom kantonu taj broj 9 Foto: Tanjug/AP

Direktorka Zavoda za javno zdravstvo TK Maida Mulić navela da je zaražena medicinska sestra bila u kontaktu sa tri pacijenta.

- Prva linija kontakata je 36 uzoraka koje smo uzeli s obzirom na radno mesto osobe. Ona je imala simptome unazad pet dana, a tako su i opservirani svi rezultati. U ovom momentu nemamo nultog pacijenta, jer pacijentkinja nema pozitivnu anamnezu - navela je Mulić.

Zaražena medicinska sestra trenutno se nalazi u Medicinskom institutu Bayer, a biće transportovana u izolaciju Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, kao i ženska osoba iz Lukavca.

Mulić je navela da su svi zaraženi koronavirusom stabilnog zdravstvenog stanja, kazavši da imaju blažu kliničku sliku sa temperaturom od 37 do 38, uz opštu malaksalost. Takođe, svi oni će biti prevezeni u spomenutu izolaciju.

Stanje u gradovima i mestima do potvrde slučajeva iz Tuzle izgledalo je ovako:

Banja Luka - 103, Konjic - 21, Sarajevo - 13, Mostar - 10, Laktaši - 10, Široki Brijeg - 9, Tuzla - 8, Kozarska Dubica - 8, Bihać - 7, Teslić - 5, Goražde - 5, Zenica - 4, Prnjavor - 4, Grude - 4, Bijeljina - 4, Bosanska Gradiška - 3, Čelinac - 3, Modriča - 3, Kneževo - 3, Brčko - 2, Tešanj - 2, Bosanski Brod - 2, Prijedor - 2, Čitluk - 1, Derventa - 1, Kotor Varoš - 1, Novi Travnik - 1, Lukavac - 1, Breza - 1, Orašje - 1, Visoko - 1, Srbac - 1, Bosanska Krupa - 1, Ribnik - 1, Doboj - 1.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jast

    28. mart 2020 | 13:20

    Sreca pa je medicinska sestra zarazena zamislite neku kasirku u marketu da se otkrije kako ima virus

  • Cika Velja

    28. mart 2020 | 14:29

    Cekam video vesti od Tuzlaka,jer su se izolovani u ovom slucaju...razbezali?! Trenutno ih policija hapsi i kolima hitne pomoci odvozi na infektivnu kliniku!!!

  • 👌🏼

    28. mart 2020 | 14:23

    U redu je to, problem je drugi sto su mnogi putovali vani, vratili se i nikom negovore da su bili vani nemislec da su mozda zarazeni i da zarazu i dalje sire. Bolje se odmah javit ko je gdje bio i tako spasit i sebe i druge. Jest narod postao egoistican i iskvaren madre dios.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA